atarionline.pl Nowa gra od gorgha - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime24 May 2019 16:05

Przydałoby się kiedyś odpalić atarkę na czymś sprawdzonym, bo na zwykłym iluśletnim LCD 32" Sony BRAVIA to z lekka ssie. :(
      • 2: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime24 May 2019 19:05 zmieniony

Dracon: mam LCD LG Flatron M237WDP z 22 cale, korzystam z 2 złącz Scart w monitorze, jakość obrazu moim zdaniem ok.
      Tymczasem mały postęp, wybór kierunku uderzenia.
      • 3:

CommentAuthormav
      • CommentTime24 May 2019 21:05

A czy nie mogłoby być tak, żeby piłka z grubsza utrzymywała środek pola, a to ono głównie by się poruszało?
      • 4: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime24 May 2019 21:05

hm, to by znaczyło, że teren ciągle się porusza, a jak jest w ruchu gra dużo traci na czytelności
      • 5:

CommentAuthormav
      • CommentTime24 May 2019 22:05

W wersji z jeepkiem było dość czytelnie. Obecnie to przesuwanie ekranu i zatrzymywanie piłki momentami jest komiczne, zawłaszcza jak piłka się turla na skraju kilku ekranów..
      • 6:

CommentAuthorCOR/ira4

no bo to jest mało czytelne , tu by się jakieś cieniowanie Gourauda,tyle że to już nie Atari ,ale można z tego wybrnąć , na przykład jakby kropki określające teren zrobić ciemniejsze niż tło , teraz jest odwrotnie , powinno być czytelnie ,bo przecież piłka i jej ruch są najważniejsze a tak się ciut zlewa z punkcikami .

Ale nie chcę komentować bo golfa nie czuję ,tzn gra może być wypaśna ale nie chcę się mieszać ,nie znam się na golfie ani grach golfowych ,choć grałem , zawsze podobało mi się rysowanie terenu , animacja i realizm,no i poczucie jakby wolności tzn że duży teren .

Tutaj taka siatka z terenem mogła by być jakąś dodatkową wskazówką , bądź po oddaniu uderzenia mogła by włączać się i w 3D obrazować lot i trajektorię lotu piłki ,ukształtowanie terenu .
      • 7: CommentAuthorgorgh

mav: chyba tak zostanie jak jest, inaczej byłoby dużo z tym kłopotów
      irata: kropki ciemniejsze są mniej czytelne
      • 8: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime24 May 2019 23:05 zmieniony

pograłem troszkę na Atari i zielone tło powodowało,że wszystko było mało czytelne, z czarnym tłem szło wyczuć kształtność terenu i to na dużym monitorze,po chwili oko się przyzwyczaja i wyłapuje górki i dołki, myślę, że gra będzie całkiem udana
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 May 2019 01:05

Moim zdaniem calkiem czytelne.
      • 10:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime25 May 2019 19:05

ukształtowanie czytelne , ale piłeczka zlewa się z kropkami ,jest za mało od nich różna , trza pokombinować z odcieniami tła i podłoża ,piłki do golfa najczęściej spotykane to białe i żółte ,chyba od koloru zależy ich twardość i chyba od terenu ...
      • 11: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 May 2019 20:05

Proponowałbym spróbować jednak cieniowanie - w terenie można by użyć 3 odcieni kropek:
      1. albo jak w algorytmie emboss (to bardzo szybki algo) - AFAIR użył go Fox na całym ekranie w wersji Ponga.
      2. albo jak na mapach ->link<- , czyli spadek w jednym kierunku to jaśniejsza kropka, spadek w przeciwnym kierunku - ciemniejsza.
      • 12:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime25 May 2019 21:05

Ciekawe czy można by to wycieniować jakimś szumem ,natężenie szumu rysujące wysokość- obszary niższe -gęstsze,wysokie rzadkie.,Albo Gouraud ,ale chyba się nie da mimo ze w demkach jest .
      • 13: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime29 May 2019 17:05 zmieniony

przez 3 dni siedziałem nad symulacją odbić piłki w swobodnym locie a nie turlaniu się po ziemi i chyba się udało, dla każdej współrzędnej trzeba było obliczyć kąt odbicia wg poniższego wzoru
      Rx= Vx - 2 * N.x * (Nx*Vx+ Ny*Vy + Nz*Vz) / (Nx*Nx+ Ny*Ny + Nz* Nz)

co nie było takie trywialne na Atari :)
      • 14:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime30 May 2019 02:05

next level - symulacja momentu obrotowego piłki, żeby się ładnie turlała... od lat marzę o jakimś prostym wzorze, ale nic nie znajduję... gdy piłkę traktuje się jako punkt fizyczny to od razu widać, że to ściema...
      oczywiście w tej grze można to olać - piłeczka do golfa jest dość lekka, ale pinbal....
      • 15:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime30 May 2019 21:05

