atarionline.pl Pixel art - nowa książka - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime16 Dec 2016 22:12 zmieniony

myślę, że wszyscy zainteresowani cieszą się już lekturą albumu. dziękuję szczególnie Piesiowi za pośrednictwo w rozsyłce
      • 2: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime17 Dec 2016 11:12

Cieszą się, cieszą :) Muszę listę zrobić i obserwować kto na jakie party jedzie, bo takie coś warto mieć popodpisywane :) Jesteś na liście :D
      • 3:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime19 Dec 2016 21:12 zmieniony

Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak to generalnie wygląda to zapraszam na mój blog
      ->link<-

BTW Panowie. Wielkie dzięki za zorganizowanie paczek. No i ... 39 stron zajmują prace z Polski. Jest dobrze! :)
      • 4: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime15 Apr 2017 01:04

tutaj jest do ściągnięcia stuff z książki z różnymi dodatkowymi dobrociami
      ->link<-
      • 5: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime21 Mar 2019 21:03

Autor projektu "The Masters of Pixel Art" właśnie ogłosił konkurs na najlepszą grafikę zeszłego roku, w kilku kategoriach.
      swoje prace można zgłaszać tutaj:
      ->link<-
      • 6:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime22 Nov 2019 13:11 zmieniony

Już niedługo pojawi się część trzecia tego projektu.
      ->link<-
      :)
      • 7: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime22 Nov 2019 13:11

Tu są świetne pixele :D ->link<-
      • 8: CommentAuthormono
      • CommentTime22 Nov 2019 14:11

@zbyti: Fantastyczne! Momentami jakbym oglądał Miyazaki Hayao, a akcje z metrem jak u Masamune Shirow. Scena z wiśnią przepiękna.
      • 9:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime12 Apr 2022 14:04 zmieniony

Inni się chwalą, nie będę gorszy! ;)
      Jakiś czas temu, w końcu, szarpnąłem się na komplet, czyli 3 (trzy!) części tego wydawnictwa. Poszło 120 ojro (z pewną bonifikatą za za moją działalność demoscenową :)), ale zdecydowanie warto.
      Naprawdę polecam miłośnikom pixel-artu!!!
      • 10:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime12 Apr 2022 14:04 zmieniony

I żeby było bardziej "tutejszo"... :)
      • 11: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime12 Apr 2022 15:04

super, że autorzy zdecydowali się odezwać do twórców, w ten sposób książka ma dużo bardziej osobisty charakter
      • 12:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime13 Apr 2022 18:04

@gorgh
      autorzy do twórców? staram się zrozumieć kto do kogo. kto wg ciebie jest twórcą a kto autorem? ;) bez urazy

od siebie mogę powiedzieć tyle że wspominam w sumie miło proces współpracy z Prowlerem (autorem książki ;)). Sam wstępnie wybrał prace, które chciał umieścić. zwracał uwagę aby były to prace autorskie a nie popularne na scenie kopie. dał sporo czasu na opisanie każdej z nich a potem podesłał do oceny skład. ciekawostka, o której chyba pisałem gdzieś, jest taka, że to było drukowane u nas w kraju, chyba w Krakowie.

[edit]
      teraz przeczytałem w tym wątku że w 2016 roku (6 lat temu?) już o tym pisaliśmy ;) więc musi być że to prawda :D
      • 13: CommentAuthorAdam
      • CommentTime13 Apr 2022 21:04

crrn:

Sam wstępnie wybrał prace, które chciał umieścić. zwracał uwagę aby były to prace autorskie a nie popularne na scenie kopie.

Mógłbyś doprecyzować myśl? Na której scenie kopie są popularne? Na najbliższej Tobie scenie Commodore? Chodzi o dzisiejsze czasy, czy raczej lata 90.?

Pytam serio, bo się nie orientuję w innych scenach - jeśli chodzi o grafików z małego Atari wymienionych w tej książce, to nie kojarzę u żadnego z nich, aby tworzyli tego typu prace.
      • 14:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime13 Apr 2022 22:04 zmieniony

to nie kojarzę u żadnego z nich, aby tworzyli tego typu prace.

Ripek - "Killer" (z komiksu o Supermanie) - grafika z QuastParty 1995. Plus parę inspiracji "mangowych" zapewne. Ale to stare dzieje, mogłeś o tym nie wiedzieć. ;)
      • 15: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime14 Apr 2022 08:04

crrn: chodziło mi o to, że autorzy książki odezwali się do grafików z prośbą o ich historie
      • 16: CommentAuthorpigula
      • CommentTime14 Apr 2022 10:04

No ja właśnie całą trójkę też klepnąłem.... miło będzie rozkoszować się niezłym pixelartem... na papierze
      • 17:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime14 Apr 2022 18:04

@adam
      chodziło mi na c64 i dawne czasy. motyw "pani z mieczem+smok" dość długo królował i zazwyczaj był kopią z Borrisa Vallejo albo innego ilustratora fantasy. ale jeśli mnie spytasz czy to potępiam to - nie, nie potępiam to był element sceny, nauki pixel-artu, młodość, itp, itd.
      W zasadzie teraz graficy nie robią kopii 1:1.
      Choć czasem zdarza się ;) (vide moje ostatnie prace z Iron Maiden) ale tutaj jest jakiś motyw - np konkurowania kto skopiuje lepiej Eddiego z IM, albo compo sprzed kilku lat kto lepiej skopiuje grafikę z Rambo, ale takie były założenia konkursu.
      Mnie osobiście cieszy fakt że sporo osób jeszcze się tym zajmuje (na c64 przynajmniej) a nawet pojawiają się nowi np tacy którzy publikują prace na stronie pixeljoint.com a potem próbują się sprawdzić na scenie c64. zazwyczaj ci "rasowi pixel-artowcy" świetnie sobie radzą.

@gorgh
      domyśliłem się, ale wolałem dopytać ;)
      ale faktycznie takie chyba sobie Prowler zrobił założenie i koniec końców fajnie wyszło.