atarionline.pl We Come in Peace (C64) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorRocky
      • CommentTime3 Apr 2018 12:04

Zajęło 1 miejsce na Revision.. dość ciekawe demko, ale nie przełomowe jeśli chodzi o C64..

Mnie interesuje tutaj muzyka, zwłaszcza części końcowej od ok. 5 min... jest super.. miazga..
      Czy to gra czysty SID, czy dodali też sample?
      Czy ten bas jest podkręcony (przed wstawieniem na yt), czy oryginalny?

Pozdr.
      • 2: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime3 Apr 2018 13:04

efekty moim zdaniem do rozgryzienia, czasem nie wiem jak coś jest zrobione,szczególnie na c64, ale w tym przypadku chyba kumam, duże wrażenie robi design i przejścia oraz duża dynamika, co nie tak częste na commodore. Widać, że dość świeży efekt unlimited bobsów w przestrzeni się przyjął, już go widziałem w kilku demach. Generalnie świetna produkcja.
    1.  
      Świetny jest efekt szmaty w 2:32.
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Apr 2018 16:04

łatwo dźwięki SID pomylić z samplami ->link<-
      • 5:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime3 Apr 2018 19:04

To nie są sample. SID ma po prostu świetne filtry. Da się na tym wykręcić naprawdę tłuste basy i dobre kicki - które wcześniej można było słyszeć tylko na np Amidze. Ale tam to były sample z drummaszyn które to mają syntezę zbliżoną do tej z SIDa. Stąd zapewne skojarzenia z samplami.

Co do sampli, to dużo lepiej tutaj prezentuje się Atari które jak wiadomo nie gra przez chip do syntezy (bo go nie ma) za to przez kontroler klawiatury (który defacto działa tutaj jako przetwornik C/A). Jakość dźwięku z przetwornika zawsze będzie gorsza niż z syntezy, no chyba że się próbkuje w zakresie nieosiągalnym dla Atari. Dlatego Atari zawsze będzie brzmiało cyfrowo płasko, a komoda analogowo tłusto.

Co do dema, to przewijałem. Faktycznie w końcówce ciekawe brzmienie i logo ... niemniej to wielkie logo z jednego z ostatnich dem na Atari bije to na łep na szyję. No i widać że twórcom brakło inwencji na końcówkę dema, jest nudna jak flaki z olejem.
      • 6:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime3 Apr 2018 23:04

@TheFender
      Mówisz o tym logo z dema Prozac Dream Lamersów?
      Hm.....
      ->link<-
      przeskroluj na dół gdzie ktoś wkleił całe logo w komentarzach, albo po prostu obejrzyj demo Censorów i Oxyrona z 2014 roku ;)

co do omawianego demka to faktycznie w paru miejscach jest rewelacyjne
      • 7: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime4 Apr 2018 10:04

@TheFender - słuchaj Carriona:) niektórzy nawet twierdzą, że wyrypałem tę grafikę z komody:)
      • 8: CommentAuthorRocky
      • CommentTime4 Apr 2018 10:04 zmieniony

Tego się obawiałem...widać po latach ile jeszcze można wyciągnąć z tego SIDa. Przedtem to muzyka z produkcji c64 była świdrująca uszy, teraz chłopaki tworzą takie perełki.. zresztą z grafiką też poszli do przodu i zdystansowali A8.

Gdyby te instrumenty ładnie zsamplować to możnaby tą muzykę ładnie odegrać na Atari.. może nawet z pomocą Rapidusa, który potrafi wycisnąć z Pokeya wiecej (wyższa częstotliwość)...
      • 9: CommentAuthorxxl
      • CommentTime4 Apr 2018 11:04

po co samplowac? mozna to odegrac na atari z evie i bedzie brzmialo tak samo jak na c64

;)
      • 10:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime4 Apr 2018 12:04 zmieniony

@Rocky:
      • 11: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime4 Apr 2018 12:04

@xxl - dokładnie, wtedy to byśmy pokazali komodorowcom co Atari potrafi! I bez zbędnych programistycznych trików!
      • 12:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime4 Apr 2018 13:04

