atarionline.pl Laura Konstruktor 2 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorSzafir
      • CommentTime21 Jan 2018 17:01 zmieniony

Hej,

Chciałem przedstawić Wam moją interpretację edytora poziomów do "Laura Wyprawy". W Konstruktorze stworzonym przez Larka brakowało mi kilku funkcji, po za tym poczułem potrzebę rozruszania szarych komórek ;)

Założenia wstępne:
      - 100% kompatybilność z edytorem Larka (odczyt etapów, archiwum)
      - możliwość edycji do 5 zestawów etapów
      - kopiuj, wklej - etap
      - wielopoziomowe undo/redo
      - wstawianie elementów 'ciągiem' (rysowanie)
      - zamiana etapów miejscami

Rozbudowa:
      - kolorowanie grafiki zgodnie ze zdefiniowanymi kolorami użytkownika

Jak by ktoś miał jakieś uwagi, co by się jeszcze przydało to chętnie uwzględnię w projekcie takie uwagi.

Edytor do testów udostępnię jak tylko zrobię zapis/odczyt etapów.

Laura to wspaniała gra, jedna z najlepszych w jakie miałem ostatnio okazję grać na Atari. Brawo Larek!
      • 2:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime21 Jan 2018 19:01

Odnoszę wrażenie, że Laura nie tylko zaczęła żyć własnym życiem, ale ma już własne dzieci i wnuki :D
      • 3: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime21 Jan 2018 21:01 zmieniony

No to na Dzień Babci mamy wysyp edytorów :)
      Mi też brakuje tych i innych opcji np.
      operacji na fragmencie mapy, czy obsługi innych języków - wpisywania wszystkich dostępnych znaków, wyboru języka interface-u i jak sądzę w LK nie można wstawić wszystkich dostępnych elementów gry.
      ->link<-
      I zacząłem pisać własny edytor :)
      ->link<-

Co do "opcji" 'rysowania' to już jest - patrz instrukcja na stronie LK, ale niezbyt wygodna, bo nie można jej zablokować.

Dla wygody podgląd LK2:

Z tego co widać ustawienie "ostatni etap" jest równie niedostępne jak w LK, tzn. nie można się zorientować, które etapy są oznaczone.
      • 4: CommentAuthorSzafir
      • CommentTime21 Jan 2018 22:01

QTZ, właśnie trochę się wzorowałem Twoimi uwagami, musisz mi na razie dać trochę czasu na resztę, bo edytor piszę dopiero od wtorku :)

Chcę zrobić najpierw w pełni funkcjonalną podstawkę a dopiero potem dodawać funkcje.
      • 5:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime21 Jan 2018 23:01 zmieniony

Brawo, bardzo fajnie to wygląda. Nie jest tajemnicą, że ten mój LK nie jest za bardzo wygodny, więc każdy nowy będzie mile widziany.

Szafir:

- wstawianie elementów 'ciągiem' (rysowanie)

To akurat jest. Warto przeczytać instrukcję do LK: ->link<-

Jeśli chcemy "rysować" wybranym obiektem, a nie tylko wstawić go w jedno wybrane miejsce pola - należy dwukrotnie kliknąć lewym przyciskiem myszki. Wówczas poruszając strzałką (i trzymając lewy przycisk wciśnięty) możemy wstawiać wybrany obiekt wielokrotnie.
      • 6: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime22 Jan 2018 00:01

Szafir, myślę, że już na etapie tworzenia "podstawki" pewne założenia powinny być przemyślane. Później niektóre elementy będziesz zmuszony zrobić inaczej.

Ja mój edytor zacząłem od "dodatków", bo podstawka już istnieje (LK) :). Główne okno programu (którego nie pokazałem, bo na razie jest to pusta lista) ma zawierać listę wszystkich poziomów i ich podstawowych parametrów, a dopiero kliknięcie w poszczególne elementy będzie otwierać odpowiednie okienka edycji.

Lista (jak w LK, w postaci przycisków) może nie jest niezbędna (choć mi się wydaje, że wygodna), ale warto chociaż wyświetlić numer pierwszego poziomu, który został oznaczony jako "ostatni".

Liczba elementów przydałaby się dla każdego z nich, a nie tylko wybranych, warto też sprawdzić w grze czy da się wstawić więcej "pochodni" czy "maszyn", czy dodać możliwość wstawiania elementów w inversie - o czym Larek napisał w wątku dotyczącym mojego edytora (odpowiednie przyciski są w LK, ale ukryte).

Powodzenia.