Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
tdc:
- W grze mamy 120 odcieni kolorutdc:
- Gra wykorzystuje akcelerację CPU np. Rapidus Accelerator (jeszcze nie zaimplementowane)tdc:
Na emulatorach otrzymamy nieprawidłowe rezultaty graficzne, obecne emulatory nie próbują nawet emulować takich rzeczy...shanti77:
O co chodzi z tym nowym trybem, ja nie widzę tu niczego ciekawegoshanti77:
brak tłashanti77:
przeciwnicy to jakieś prostokątytdc:
Tryb graficzny nie jest ograniczony do tak dużych kwadratów, są one jedynie przyjętą konwencją graficzną (która również wynika z przyjętych założeń technicznych projektu gry).shanti77:
główny bohater to kwadratshanti77:
@tdc może trochę szczegółów technicznych.QTZ:
Tytuł słabo wykorzystany, bo jak go Adam upublicznił to wyobraziłem sobie nawiązanie do mitologii, a tymczasem jak się okazuje użyłeś luźnego powiązania z planetąQTZ:
A finalna gra niewiele się różni od tech dema, które miałem przyjemność oglądać.QTZ:
Ale trzymam Cię za słowo, że opublikujesz kod źródłowy.tdc:
udzielam Tobie licencji, zrób z niej grę lepszą. Dam źródła, udzielę porad i wyjaśnień. Świat się na nas nie obrazi jak będą dwie te same a jednak inne gry :P :):)QTZ:
No i od tej pory wszystkie moje gry będę nazywał "At Arion Line" ;)QTZ:
Sama w sobie gra jest dość prosta, ale technicznie bardzo ciekawa, fajne zrobione interko, efekty - "fizyka" elementów, kolory, animacja - ich ilość i prędkość, etcQTZ:
Do tego bardzo, bardzo fajna muzyka.QTZ:
Ilość kolorów wg mnie naciągana, bo to odcienie i do tego widoczne tylko dzięki niedoskonałości kineskopu TV, a nie zasługa Atari (choć oczywiście muszą być odpowiednio "przygotowane"), co z pewnością jest ciekawym efektem.QTZ:
Co do emulacji tego efektu, to już nie emulacja Atari, ale kolorowego kineskopu 50Hz.QTZ:
porządnie nagranego obrazu z kineskopu to chyba nie widziałem... przeważnie są to ruchome nagrania z ręki, gdzie widać TV i odbicia na ekranie, który miga lub są widoczne pasy.shanti77:
@tdc nadal nic nie piszesz o szczegółach technicznychshanti77:
chodzi mi o takie rzeczy jak:shanti77:
- Stock CPU: animuje 26 cząstek 50Hz (co to znaczy, jak to rozwiązano, co nowego?)shanti77:
Film nie pokazuje tych ciekawostek w akcji.shanti77:
Wybuchy to według mnie nie jest tło, tło to mamy np. w Atari Blast!TDC:
To że słabo to Twoje zdanie, pamiętaj jednak że ostatnio wciąż oceniasz coś o czym nic nie wiesz. W tym konkretnym wypadku nie wiesz jaki jest zamysł fabuły, skąd się wziął, kto wymyślił go itp. A zapewniam że jest konkretny zamysł fabuły wykraczający poza to co wszyscy wiedzą o tej grze.GT:
(...)lecz pamiętaj: naprawdę nie dzieje się nic i nie stanie się nic(...)TDC:
Wszystko wyjaśnił chyba już QTZ.QTZ:
@Krótki & TDCtdc:
A jak działa? Raz tak, raz inaczej, można o tym trochę posłuchać na wykładzie pt. " Nowe tryby graficzne Atari po 36 latach"mono:
@tdc: Jak wyliczyłeś te 1920 kolorów? Tzn skąd się wzięło 120 odcienii? 16 odcieni interlace to jest 16^2/2=128 a nie 120;mono:
Atari ma 15 chrominancji bo $1x=$Fx i to zarówno w NTSC, jak i w PAL.tbxx:
Jakiś czas temu oglądając demo 8088 MPH by Hornet byłem ciekawy czy podobny efekt z generowaniem kolorów, wykorzystując niedoskonałości kabli rf/composite, oraz TV CRT da się uzyskać na Atari.jhusak:
Luminofor nie ma bezwładności. Żadnej.Krótki:
dowiedziałem się dziś, że pan [---TDC----] od roku próbuje mieć ze mną konflikt personalny.