Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Duddie:
Chroniony może i jest sam scenariusz, ale nie można zastrzec powszechnej nazwy, będącej imieniem i nazwiskiem. To tak jakby zastrzec nazwę Jan Kowalski.mac:
Ale aby było zabawniej i bardziej skomplikowanie, wydanie gry Hans Kloss w 1992 (?) roku tez było wtedy legalne, bo nie było jeszcze obowiązującej ustawy.mac:
Na stan prawny wtedy ochrona dla Hansa już wygasła, dopiero w 1995 roku pojawiła się ustawa która przedłużyła czas ochrony z 20 lat do wtedy 50-ciu i przywróciła ochronę też utworom dla których już ochrona wygasła, ale nie minęło 50 lat.mac:
Zaś wyrokiem Sądu Najwyższego w innej sprawę wyraźnie wskazano, że nazwa postaci z utwory chronionego jest również tak samo jak cały utwór i nie ma możliwości tworzenia dział zależnych.mac:
Nie wiem jak się robi cytatymac:
A temat HK badał mi prawnik, jak pisałem tekst o grze do SS.mac:
Temat praw do Stawki Większej Niż Życie oraz do postaci Hansa Kloss przewalił się wiele lat temu przez polskie sądy. (...) to oni okazali się prawowitymi spadkobiercami. Teamt był czyszczony w czasie przygotowań do realizacji filmu "Stawka większa niż śmierć". I jak najbardziej Hans Kloss w tym kontekście (polski szpieg) jest chroniony majątkowymi prawami autorskimi, nie jako znak handlowy, więc szukanie tego w bazach UP jest nieporozumieniem.Kaz:
Czy reedycja jest naruszeniem?Duddie:
Zresztą, do czego Wasze zarzuty mają prowadzić?Krótki:
właściciel majątkowych praw autorskich już nie zgadza się na wykorzystanie utworu, mimo że 20 lat wcześniej bez problemu udzielił licencji.Krótki:
Do sprostowania bzdurnej przesłanki, jakoby brak rejestracji nazwy Hans Kloss był równoznaczny z nieistnieniem autorskich praw majątkowych to postaci Hansa Klossa