Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Mq:
Ja myślę odwrotnie: róbcie modyfikacje sprzętowe tak, żeby to oprogramowanie i tak działało. Jeżeli modyfikacje sprzętowe powodują, że coś na nich nie zadziała, to te modyfikacje są złe, a nie ten soft, który nawet jeśli jest celowo tak zrobiony, to powinien chodzić.mono:
2. Ultimate 1MB pod adresem $D381 oidp ma jakiś rejestr który umożliwia odłączenie U1MB. On oczywiście przykrywa dummy-PORTB.mono:
Wszelkie "zabezpieczenia" typu zapis sekwencji do jakiegoś rejestru, który odblokuje obszar rejestrów U1MB nie ma najmniejszego sensu, bo i po co to robić i utrudniać życie programistom?xxl:
np. Antonia 4MB 6502CWolfen:
dla mnie kazde rozszerzenie, ktore mozna podlaczyc zewnetrznie to.. coz... rozszerzenie (niezaleznie czy udostepnia drugi komputer czy inny zestaw udogodnien - podobnie dla mnie np. Vortex ATOnce to ROZSZERZENIE - a ze na pokladzie jest Intel ma mniejsze znaczenie, grunt ze nie trzeba lutowwac bebechow)wieczor:
b) jeśli masz XL i port PBI to w zasadzie większość tych lutowanych rozszerzeń można zrobić jako podłączaneWolfen:
minusem moze byc ze nie kazdy model 8-bitowego Atari bedzie mial podobne mozliwosci rozbudowy (coz... zdarza sie) ale po wypieciu takiego rozszerzenia w pare sekund znowu mamy bazowa konfiguracje.tbxx:
nie o to chodzi - są rozszerzenia ingerujące w konstrukcję komputera (U1MB, VBXE...) i są takie nie ingerujące (podpinane pod gniazdo cartridge, SIO, joysticka)