Dzięki za opis! Bardzo dokładny i dobrze opisany, zresztą tak samo jak poprzednie opisy. Posiłkowałem się wcześniej twoją stroną przy montażu swojego U1MB i stereo. Jeśli kiedyś będę montować VBXE - na pewno też skorzystam - mam taką samą płytę w Atari jak Ty :)
Jeden myk. Jak wylutowałeś Antica? Instrukcja milczy :)
Od siebie mogę powiedzieć, jak ja to robię: lica, czyli plecionka miedziana, topnik i dobrze rogrzana lutownica. Lica + lutownica wysysa cynę z otworów; jak nie, trzeba dać nową cynę i czynność powtórzyć. Uwaga na odrywające się pady i ścieżki.
Można odsysaczem, ale taki, co zrobi to dobrze, ma tylko Lotharek :) i kosztuje 1200 zł.
Nie no odsysacz za dychę też da radę. Czynność trzeba powtarzać do 2-3 razy na jedną nóżkę ale to żaden problem. Zauważyłem że najlepiej korzystać do tej operacji z takiego grotu :
Instrukcja montażu dotyczy montażu, a nie podstaw posługiwania się lutownicą ;) Myślę, że każdy, kto bierze się za montaż czegokolwiek w Atari, ma podstawy opanowane przynajmniej w podstawowym stopniu. Tym samym opis, jak wylutować układ jest tu zbędny. Każdy może zrobić to po swojemu. Ważne, żeby efekt był taki sam :D
Ja osobiście używam zwykłego odsysacza. I jak napisał Darque - daje radę :)