jeśli grasz na emulatorze, to oczywiście można podpiąć odpowiednie klawisze jako joystick, jeśli na prawdziwym sprzęcie, to raczej nie da się tego zrobić
Jednak jakiś trop jest. QA używałem ponad 20 lat temu i też niewiele pamiętam. No ale się zbiorę i sprawdzę bo to fajna sprawa jak dla mnie. Swoją droga dlaczego większości gier nie pisano też pod klawiaturę?
Nie da się grać na klawiaturze, bo w Atari w jednym momencie możesz wcisnąć tylko jeden klawisz, wyjątkiem są tu przyciski Start,SELECT,OPTION i Shift. Można więc stworzyć tylko proste sterowanie, co wykorzystane jest np. w ROBBO, Shift=fire i 4 klawisze do kierunków, ale nie można poruszać się pod skosem. Łatwiej to chyba zrobić sobie joystick z przyciskami zamiast gałki.
Można przecież programik rozbudować - zdefiniować sobie klawisze również do skosów.
Co do kompilacji to na AA znalazłem, że opt %010101 jest odpowiedzialne za kompilację, więc pewnie to trzeba zmienić i być może w instrukcji jest to opisane...
...jest na stronie 19. Chyba wystarczy zamienić pierwsze 0 na 1. Generuje plik, ale się wiesza... (sprawdziłem obydwie wersje).
A ja mam pytanie nieco inne: jest jakiś sprytny patent na fire zamiast start? Mam bezprzewodowego pada i wiem, że dobrze dla zdrowia ruszyć 4-litery, ale w niektórych grach to niezły aerobic :).