Racja .Myślę że graficznie jakoś szło by to ogarnąć .
      • 16: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime6 Jun 2019 17:06

nic specjalnego, ale donoszę o skończeniu silnika gry
      • 17: CommentAuthorArtu2tu
      • CommentTime6 Jun 2019 19:06

Przyznaję, że na początku nie rozumiałem jak to ma wyglądać, ale teraz... Bomba.
      • 18: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime6 Jun 2019 19:06

Artu2tu: dziękuję. Filmik jest słabej jakości chciałem dodać.
      • 19: CommentAuthorPecet
      • CommentTime6 Jun 2019 20:06

Wow, niezła fizyka. Chociaż przez to, że jest podział na ekrany czasami ciężko mi ogarnąć, gdzie ta piłka tak na prawdę leci. Natomiast od gruntu odbija się fantastycznie.
      • 20: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime6 Jun 2019 20:06

Dzieny!
      • 21:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Jun 2019 21:06

Nie musi się od razu cały ekran przewijać - wystarczy wycentrować piłkę, jak wyjdzie poza ekran, jednak 2x częściej będzie się odświeżać.
      • 22:

CommentAuthormav
      • CommentTime6 Jun 2019 21:06

Wygląda to naprawdę dobrze i sensownie, jednakże wersja z ciągłym przewijaniem, tak jak było z tym jeepem jednak była znacznie bardziej 'grywalna' moim zdaniem.
      • 23: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime6 Jun 2019 22:06

dzięki za sugestie, przemyślę to jeszcze
      • 24:

CommentAuthorsun
      • CommentTime6 Jun 2019 23:06

a... gdyby tu było przedszkole... w przyszłości, czyli:
      podczas lotu piłki zoom out i widzimy całe pole gry, piłka spada = zoom in i lądowanie już na tym konkretnym wyliczonym wycinku.
      pomarzyć fajna rzecz :)
      • 25: CommentAuthortebe
      • CommentTime7 Jun 2019 11:06

lepiej żeby GORGH zrealizował PINBALLA albo chociaż porządny BILLARD, będzie fizyka i kulki :)
      • 26: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime7 Jun 2019 16:06

IMHO robienie jakiegokolwiek bilarda na Atari mija się z celem, jeżeli zależy komuś na fizyce.

Coś na temat bilarda wiem.

Bilard to rotacje, uzależnione od wielu czynników. Kąt padania = kąt odbicia to w zasadzie tylko teoria. W golfie liczysz tylko jedną piłkę a tu byś miał od 10 do 16.
      • 27: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime7 Jun 2019 19:06

Tatqoo z racji tego, że jest zawodowym bilardzistą ma wiele racji. Proste billardy nie oddają fizyki kul, tutaj by trzeba zastosować kilka wzorów pewnie, włączając to co mówił pirx.
      • 28: CommentAuthorfalcon030
      • CommentTime8 Jun 2019 18:06

@gorgh: ruch "piłki" jak na Atari to MEGA realistyczny.
      Jak doszedłem do około 0:49 to aż krzyknąłem jak zobaczyłem cień piłki i jej odbijanie "grawitacyjne"!!! WoW!!! Gratulacje!
      • 29: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime8 Jun 2019 18:06

Ale mi się miło zrobiło.
      • 30: CommentAuthorPecet
      • CommentTime14 Jun 2019 14:06

Pytanko:

Widać screeny z Rescue Expedition. Na filmikach które widziałem, gra była w sumie dwukolorowa (nie licząc sprite'a). Te screeny z Atari Fana są podkolorowane, czy gra rzeczywiście zyskała trochę kolorów?
      • 31: CommentAuthorgorgh

o, nawet nie wiedziałem, że o grze było pisane w AF!
      Tak, gra całkiem sporo się zmieniła od czasu filmiku, każda plansza będzie podkolorowana w inny, dynamiczny sposób
      • 32:

CommentAuthorKaz

Pytanko dotyczy innej gry, jest tu o niej wątek, więc tam bym proponował.

