atarionline.pl Emulator Atari w Zegarku - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime29 Jan 2017 12:01

No to teraz kwestia czasu aż emulator Atari ktoś na tym odpali ,bo przecież ten emu nesa to raczej nie port ,nie obchodzi mnie że nie wygodnie się gra , ale Atari w zegarku to niezły bajer no kto by nie chciał ,ja co prawda zegarków nie noszę ale chyba zacznę .

Kuźwa muszę mieć Atari w zegarku :-).

->link<-
      • 2:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime29 Jan 2017 17:01

A nie wystarczy zegarek w Atari?
      • 3:

CommentAuthorGAD ZombiE
      • CommentTime29 Jan 2017 17:01

skoro ja już dawno gram na Atari w smartfonie, to w czym problem, żeby było w zegarku? Szczególnie jak są takie wynalazki jak smartwatch
      • 4: CommentAuthor0xF
      • CommentTime30 Jan 2017 04:01

IRATA4:

Kuźwa muszę mieć Atari w zegarku

Jak to zrobić:
      1. Sprawdź, może ->link<- da się zainstalować na zegarku z Androidem.
      2. Jeśli nie, skontaktuj się z autorem tej aplikacji i poproś o taki port.
      3. Gdy port powstanie, podziękuj autorowi.
      4. Kup taki zegarek.
      • 5:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime30 Jan 2017 08:01

Wyobrażam sobie sterowanie na tym zegarku, to musi być naprawdę śmieszne :)
      • 6: CommentAuthormarekp
      • CommentTime30 Jan 2017 09:01

@TheFender: ->link<-

Ja raczej obawiał bym się o baterię. 30min gry to chyba byłoby max.
      • 7:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime30 Jan 2017 10:01 zmieniony

@ 0xF napisałeś mi instrukcje postępowania ;)?,dzięki.

Właśnie myślę że się da , ... a tak trzeba kupić w ciemno .

Fajny gadżet ,ale mimo wszystko fajnie mieć Atari w zegarku .
      ...mam nadzieje że z 40min chociaż pochodzi ;)
      • 8:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime30 Jan 2017 11:01

@marekp: no ładny brelok, i co :) Kuriozum polega na tym, że nawet z takim hipsterskim gadżetem jak ten mikropad sensowne granie wymaga odpięcia zegarka i postawienia gdzieś przed nosem (np na stole).
      Tzn źle napisałem, sensowne to nigdy nie będzie (choćby przez mikro wielkość ekranu).

Jako ciekawostka :)
      • 9: CommentAuthormarekp
      • CommentTime30 Jan 2017 12:01

@TheFender: Dlaczego? Właśnie przekręciłem na nadgarstku zegarek tak, że dłońmi mógłbym operować na padzie. Tak mi się wydaje bo nie miałem tak małego kontrolera w rękach. Przecież nie o ergonomię i bicie rekordów w moon patrol tutaj chodzi. Zegarek na ręce, pad przy kluczykach, lupa przy oku i tadam! Pykasz w River Raid :-)
      • 10:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime30 Jan 2017 13:01

Pewnie ma jakies fajne funkcje i mazna by go fajnie spersonalizowac ... muzyczki Atari z zegarka ...itp . No i darmowa inwigilacja ;-p
      • 11: CommentAuthortomaswoj

Atari w zegarku? Ale po co? :)

Swojego czasu myślałem bardziej np. o Atari na smartfonie z klawiatura qwerty (fizyczna), ale z paroma twistami (bo emulatory już przecież są):
      - dedykowany smartfon tylko i wylacznie do emulowania Atari
      - mocno zmodyfikowany Android, obcięty z większości funkcji typu SMSy, dzwonienie, gpsy, sresy, itd. ale za to bootujacy sie bezposrednio do emulatora w czasie ponizej 10-15 sekund od nacisniecia power-on (realne), ale po co? ano po to zeby miec takie Atari w kieszeni, zeby nie drenowalo baterii jak sie nie gra (w trybie idle).
      - tak samo szybki albo nawet szybszy shutdown
      - zachowywanie stanu ostatniego (proscizna, bo emulatory juz to wspieraja),
      - klawiatura qwerty, a nie onscreen, bez koniecznosci mapowania zeby sie dalo np. programowac, bawic efektywnie dosami, itd. koniecznie z arrow buttons.
      • 12:

