Proszę użytkowników SDrive o pomoc. Otóż nie mogę wczytać żadnej wersji River Raid przez SDrive która jest w katalogu gier na atarionline. Piszę o River Raid ale jest cała masa gier, która nie wchodzi. Gra się ładuje po czym albo komp wchodzi do Basic-a albo wisi.
Nie znam SDriv-a, ale objaw wskazuje na to, że nie wyłączasz Basic-a. Czyli nie trzymasz klawisza Option w odpowiednim momencie - czyli przy włączaniu Atari, lub/i przy uruchamianiu programu-gry, jak jest np. przy SIO2SD (stacji, etc.).
BTW przy SIO2SD klawisze funkcyjne i Reset służą dodatkowo do przełączania trybu turbo, co wprowadza pewne zamieszanie i niestety wiele "tutoriali" błędne to pokazuje. A czy klawisze funkcyjne w SDrive mają jakieś dodatkowe funkcje nie wiem.
Przy włączaniu kompa jet option bo wchodzi menu SDrive i tu wybieram grę do załadowania. Gra ładuje się chwilę po czym jest zwiecha.Zaznaczam, że to gry z loaderem ze literą k w lewym górnym rogu.
z tym loaderem moga byc przynajmniej dwa problemy: uzywa komorek na stronie zero i to dosc niefortunnych a takze niestety lokuje sie w miejscu gdzie dosc czesto laduja sie gry...
Built-in bootloader requiring less than 256 bytes including sector buffer, relocatable in the $0500-$05F7 to $BE00-$BEF7 range, with SKCTL initialization before every block. Supports executable files of up to 8MB size.
Cześć, właśnie kupiłem Sdrive i mam identyczny problem co piomet. Większość (90%) gier nie wczytuje się lub wczytuje się z błędem. Wybór plików ATR nic nie pomaga.
Podrzuć przykład, gry, która Ci się nie ładuje - załącz tu plik na forum. Mam SDrive, więc mogę sprawdzić. Najczęstsza przyczyna - brak wciśniętego przycisku Option przy starcie, który to przycisk odłącza Basic.
To urządzenie Zaxona. Mam gdzieś, ale muszę poszukać. Na razie sprawdziłem na SDrive Max, wszystko działa. Akurat podczas wczytywania wyłącza dźwięk transmisji, może to Cię zmyliło?
PS. Sprawdziłem też na moim SDrive Mini od Zaxona, gra ładuje się i działa znakomicie.
Dzięki za podpowiedź, nie zmienia się na "6". Nie mogę też uruchomić SELF-TESTU z wciśniętym Optionem (sdrive wyciagnięte). Gdy uruchamiam SELF-TEST komendą BYE - to nie mogę wybrać nic używając SELECT ani uruchomić wciskając START. Wniosek: nie działa START, SELECT, OPTION. Czy HELP też nie działa- nie wiem, jak to sprawdzić? I najważniejsze pytanie kto może mi to naprawić? :)
Popatrz na schemat połączeń na folii (schematy komputera np. na stronie Jera), znajdź ścieżkę wspólną dla klawiszy funkcyjnych a potem ją prześledź od gniazda do końca. Szukaj miejsc zaczernionych (utlenionych), przerwanych albo wyglądających inaczej niż powinny.
brzeg tej folii, szczególnie po prawej stronie zdjęcia, wygląda źle (a jak widać, to właśnie te ścieżki idą do klawiszy funkcyjnych). po drugiej stronie też nie najlepiej. są jakieś farby przewodzące, można próbować naprawiać, jeśli masz cierpliwość.
Klej/lakier przewodzący na bazie srebra robi robotę, tylko trochę długo schnie. Można sprawdzić czy help działa uruchamiając self test, poczekać aż się uruchomi automatycznie i jeśli help działa, to po naciśnięciu powróci do menu.
Natomiast nie sądzę, że działa, może najwyżej działać reset; zwróć uwagę na górnej części za resetem jest czarny prążek, może to tam jest przerwa. Miernik na zwarcie ustawiony i do dzieła!
@Tomek79 , pisaliśmy o tym jakiś czas temu. Zdiagnozowałem ci problem. Podałem linka gdzie możesz kupić nowa folię. Tu widzę jednak mi nie wierzysz i wolisz się zapytać o drugą opinię ;) Tak jak ci pisałem, możesz "zaoszczędzić" , kupić klej na bazie srebra, dobry klej to koszt połowy nowej folii ;) A byle jaki nic nie da... Upaćkać sie tym, porozmazywać, stracić 2 dni na bezsensowną robotę . Można też kupić nową membranę, zamontować i mieć spokój na lata... No ale jak tam komu wygodniej ;)
ja czasem drobne ubytki naprawiam lakierem, ale co to, to do tego bym się nie brał za chiny. wygląda, jakby co parę tygodni miała zdechnąć jakaś kolejna ścieżka.
@zaxon - to nie tak, ze ci nie wierzę :) po prostu jednocześnie zapytałem ciebie i umieściłem też pytanie tu na forum. Jest wręcz odwrotnie - posłuchał się ciebie i zamówiłem nową folię. Dzięki!
Nowa folia już jutro do mnie dotrze. Jako, iż z elektroniką jestem na bakier (hobbistycznie robię w drewnie ;) mam pytanie: W jaki sposób odłączyć starą folię od płyty? Zaznaczyłem to miejsce na załączonym zdjęciu. Czy mam na siłę wyciągnąć ją z tego czarnego złącza? Czy to czarne złącze mam wypiąć (jak?) z płyty?