@xxl @ilmenit
      podpowiedzcie co to jest evie?
      • 13: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Apr 2018 13:04

• 14:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime4 Apr 2018 15:04

@crrn: Tak, chodziło mi o Prozac Dream. Oglądałem Comaland, oczywiście-> grafika jest super, logo jest prze... niemniej wersja Odyńca podoba mi się bardziej, kreska jest wyrazistsza i bardziej dojrzała.
      A czy Odyniec się inspirował? Pewnie tak (każdy artysta inspiruje się czymś, a często nieświadomie nawet kimś innym), ale pisanie że to rip pozostawię bez komentarza bo nie chcę używać wyrazów wulgarnych :)
      • 15:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime4 Apr 2018 16:04 zmieniony

Tutaj muzak zgrany z mojego egzemplarza Evie, ale z wymuszonym filtrem liniowym (teoretyczny ideał, do którego dążyli projektanci SID-a w kolejnych rewizjach układu), bo oryginalnie jest grany na 8580:
      :)
      • 16: CommentAuthorRocky
      • CommentTime4 Apr 2018 18:04

No niestety, może to kwestia zgrania, ale na C64 to brzmi znacznie lepiej.. czystsze basy i mniej to wszystko przytłumione..
      Ponadto nikt nie ma evie ...poza autorami:)
      • 17:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime4 Apr 2018 19:04 zmieniony

YT przekodowuje ścieżkę audio po wrzuceniu filmiku. :) Mogę zgrać samo audio do FLAC-a.

Autor jest jeden. :) Jak na razie są trzy egzemplarze: u Pasia , u mnie i u Draco.
      • 18: CommentAuthortebe
      • CommentTime4 Apr 2018 19:04

Rocky, masz jakiś dodatkowy etat commodorowca ;) stałeś się zakładnikiem własnych aspiracji, nic Cię nie może zadowolić na XE/XL jeśli nie będzie lepsze od tego co jest na C64
      • 19:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime4 Apr 2018 20:04

@tebe
      to może ja odpiszę :D
      mnie właśnie w Atari zaczyna kręcić to że jest inne nić C64. im dłużej przyglądam się scenie Atari (szeroko rozumianej) to widzę coraz więcej różnic. i to mi się bardzo podoba. gry, dema nie muszą (ba, nie powinny) być takie jak na C64.

Evie zapewne jest fajną zabawką i fakt że gra SIDy odnotowuję właśnie jako - ot, ciekawostkę. Przy okazji innego wątku pisałem że grzechem Atari było by bdyby na siłę próbował być np C64. Gry wyglądają inaczej? I co z tego! Wyglądają tak jak pozwala sprzęt i umiejętności twórców. Ważne że są, że są grywalne i działają na retro sprzęcie.

Silne strony Atari i C64 są umiejscowione gdzie indziej i to IMO jest OK. Wykorzystujmy to.

@TheFender
      rip? Tyś powiedział ;)
      • 20:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime4 Apr 2018 20:04

@crrn: o proszę, uderz w stół a nożyce się odezwą :D
      Nawet nie mów, że to Ty tak Odyńcowi zasugerowałeś bo stracę szacunek do Twoich pixeli.
      • 21:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime4 Apr 2018 21:04

nie bardzo rozumiem co masz na myśli, ale nic Odyńcowi nie sugerowałem. Dla mnie jest mistrzem i nie śmiał bym... :D
      i proszę nie tracić szacunku - troche tych pixeli jeszcze chciałbym zrobić i się, np tutaj, chwalić.
      • 22:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime4 Apr 2018 22:04 zmieniony

Odyniec napisał kilka postów wyżej jedną rzecz, mój algorytm spiskowy widocznie źle go przetworzył ;) :D
      A co do pixeli to zawsze chętnie obejrzę dobre prace czołowych grafików.Zresztą, nie ja jeden - więc twórz, chwal się do woli i bez umiaru! :)
      • 23: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime4 Apr 2018 22:04 zmieniony

