Na SV podczas prezentacji obrazka Rockiego (Sunny) za pierwszym razem były niemiłe artefakty. Jak się mi udało zasłyszeć problem jest z kompatybilnością VBXE vs Atari bez tego rozszerzenia. Zadaje pytanie jako kompletny laik - ale kiedy objawia się ten brak kompatybilności konkretnie? Z czym i w jakich sytuacjach może być problem?
Problem w przypadku rdzenia FX na pierwszy rzut jest z emulacją "błędów" PAL. Objawia się to np. bladymi kolorami w niektórych trybach interlace. Rozwiązaniem jest rdzeń GTIA EMU (którego nie było w compomachine na sv), na którym w zasadzie wszystko chodzi ok poza .. niektórymi pracami Rockyego i dwoma obrazkami Pavrosa (kartuzi, kaktuzi, czy coś takiego). Rocky raz poprawiał prace przed kompotami i udało się z tego wyjść, a tym razem - to nie wiem, bo przespałem prawie całe kompoty ;)
Artefakty widziane podczas wyświetlania obrazka Rockego to był efekt przegrzanego Antica. Rocky przed pokazem uprzedał mnie, że tak mogło być z tym konkretnym obrazkiem, bo jedzie on dość mocno po bandzie z paletami.
Według Autora takie artefakty pojawiają się po dłuższej pracy komputera i efekt narasta wraz z temperaturą układu.
Na układ można nałożyć pasywny radiator, który praktycznie eliminuje problem. Można też na chwilę wyłączyć komputer. I to właśnie zrobiłem na pokazach.
Przy okazji, żeby zdobyć trochę czasu, przełączyłem kable z komputera i zamiast po RGB dalsza część pokazów poszła po s-video. Zauważył ktoś? ;-)
Na skutek moich eksperymentów z firmwarem komputer zachorował na niewłączozę i musiał zostać wysłany do Sanatorium im. Lotharka celem reanimacji, regeneracji i refirmwaryzacji. :-)
Tak jak obiecałem wcześniej, załączam film z mojego Atari.
Komputer jest podłączony do TV dwoma przewodami równocześnie: przez RGB z wyjścia VBXE i przez S-video ze standardowego wyjścia monitorowego.
Na filmie widać jak przełączam się pomiędzy jednym i drugim sygnałem.
Obraz mniej zniekształcony pochodzi z VBXE. Obraz z większymi zniekształceniami to S-video. Komputer chodził kilkanaście minut z tym obrazkiem zanim pojawiły się zniekształcenia. Po zrobieniu filmu zniekształcenia powoli przybierały na sile.
Podczas naszej rozmowy Rocky twierdził, że nie każde i że efekt bywa mocniejszy lub słabszy. Jest teoria, że VBXE swoim umiejscowieniem nie pomaga z naturalną wentylacją i chłodzeniem ANTICa.
Dalsze testy już jutro, bo wyłączyłem komputer i ten zdążył ostygnąć. :-)