Szukam we Wrocławiu człowieka, który podjąłby się wykonania przeglądu komputera Elwro 800 Junior i w razie potrzeby przeprowadził lub przynajmniej wskazał wymagane naprawy.
Byłbym wdzięczny, gdybyście popytali i dali znać, gdyby ktoś taki się znalazł. Dzięki.
norolim, jeśli nikogo nie znajdziesz to zapraszam do Wałbrzycha pomiędzy 12 a 19 lutym, mam wtedy urlop i możemy uruchomić Twój komputerek. Wprawdzie specem od Elwro nie jestem, ale trochę innych marek się ponaprawiało, a właśnie na juniorach zaczynałem swoją komputerową pasję :)
Odnośnie ZX Spectrum z tego filmu -> to była moja pierwsza miłość, wypożyczany z pewnej firmy z Bielska-Białej. Dokładnie ten model, z brandem LABO i kabelkiem DIN do monitora. W komplecie był dostarczany z Interface 2 ponieważ komputer służył w firmie do poważnych zastosowań i współpracował z drukarką igłową Seikosha. Miał również pamięć rozszerzoną do 80kB, zrobioną przeróbkę do monitora + zamontowaną wtyczkę DIN wiszącą na kabelku. Wspominana firma LABO zajmowała się montażem ZX Spectrum z dostarczanych komponentów (Assembled & tested by LABO)+ montażem rozszerzenia pamięci. Ogólnie firma była z Bielska-Białej. Mało, dalej funkcjonuje jednak jako producent gier planszowych zdaje się (google: labo bielsko-biała).
Czy to normalne, że Junior daje sygnał RGB o odświeżaniu ~48-49 Hz a nie 50Hz? Znaczy, zcy to jest "by design", "częsta przypadłość" czy "masz problem"?