O rippowaniu przeczytałem chyba na AtariAge albo w komentarzach na YT. Trochę dziwne, że ludzie odkrywają podobieństwo do Comaland, skoro na początku dema jest napisane, że się nim inspirowałem:) Kompozycja, czcionka, kolorystyka tła, sowa - nawiązania są ewidentne, ale rysowane było od zera. Oryginalne kwiatowe logo wzbudziło słuszne ochy i achy ("i jeszcze ta sowa") - na atari niczego podobnego nie było do tej pory. Chciałem udowodnić, że się da i dotąd molestowałem Szeryfa, aż się udało. Może napiszemy kiedyś więcej o powstawaniu.
      • 24:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime5 Apr 2018 07:04

@odyniec: No ale wyszło Ci to lepiej imho. Fajnie będzie poczytać o kulisach powsta(wa)nia :)
      • 25: CommentAuthortebe
      • CommentTime5 Apr 2018 08:04

Eustachy Motyka
      3 miesiące temu
      1:40 zerżnięte z Comaland ;)

żartował
      • 26: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime5 Apr 2018 11:04

gdzieś jeszcze było
      • 27: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime5 Apr 2018 13:04

o jest szansa wyraźić podziw co do tego obrazka, więc wyrażam- piękne te kwiatki
      • 28:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime5 Apr 2018 16:04

@gorgh: krótko mówiąc "Ładne kwiatki" :D
      • 29: CommentAuthorRocky
      • CommentTime5 Apr 2018 19:04

A czy da redę zmusić POKEYa do wykrzesania ciekawszych dźwięków (nie chodzi mi o sample), ale przede wszystkim lepszego basu przy pomocy Rapidusa.. np. odwołując się więcej razy na ramkę..?
      • 30: CommentAuthor0xF
      • CommentTime5 Apr 2018 19:04

Bardzo prosty, ale dobry pomysł, ze zwykłymi barami pod kefren barami.
      Na mnie zrobiły wrażenie latające nieskończone boby. Nie mam pojęcia, jak to jest zrobione. Zgaduję, że na sprajtach.
      • 31:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime5 Apr 2018 20:04 zmieniony

@0xF
      to nie są sprajty - sprawdzałem. to jest jakiś sprytny trik na rotacji mapy atrybutów (kolorów) - ale to na prawdę sprytny, albo jeszcze coś innego. niemniej wygląda super.
      • 32: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime5 Apr 2018 20:04

to zwykłe boby, tylko robi się skrolowanie ekranu :)
      • 33: CommentAuthor0xF
      • CommentTime6 Apr 2018 07:04

Obracają się od skrolowania? Nie czaję.
      • 34:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime6 Apr 2018 09:04

Bo to jest magic scroll of rotation ;)
      • 35: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime6 Apr 2018 13:04

jak się przyjrzysz to kulki same w sobie się nie poruszają względem siebie, tylko ciągle dodawane są nowe- jeśli się nie poruszają, to znaczy, że nie trzeba zmieniać ich pozycji co ramkę0 trik polega na tym, że ekran jest skrolowany poziomo i pionowo, aby nowe kulki były zawsze w centrum ekranu.
      • 36: CommentAuthor0xF
      • CommentTime6 Apr 2018 19:04

Ma to sens. Dzięki Gorgh. Skoro widzimy cały czas tylko "głowę węża", to rozumiem, że na bieżąco zmazujemy "ogon" ?
      • 37: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime6 Apr 2018 19:04

Tak, w rzeczy samej :)
      • 38:

CommentAuthormav
      • CommentTime6 Apr 2018 20:04

O którym momencie rozmawiacie? :)
      • 39: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime6 Apr 2018 21:04

O tej animacji złożonej z dziesiątek kulek małych
      • 40:

CommentAuthormav
      • CommentTime6 Apr 2018 21:04

W pierwszym linku znaczy się? ok. 3.50? :)
      • 41: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime7 Apr 2018 03:04

demko fajne, muza fajna, ale co z tego, to nie a8. osobiście uwielbiam sida i co z tego, to nie to forum, w którym momencie jest tu nawiązanie do a8?
      • 42:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime7 Apr 2018 09:04

@gonzo: jak przewiniesz wątek do samej góry i popatrzysz na samą górę to tam jest napisane atari online.pl :)