CommentAuthorCOR/ira4

No tak ,mnie mobilnie wystarczy emu z Psp ale jako bajer moglo by byc o ile sensownie by działało.
      • 13:

CommentAuthorTheFender

@marekp: dobrze, wiem że się da. Nie musisz przekręcać zegarka, wystarczy że zastosujesz układ dwu luster. Jeśli zastosujesz lustra powiększające zyskasz efekt bigscreena ;)
      Ew. wersja lowcostowa, grasz do zwykłej szyby i przechodzisz moon patrol w lewo :D

A poważnie, jak już zauważył kolega tomaswoj: po co ?
      • 14: CommentAuthormarekp
      • CommentTime30 Jan 2017 16:01

"jak już zauważył kolega tomaswoj: po co ?"
      Takie pytanie na grupie zajmującej się komputerami sprzed 30lat uważam za niestosowne.
      • 15:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime30 Jan 2017 19:01 zmieniony

@marekp: uważaj jak chcesz, dla mnie to jest po prostu bez sensu. Równie dobrze można skompilować emulator na androidową lodówkę, gdzie będzie to miało większy sens bo jest ekran duży i do piwa blisko :)
      • 16: CommentAuthor0xF
      • CommentTime30 Jan 2017 22:01

@tomaswoj: Smartfony z qwerty wymiatały, miałem trzy (z czego najlepiej wspominam Xperia Pro), niestety już ich nie produkują (Blackberry pomińmy milczeniem). Tylko nie rozumiem, po co nosić Atari bez funkcji smsów, a w drugiej kieszeni telefon do smsów?
      • 17: CommentAuthor0xF

Po co? Dla szpanu. Ktoś cię pyta "która godzina?", a ty odpowiadasz: "zaraz ci powiem, jak tylko mi się Sparta zbootuje".
      • 18: CommentAuthoratariki50

IRATA4
      Podobno unikasz emulatorów?
      • 19:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime31 Jan 2017 10:01 zmieniony

Unikam , nie gram na nich ,czasem muzyczek posłucham albo w pracy jakieś demo odpalę,trudno żebym się ograniczał z powodu braku realnego sprzętu w miejscach w które z jakiś powodów nie mogę go zabrać ...na plaży w Gdańsku miałem Atari i grałem w Moon Patrola pod molo ,a ilu gapiów było... gdybym z lapkiem siedział to nikt by uwagi nie zwrócił ...

... martwi mnie to że na zlotach coraz więcej osób z emulatorów i Pc korzysta ,powinno być to surowo negowane .
      • 20: CommentAuthormarekp
      • CommentTime31 Jan 2017 11:01

@TheFender:"Równie dobrze można skompilować emulator na androidową lodówkę, gdzie będzie to miało większy sens bo jest ekran duży i do piwa blisko :)"
      No i super! "Po co?" Dla zabawy. Dla hobby. Dla sprawdzenia czy można to zrobić. :-)
      • 21: CommentAuthorxxl
      • CommentTime31 Jan 2017 11:01

ciekawe czy na komputerze w aucie mozna uruchomic jakas zewnetrzna apke... :D
      • 22:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime31 Jan 2017 13:01 zmieniony

xxl chcesz grać w road race na ekranie od zegarów? :)
      No chyba, że nowocześniej w gta
      • 23: CommentAuthorxxl
      • CommentTime31 Jan 2017 13:01

nie. uruchamiasz emulator na ekranie w aucie a zamiast joya masz te guziory na kierownicy :D

jedziesz sobie spokojnie autostrada i rzniesz w DeathChaseXE ;)
      • 24:

CommentAuthorCOR/ira4

Na A8 mozna by zrobić GTA ,w sumie to nawet jest ,szkoda ze kulawe (N.Y.C.).
      • 25: CommentAuthorxxl

ataroskie GTA: ->link<-
      • 26:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime31 Jan 2017 14:01

• 27:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime31 Jan 2017 18:01

Odnośnie emulatorów to fajnie gdyby powstał emulator Atari pozwalający na grę online w grach na kilku graczy ,automatycznie sprzężony z HI Score , z wbudowanym komunikatorem głosowym do tego wszystkiego korzystający z zasobów AOL i normalnie wydany w Box/ie z słuchawka w zestawie i to by było coś fajnego .
      Ale jest jak jest .
      • 28: CommentAuthormarekp
      • CommentTime31 Jan 2017 20:01

A czy emulatory Atari mogą strumieniować obraz?
      • 29: CommentAuthor0xF
      • CommentTime31 Jan 2017 21:01

Dla autora Altirry dodanie strumieniowania wideo to byłaby bułka z masłem, o ile już tego nie zrobił.
      • 30: CommentAuthormarekp
      • CommentTime31 Jan 2017 22:01

Może to jakiś pomysł na granie "po sieci" bez ingerencji w kod gry. Odpalenie emulatora na serwerze, strumieniowanie obrazu i dźwięku (niska rozdzielczość) do (raptem) dwóch komputerów i oczekiwanie na "sygnały" położenia dżojstika. Tak wiem, opóźnienia. Ale może nie były by aż tak duże żeby nie dało się grać.
      Hmmm... Z ciekawości podepnę KVM IP do MISTA i zobaczę...
      • 31:

CommentAuthorkris3d
      • CommentTime1 Feb 2017 00:02

@maly_swd, na Atari nie ma i nie będzie zegarka, więc Atari w zegarku jest uzasadnione;)

@xxl, to jest pomysł! Które auto ma Androida? Windows jest chyba we Fiatach i VW:)
      • 32: CommentAuthorBanan
      • CommentTime1 Feb 2017 02:02

@kris3d
      jak to atari nie ma zegarka?
      do dzisiaj pamietam: komorki numer 20, 19 i 18
      20 rosla co 50 o 1 sekunde. po wyzerowaniu 19 o jedno oczko w gore. nastepnie 18.

napisalem nawet kiedys programik co pokazywal czas. cale 2 czy 3 linijki w basicu :D
      • 33: CommentAuthormarekp
      • CommentTime1 Feb 2017 07:02

@kris3d: Taki "zegar" był kiedyś wyemitowany w audycji "Radiokomputer". Jeden z nielicznych programów które mi się udało wczytać :-) Program był w BASICu i jedyną rzeczą którą robił było wyświetlanie godziny. Pamiętam, że nawet prowadzący śmiali się, że to sposób na "bardzo drogi zegarek".
      • 34:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime1 Feb 2017 11:02

Najlepsze zegary sprzedawali kiedyś w latach 90 Rosjanie na targu. Miały duży wyświetlacz LCD z zielonymi cyframi i zasilane z gniazdka. I spieszyły.
      Bo radzieckie (made in cccp) wszystko było największe i najszybsze :D
      • 35: CommentAuthormarekp
      • CommentTime1 Feb 2017 12:02

@TheFender: Czy te zegary przypadkiem nie liczyły czasu na podstawie częstotliwości w sieci zasilającej (teoretycznie 50Hz)? Bo i takie były.
      • 36: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime1 Feb 2017 12:02 zmieniony

W Basic-u... jak to pisali zajmuje się cały komputer - czyli użycie określenia "drogi zegarek" jest uzasadnione, a do tego wykonanie programu zabiera czas, więc nie jest zbyt dokładne. Pamiętam taki wskazówkowy, który chciałem przenieść w 3D... nawet zrobiłem prosty model, który można obracać :)

Miałem taki rosyjski zegar - dodatkowo miał gniazdka do podłączenia chyba trzech urządzeń, które można było programowo włączać i wyłączać... minusem była niewygodna obsługa (bez znajomości języka było ciężko), nie pamiętanie ustawień i najgorsze - brzęczenie podczas pracy...