Tak, gra jest kolorowa, a w Atari Fan są screenshoty z gry. Ten efekt z kolorami wymyśliłem jakiś czas temu i zaproponowałem na Wapniaku Gorghowi, żeby go zastosował w swojej grze, bo pasuje on idealnie do gry hires. Na screenshotach tego nie widać, ale światło porusza się wraz z graczem (w pionie). To wszystko jest opisane w instrukcji. Gra jest gotowa, tylko namówcie Duddiego, żeby ją w końcu wydał :D
      • 33: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime14 Jun 2019 15:06

Tak, gdyby nie Kaz to gra byłaby dużo uboższa, człowiek ma mega zmysł do gier, polecam Krzyśka jako konsultanta waszych gier
      • 34:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Jun 2019 15:06

Ja polecam Gorgha jako eksperta od silników gier, ma niesamowite zdolności programistyczne, więc jest w stanie zrobić Wam grę, której jeszcze nie było :).
      • 35: CommentAuthorPecet
      • CommentTime14 Jun 2019 16:06 zmieniony

Po reklamie gry w Atari Fan, to chyba najlepszy moment na jej wydanie. Premiera miała być, ile? Pół roku temu? Rok?
      • 36:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime14 Jun 2019 17:06

Pożyjemy zobaczymy
      • 37: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime14 Jun 2019 17:06

Pecet: to wszystko teraz w rękach Duddiego
      • 38: CommentAuthorPecet
      • CommentTime14 Jun 2019 19:06

Swoją drogą, może w ramach promocji jakiś filmik z nowej wersji gry?
      • 39: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime14 Jun 2019 19:06

bardzo bym chciał, ale jest taki plan, że filmik będzie formą promocji
      • 40: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime14 Jun 2019 20:06

tylko za jaki czas ten film nastąpi?
      dożyją tego natywni userzy Atari czy może ich wnuki?
      • 41: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime14 Jun 2019 20:06 zmieniony

poprosiłem Duddiego o zadeklarowanie się z terminem wydania gry, proszę o cierpliwość :)
      edit: Duddie powiedział, że o grze napisze niebawem
      • 42: CommentAuthorPecet
      • CommentTime27 Jun 2019 14:06

Duddiego to trzeba będzie chyba zaspamować, żeby w końcu się określił w kwestii "Ekspedycji" gorgha.
      • 43: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime27 Jun 2019 14:06

Pecet: Duddie już kilka dni temu napisał na FB, że gra będzie wysyłana pod koniec sierpnia, że będzie tylko 100 kopii i że można już składać zamówienia
      Czekamy teraz tylko na promocyjne wideo, które niedługo powinien udostępnić Kaz
      ->link<-
      • 44: CommentAuthorPecet
      • CommentTime27 Jun 2019 15:06

Dzięki. Czy wersja digital (xex, albo inna cholera) też będzie do kupienia?
      • 45: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime27 Jun 2019 15:06

Rozmawiałem o tym z Duddiem, ale on jest zasadniczo przeciwny wersjom cyfrowym, bo jak mówi zaraz by się pojawiły pirackie kopie na serwerach, ale gra pewnie będzie po jakimś czasie "uwolniona" w formie cyfrowej, ale to już decyzja Jerzego, on ma wszelkie prawa do gry
      • 46: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime4 Jul 2019 19:07

tym czasem pracę nad golfem idą do przodu, najprawdopodobniej zrobię i tutaj edytor leveli, będzie to po prostu typowa plazma znana z demc(bo tak jest rysowany teren) i będzie można zmieniać wszystkie 20 czynników
      • 47: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime5 Jul 2019 21:07

mało czasu, oj mało czasu, dzisiaj pierwsza przymiarka do edytora. Zadziałało właściwie z palca
      • 48:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime5 Jul 2019 21:07

widzę pola i stawy ,Vietnam :->?
      ...a nie ,to pole golfowe z lotu ptaka .
      teraz taki zoom z Blur/em i przeskok na widok z gry ;-)
      • 49: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime5 Jul 2019 22:07

Mała uwaga. Pola golfowe mają nieco mniejsze zagęszczenie "atrakcji"
      • 50: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime5 Jul 2019 22:07

Tak, to tylko na próbę, ale dzięki za sugestię