atarionline.pl VBXE 2 - montaż - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Jan 2015 01:01

@larek, @wieczor:
      I zawsze jest przydźwięk :) Ekranowanie zmniejsza efekt i to znacznie, ale nie w 100% i słychać. A chcielibyśmy CISZĘ...
    1.  
      Fakt, zawsze coś pierdzi, zwłaszcza np. w loaderze Side, gdzie są białe literki na czarnym tle.
      • 3:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime16 Feb 2015 23:02

Jakby ktoś chciał sobie sam zamontować i nie bardzo wiedział, jak to zrobić: ->link<-
      • 4: CommentAuthoras...
      • CommentTime17 Feb 2015 09:02

Opis montażu pierwsza klasa!!!
      • 5: CommentAuthordarque
      • CommentTime17 Feb 2015 09:02

Dzięki za opis! Bardzo dokładny i dobrze opisany, zresztą tak samo jak poprzednie opisy. Posiłkowałem się wcześniej twoją stroną przy montażu swojego U1MB i stereo. Jeśli kiedyś będę montować VBXE - na pewno też skorzystam - mam taką samą płytę w Atari jak Ty :)
      • 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Feb 2015 11:02 zmieniony

Jeden myk. Jak wylutowałeś Antica? Instrukcja milczy :)

Od siebie mogę powiedzieć, jak ja to robię: lica, czyli plecionka miedziana, topnik i dobrze rogrzana lutownica. Lica + lutownica wysysa cynę z otworów; jak nie, trzeba dać nową cynę i czynność powtórzyć. Uwaga na odrywające się pady i ścieżki.

Można odsysaczem, ale taki, co zrobi to dobrze, ma tylko Lotharek :) i kosztuje 1200 zł.
      • 7: CommentAuthordarque
      • CommentTime17 Feb 2015 11:02

Nie no odsysacz za dychę też da radę. Czynność trzeba powtarzać do 2-3 razy na jedną nóżkę ale to żaden problem. Zauważyłem że najlepiej korzystać do tej operacji z takiego grotu :

• 8:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime17 Feb 2015 12:02 zmieniony

Instrukcja montażu dotyczy montażu, a nie podstaw posługiwania się lutownicą ;)
      Myślę, że każdy, kto bierze się za montaż czegokolwiek w Atari, ma podstawy opanowane przynajmniej w podstawowym stopniu. Tym samym opis, jak wylutować układ jest tu zbędny. Każdy może zrobić to po swojemu. Ważne, żeby efekt był taki sam :D

Ja osobiście używam zwykłego odsysacza. I jak napisał Darque - daje radę :)
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime17 Feb 2015 14:02

Pokażcie, bo ja mam taki odsysacz, co ścieżki niszczy.
      • 10:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime17 Feb 2015 15:02 zmieniony

• 11: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime17 Feb 2015 15:02

A ja ostatnio po paru przebojach treningowych (wymaga nieco wprawy), odłożyłem odsysacz na półkę i używam tego:

I powiem wam że to jest rewelacja - tak dokładnie i szybko jeszcze nie oczyszczałem lutów z cyny :)
      • 12:

CommentAuthorhospes
      • CommentTime17 Feb 2015 16:02

Wieczór: Dokładnie takie cudo jest najlepsze. Też tego używam w swoim projekcie - Akwarium STe ;)
      • 13: CommentAuthornodez
      • CommentTime17 Feb 2015 18:02

sam grzeje i sciezek nie zrywa
      • 14:

CommentAuthorlotharek
      • CommentTime17 Feb 2015 22:02

nie polecam....
      zero kontroli temp.

polecam za to :

• 15: CommentAuthornodez
      • CommentTime18 Feb 2015 07:02

elegancki
      • 16: CommentAuthorfalcon030
      • CommentTime18 Feb 2015 08:02

Ma jedną DUŻĄ wadę: kosztuje tyle co Falcon na Allegro :-)

Ja wylutowuję zazwyczaj z użyciem HOT-AIR + odpowiednio dobrana końcówka.

Do lutowania odpowiedni "żel" i nie ma szans na zrobienie zwarcia pomiędzy nóżkami ...
      • 17:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime18 Feb 2015 09:02

@nodez, no właśnie zrywa, przynajmniej u mnie.
      • 18: CommentAuthorjesionen
      • CommentTime18 Feb 2015 21:02

@lotharek: miałem przyjemność zobaczyć to cudo i trochę "popracować" przy asyście BARTAKA030 :). Zaznaczam "trochę" :)
      • 19: CommentAuthorjesionen
      • CommentTime18 Feb 2015 21:02

na SV2K14