Są już chińskie zegarki, które mają wbudowanego całego smartfona i można na nie dzwonić na osobny numer :)
      • 37: CommentAuthormarekp
      • CommentTime1 Feb 2017 13:02

@QTZ: ZTCP ktoś bawił się doświadczalnie pętlą. Pewnie trochę mu/jej zajęło ustawienie tego "zegarka" :-)
      • 38:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime1 Feb 2017 16:02

@marekp: tak, dokładnie to było powodem :)
      • 39: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime1 Feb 2017 22:02

Z tym ATARI pod molo w Gdańsku faktycznie dałeś czadu. Mimo to rozważ fakt że ten sprzęt fizyczny kiedyś padnie :( Ile to ma lat 20-30 ?. Tylko dzięki takim stronom jak TA to się jeszcze kręci. WIRTUALNIE :).
      • 40: CommentAuthor0xF
      • CommentTime1 Feb 2017 23:02 zmieniony

kris3d:

na Atari nie ma i nie będzie zegarka, więc Atari w zegarku jest uzasadnione;)

Radzę się dokształcić: ->link<-
      • 41:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime2 Feb 2017 08:02

... w SIDE mam zegar z podtrzymywaniem bayeryjnym .
      • 42:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime2 Feb 2017 08:02 zmieniony

atariki50
      ... jak padnie to zrobimy zrzute na wznowienie produkcji,kto jest za ???
      Moje egzemplarze maja się dobrze,myślę ze ze 20 lat to jeszcze wytrzymaja na spokojnie .
      • 43: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime2 Feb 2017 23:02

IRATA4
      Jesteś optymistą to dobrze. I niech tak zostanie.
      • 44:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime3 Feb 2017 12:02

... nie ma co się martwić ,Mamuty klonują to Atari produkcji wznowić nie można ?

Tak poważnie to doceniam emulatory i bardzo dobrze że są jednakże nie mogą konkurować z oryginalnym systemem i tyle ,oczywiście mówię o osobach które miały kontakt z oryginalny egzemplarzem bo tylko tacy będą za tym tęsknić ,oglądałeś Artificial Intelligence .
      • 45:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime10 Feb 2017 22:02 zmieniony

Proszę bardzo :)

• 46:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime11 Feb 2017 08:02

W Pongu doskonale rozwiązano problem ze sterowaniem :)
      • 47:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Feb 2017 12:02 zmieniony

Brawo Larek ,tego szukam ,mozesz podać jakieś namiary na ów sprzet?... albo nie dawaj ...zrobimy biznes;).Ostatnio zamawiam różne wynalazki z Chin ...
      • 48: CommentAuthortomaswoj
      • CommentTime11 Feb 2017 17:02

Qrcze, rozdrapałem starą ranę i pogrzebałem przy okazji. Taki PocketCHIP wygląda obiecująco. Boottime można zoptymalizować do ok. 20s podobno. Klawiaturę ma. ale ma też sporo dodatkowych wejść/wyjść więc dałoby się pewnie jakiegoś gamepadowego kontrolera dołożyć. No i kosztuje raptem $70. I pełny ARMowy linux tam jest, więc nie powinno być problemów ze sportowaniem Atari++ tudzież A800.
      • 49: CommentAuthorpgru
      • CommentTime17 Mar 2017 19:03

Ten smartzegarek Atari wygląda(dla mnie nieźle). Gdyby nie to, że smartzegarki i zegarki u mnie zasadniczo leżą to bym zamawiał. Swoją drogą niezły cennik tam mają bodajże pierwsze były po 50, a teraz są po 179 przy uwzględnieniu 20 zniżki. Normalnie podwyżki jak na Vampire do Amigi :-)