tytuł: Asembler 6502 autor: Jan Ruszczyc wydawca: SOETO
Po otrzymaniu przyzwolenia od wydawcy, planuje mini wznowienie tej książki, max w 10 egzemplarzach, druk cyfrowy. Książkę dostępną w postaci pliku PDF bez problemu można znaleźć w dziale z książkami, ale jeśli ktoś tak jak ja nie lubi wszelkich e-booków i woli uczyć się z formy papierowej, proszę o kontakt.
Jako, że moja prośba do wydawcy mówiła o max 10 sztukach, obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy.
Koszt wstępnie oceniam na 37 złotych, ale ostateczną wycenę z drukarni będę miał w poniedziałek. Cena może się więc różnić o kilka złotych w jedną lub druga stronę.
Może dobrym pomysłem byłoby wydanie innych książek SOETO? Jak już dostaniesz zgodę, może warto by się było zastanowić? Aha, moim zdaniem 37 zł to ciutkę dużo... Wiem, że małe nakłady są droższe, ale to są przecież cieniutkie książeczki :)
Niestety duży koszt, bo połowę robi jakaś sensowna oprawa tego, a nie chciałbym tego spinać plastikowym "grzebieniem" jak w punkcie ksero. Chciałbym aby to jakoś wyglądało.
w necie jest wersja tej książki oryginalna, dodatkowo errata oraz wersja poprawiona. Muszę poczytać jak jest z wersją poprawioną w sensie praw, bo wolałbym ta wersje drukować.
Co do innych książek, to też jest możliwość, pytanie która jest najbardziej potrzebna. Jednak chciałbym zacząć od assemblera.
Wydaje mi się, że "Poradnik programisty" - chociaż nie mówię za siebie, bo już mam :) Natomiast ja chętnie bym kupił "Forth". Gdyby poprawić książkę "Języki Atari XL/XE cz. 2", to też bym kupił. Na korektę części poświęconej Action! się piszę.
Edit: Wg artka: ->link<- czyli: 1. Wojciech Zientara "Podstawy programowania w Atari Basic" 2. Wojciech Zientara "Poradnik programisty Atari" 3. Wojciech Zientara "Poradnik użytkownika Atari XL/XE" 4. Wojciech Zientara "Języki Atari XL/XE cz. 1" 5. Wojciech Zientara "Języki Atari XL/XE cz. 2" 6. Wojciech Zientara "Mapa pamięci ATARI XL/XE: Podstawowe procedury systemu operacyjnego" 7. Wojciech Zientara "Mapa pamięci ATARI XL/XE: Procedury wejścia-wyjścia" 8. Wojciech Zientara "Mapa pamięci ATARI XL/XE: Dyskowe Systemy Operacyjne" 9. Wojciech Zientara "Mapa pamięci ATARI XL/XE: Procedury interpretera Basica" 10. Jan Ruszczyc "Asembler 6502" 11. Piotr Adamczewski "Instrukcja obsługi mikrokomputera Atari 800XL"
Oprócz wspomnianego wyżej "Assemblera..." chętny jestem również na "Podstawowe procedury ...". Jeśli by się dało tę drugą książkę też przejrzeć i poprawiać ewentualne błędy to byłoby super. Bardzo się cieszę, że chcesz wydać te książki w ładnej formie, bo za słabe wydanie nie ma się co zabierać - musi być przyjemność z czytania książki. Szczególnie w dobie e-book readerów ...
W sprawie ceny: proszę dajcie mi kilka dni, znalazłem 2 drukarnie, które oferują się, że zrobią to dość tanio, poprosiłem aby wydrukowały po 1 sztuce, zobaczymy jak to wyjdzie. Dam znać.
No tak odstałem informacje zwrotną z drukarni, że nie mogą zrobić montażu elektronicznego bo PDF domaga się hasła. Niestety w ostatnich dniach musiałem się zająć pilnymi sprawami zdrowotnymi, i po tej informacji zwrotnej z drukarni nie wiele zrobiłem, ale postaram się w weekend coś z tym zrobić.
Witajcie, zarejestrowałem się tutaj właśnie z powodu pomysłu na cyfrowe wydanie książki Jana Ruszyca o Assemblerze 6502.
Osobiście interesują mnie nieco inne sprzęty oparte o ten mikroprocesor ale naprawdę fajnie byłoby zobaczyć tę publikację wydaną w nowszych standardach. Sam kiedyś kupiłem oryginalne wydanie na Allegro ale zwyczajnie książkę zgubiłem i jeśli cena byłaby niezbyt wysoka to prawdopodobnie reflektowałbym na omawianą tutaj reedycję. Mam jednak nadzieję, że przed zamówieniem będzie można zobaczyć jakąś próbkę, przynajmniej na zdjęciach.
Prosiłbym o informacje czy sprawa jest nadal aktualna.
Najprościej będzie jak wyślesz plik PDF z wersją z poprawkami do pobliskiego punktu z drukiem cyfrowym i poprosisz o oprawę według swoich potrzeb. Całkowity koszt nie powinien przekroczyć 20 zł.
The CMOS 6502 (65C02) can directly push and pull the X and Y index registers with instructions PHX, PLX, PHY, and PLY. If you're using the NMOS 6502, you won't have those instructions available and will have to do a work-around. Pushing X on the stack requires using A, so you have to push A first to avoid permanently losing its value (whether your ISR needs A or not), then transfer X to A with TXA, and do another PHA.