atarionline.pl VBXE IO error - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Mam taką zagwozdkę.

Próbowałem sobie uruchomić core 1.06a-GTIA na swoim VBXE. Użyłem paczki z różnymi corami dostępnej ze strony Lotharka i uruchomiłem program fc.com dołączony do zestawu. Pozwala on między innymi na wybór aktywnego core'a. Core 1.26 FX działał dobrze, ale core 1.06 GTIA już sprawiał, że VBXE nie był widoczny w systemie. Próbowałem flashować, ale efekt był ten sam. Więc dla próby ustawiłem core 1.06 GTIA RAMBO jako aktywny. I teraz nie dość, że nie mam działającego VBXE, to jeszcze program fc.com wywala się z błędem "VBXE IO error".

Poratuje ktoś? Mam w budzie U1MB i próbowałem z różnymi ustawieniami pamięci, ale nic nie pomaga.

Yolk.
      • 2:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Nov 2016 20:11 zmieniony

Który masz BIOS? Od FJC, czy też od Candle'a (z zielono-fioletowym logo)? Gdy flashowałem się go do wersji FJC, to taki błąd pokazywał mi się, gdy przed przeprogramowaniem nie ustawiłem VBXE na żadną ze stron z $D6/D7, tylko dałem jako Disabled. Wróć do starego BIOS-a, ustaw np. $D6, zapisz przez S i zaprogramuj BIOS-a od FJC.

Na dniach udostępnię świeżą paczkę z aktualnymi komponentami.
    2.  
      Mam BIOS of FJC.
      Meżesz mi gdzieś wystawić wersję BIOSu od Candle'a? Jego strona leży: ->link<-
      • 4:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Nov 2016 21:11

3.  
      No więc znalazłem BIOS Candla, podłożyłem i udało mi się zbrickować U1MB. :D

No nic. Idę posypać głowę popiołem, a potem siadam do pisania mejla do Przemka Lotharka, żeby mi jakoś sflaszował U1MB na czysto.
      • 6:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Nov 2016 21:11 zmieniony

Jakiej wersji uFlasha użyłeś? Z ostatnią (2.5 bodajże) nie powinno być problemów (ze wcześniejszymi też). Na stronie u Lotharka jest mój filmik z odwrotnej operacji, ale przed jego nagraniem bez problemów U1MB dał się zaprogramować całym wsadem od Candle'a z poziomu Atari.

->link<-

Mam Willema AT3 i mogę ci zaprogramować flasha oraz przetestować go.
    4.  
      Teraz komputer w ogóle nie startuje, więc będzie potrzebny pełen "brutalny" flash U1MB na zimno. Nie mogę uruchomić DOSa, nie działa Help+Reset, słowem: trup.

Napisałem do Przemka Lotharka. Ale jeżeli miałbyś czas, żeby mi odbrickować komputer i tego VBXE, to byłbym bardzo wdzięczny. Przemek ma i tak pewnie za dużo na głowie. :)

Daj znać na priv: xmgatz (at) gmail (dot) com
      • 8: CommentAuthorstryker
      • CommentTime14 Nov 2016 22:11

a do mnie masz daleko po programator ?
    5.  
      Stryjek, ale ja nawet nie wiedziałem, że Ty taki masz. :-) Zaraz do Ciebie napiszę na priv.
      • 10: CommentAuthorpin
      • CommentTime14 Nov 2016 23:11

Uwaga na problemy z U1MB i IDE+.
      • 11: CommentAuthorxxl
      • CommentTime14 Nov 2016 23:11

Kiedys atari nie dalo sie tak latwo zepsuc. Dzis wystarczy uruchomic program i bye bye neoatari
    6.  
      Ano co robić. :-)

Za to jak teraz zepsułem moje podstawowe Atari 130XE to nagle mam czas, żeby zainstalować stereo w Atari 800.
      • 13: CommentAuthorgreblus
      • CommentTime15 Nov 2016 00:11

Ja moim VBXE i U1MB robiłem straszne rzeczy i działają piknie. Znaczy Murphy się mści czasem.
    7.  
      Dzisiaj mój komputer wrócił od Lotharka, ślicznie naprawiony i z najnowszym softem.

Przemek, jeszcze raz wielkie, WIELKIE dzięki za pomoc!