W ramach przeprowadzki, muszę swoją kolekcję kompów przeprowadzić z wygodnej kanapy do zimnego biura. Dlatego też mam zapytanie: Jak najlepiej ochronić, zakonserwować kompy, żeby się im nic nie stało. Warunki: - temp. 10-25 - wilgotność spora - zakurzenie - spore
Ze względu na wilgotność zadbałbym o absorbent wilgoci (saszetki). Komputery nie znoszą zakurzenia, więc na tę ewentualność również trzeba je zabezpieczyć (pudło+sorbent myślę wystarczy). Dziury, łączenia pudła zaklej taśmą malarską. Co do temperatury stricte to myślę nie jest jakiś problem.
Pytanie jak długo będziesz chciał je przechowywać w takich warunkach ? Bo jeśli długo (lata), to uważaj na kontakt tworzyw sztucznych obudowy z tym z worka foliowego. Poza tym przy takich okresach przechowywania tanie opakowania foliowe (reklamówki) ulegają biodegradacji i będziesz miał pełno dziadostwa z tego powodu.
TheFender: O saszetki dobry pomysł. Ale jak je ulokować? Zawinąć w folię plus saszetki? Czy jakiś karton, żeby się nie kurzyło? Okres przechowywania to około 6 miesięcy. Najkrótszy okres. Budowlańcy polscy, nie słyną z terminowości;)
Zrobiłem edit posta, myślę że odpowiedziałem na pytanie. Saszetki wrzuć do pudła a komputery pakuj w folię w suchym miejscu. Folię dla pewności zaklej taśmą samoprzylepną. Umieść całość w pudle+sorbent, reszta w poście wyżej. 6 miesięcy to nie jest jakiś długi okres, więc o folie się nie martw. Natomiast o wilgoć i kurz jak najbardziej.
Czyli: Sprzęt najlepiej w kartony, do środka saszetki antywilgoć i dobrze zakleić taśmą? A co z kartonami do kompów? Oryginalne do Timexa albo magnetofonu Atari, teraz ciężko takie zdobyć.
Jakiś plan? Folią obłożyć? 6 miesięcy to plan mocno optymistyczny.
1. Potrzymaj kilka dni sprzęty w suchym i ciepłym miejscu. 2. Owiń sprzęt w folię (najlepiej umieść w woreczkach antystatycznych, kiedyś komputery były w takich sprzedawane), folię zaklej taśmą. Stretch raczej odradzam. 3. Całość umieść w pudle (takim normalnym, z kartonu impregnowanego). 4. Do pudła wrzuć saszetki pochłaniające wilgoć. 5. Pudła zaklej taśma malarską zabezpieczając przed wniknięciem doń kurzu.
W ten sposób masz komputer zabezpieczony przed wilgocią i kurzem. Temperatura +10st.C nie zrobi mu krzywdy.
Amstrada CPC 6128 przetrzymałem 7 lat w zimnym garażu i ze 3 lata w blaszaku w warunkach "polowych" (zima -10, lato +60 :D ). Nic mu nie jest i wszystko działa. Nie popadałbym w paranoję. Leży tam jeszcze jakaś komoda zdaje się i nie przewiduję kłopotów ;)
@pin, mam nadzieję że moich sprzętów nie wyniosłeś do blaszka? Mimo teorii o nieszkodliwości wilgoci i różnicy temperatur, wolę żebys je trzymał w kuchni;)