Nie wie ktoś dlaczego mini-freezer do Poke'ów w Qmeg 4.04 czasem nie działa? Przykład - gra Shamus. Czy gra blokuje klawisze? W Preliminary śmiga a w Shamusie nie.... Da się coś zrobić, czy trzeba patchować grę? Chodzi oczywiście o cheaty dla syna. Dla mnie nie potrzeba, to chyba jasne :-))
Czyli to nie jest taki freezer, który musi działać zawsze, tylko taki który może działać w zależności od przypadku (np. jeśli gra nie wyłącza ROM)? Nic się nie da zrobić?
Może ktoś mi coś skrobnąć? Bo nie wiem czy jest szansa na freezowanie niektórych gier. Qmeg nie zawsze jest aktywny? Chodzi o nakładanie się pamięci gry i Qmega? Sorki za podbijanie tematu.
Opisałem, może trochę niejasno, w pierwszym poście.... Mam 4xROM w swojej Atarce 800XL. Jeden czy dwa z Qmegiem. Używam Qmega do wpisywania "wiecznego życia" w grach. CONTROL + HELP -> gra się zamraża -> wpisuję poke'a (np. dla Preliminary Monty to 0088xxRETURN, gdzie 0088 to komórka pamięci a xx to liczba żyć) -> HELP i jazda! No i nie zawsze mi to działa. Np. W Shamusie ni chu-chu. A reszta moich wywodów powyżej. Z góry dzięki za objaśnienia.
Widziałem tę stronę wcześniej. Dzięki mimo wszystko. Ja osobiście trainery znajduję sobie na emulcu Atari800Win. Fajnie poszukuje, w której komórce ubywa żyć. Potem już granie na real Atari. Ciekawe jak by wyglądało "wieczne życie" na Pitfallu II ;-)
Dzięki Vidol. Mam gotowe! Syn się ucieszy. A ew. inne gry sobie sam wyszukam lub z przyjemnością poprawię. Kiedyś była przy tym spora praca z disassemblacją i odszukaniem dekrementowania (czasem dla zmyłki inkrementacji i to niekoniecznie o 1). Teraz z Atari800Win to dość łatwe.
Mój tata kiedyś bez wiedzy programistycznej potrafił (przypadkiem) zhackować gry. Robił kopie gry na dyskietkę i kolejno edytował w hexach wszystkie wartości dekrementacji i cierpliwie tak postępował, aż trafił. W niektórych grach, np. Snookie, działało tylko dla drugiego gracza :) W dzisiejszych czasach to chyba nie do pomyślenia, żeby robić coś takiego :) to był taki prymitywny brute force :)