Dlaczego w atari800win prędkość emulacji nie trzyma 100%, mam spadki do około 86%. Zauważyłem , że przełączenie dżwięku z DirectSound na WaveOut likwiduje ten problem, niestety pojawiają się zniekształcenia dźwięku. Jest na to może jakiś fix ?
CharlieChaplin odkrył, że w angielskiej wersji gry "Deszczownik" program się wysypuje w emulatorze Atari800Win Plus 4.1 przed uruchomieniem właściwej gry. Odkryłem, że powoduje to "SIO patch" - ale odwrotnie niż zazwyczaj - kiedy jest wyłączony. Zazwyczaj jest odwrotnie - włączanie "SIO patch" powoduje niekompatybilność z real Atari i jakieś problemy. A tu dziwna sprawa, bo na real Atari chodzi, a na emulcu tylko z tą poprawką... Mono sprawdził, że na Atari800 pod Linuxem wszystko działa prawidłowo, zarówno z włączonym, jak i wyłączonym "SIO patch", więc ewidetnie to sprawa z wersją Windows-ową.
Your A800 Win emulation is quite slow, it seems. I use these "tricks" to speed up A800 Win (not really tricks, since they work out-of-the box):
- using an old Dual-Core 2x 3Ghz PC (AMD) - still using Win XP 32 Bit with 2GB RAM - set A800 Win to a window of 672x480, I easily reach 1600-2000x speed - set A800 Win to a window of 336x240, I get up to 2800x speed
(These dual-core PC's still have a FDC and so I also installed MS-DOS from original 3,5" disks. MS-DOS never was that fast! And just for fun, I also installed Win 3.11 - when I now type in WIN and press Return, it takes less than a second and Win 3.11 is there...)
Back to topic, what max. speed do you get with A800 Win nowadays with Win 8 or Win 10 and quad-core (4x), hexa-core (6x) or octa-core (8x) PC ?!?
=> Regarding Rainer, my real A8 does not have SIO patch (only standard XL-OS Rev. 2 with standard SIO)...