atarionline.pl powielanie duszkow - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime17 May 2018 10:05

potrzebuje informacji dotyczacej powielania /klonowania spritow w poziomie ,spritow szerokich na 8 pikseli ,ile takich klonow mozna maksymalnie wyswietlic ,nie chodzi mi o wyswietlenie 4 jednokolorowych ale o powielenie np dwu lub 3 kolorowych jakims trikiem gdzie pozostale bedace za pierwszym w szeregu byly by jego wizualnym klonem ...
      • 2:

CommentAuthorKaz

A da się w ogóle tak?
      • 3: CommentAuthortebe

1.
      ustawiasz pozycję poziomą dla ducha #0, czekasz n-cykli , ustawiasz nową pozycję dla tego samego ducha itd.

musisz śledzić cykle w linii, jeśli ustawisz pozycję ducha później niż wskazują to cykle w linii, duch się nie pojawi

w G2F można klonować duchy, tylko żeby obejrzeć efekt trzeba wygenerować XEX-a bo G2F pokazuje nie przejmuje się realiami cykli CPU

2.
      a inna prostsza wersja to jak np. w Commando, albo Crownland, nie przejmujesz się czy ducha będzie widać czy nie, który to cykl w linii, ustawiasz nowe pozycje poziome na podstawie tablicy

będzie mrugało, aby zminimalizować ten efekt stosuje się tablicę do której zapisujesz nową pozycję X:Y ducha, tablica jest sortowana na podstawie pozycji Y tak aby dobrać obok siebie różne duchy

duch #0 obok ducha #0 to nie najlepsza kombinacja, więc bierzemy innego wolnego, np. duch #0 obok duch #1, w tym momencie nie będzie mrugania

takie duchy odrysowujemy linia po linii, tzn. że kilka linii w takim układzie może być duch #0 obok duch #1, a w kolejnych już duch #0 obok duch #2

dynamicznie przypisujemy kształty do kolejnych buforów duchów
      • 4:

CommentAuthortdc
      • CommentTime17 May 2018 14:05 zmieniony

Tebe chyba zastrzeliłeś Iratę4;)

Przecież On się dopiero tego uczy... jeszcze wiele kodowania przed nim...
      • 5:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime17 May 2018 17:05

rozumiem ze mozna wyswietlac ,taki cyklowy interlaced ;-) ,raz jest tu raz tam .
      Teoretycznie juz wiem i dziekuje za odpowiedź .
      @tdc nie od razu Krakow zbudowano ... a kto pyta mniej bladzi ;)
      • 6: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime17 May 2018 18:05

"Sięganie niemożliwego jest domeną ludzi szalonych" :)
      • 7: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime17 May 2018 19:05

ale oczywiście powodzenia, nie chciałem zabrzmieć wrogo :)
      • 8:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime17 May 2018 21:05

"każdy geniusz ociera się o szaleństwo " :)
      przyda się no i ważne że da się :-) ,więc nie niemożliwe ...
      • 9: CommentAuthortebe
      • CommentTime17 May 2018 22:05

w grze Nibbly panel na dole ekranu wykorzystuje mnożenie duszków, jest 5 takich pionowych rozdzielających liczniki w hires 4-kolorowych duszków
      • 10:

CommentAuthortdc
      • CommentTime20 May 2018 21:05

IRATA4:

@tdc nie od razu Krakow zbudowano ... a kto pyta mniej bladzi ;)

Walcz, walcz! Trzymam kciuki;)

Jak będziesz miał do pokazania Twoje powielanie duszków bardzo chętnie to zobaczę, np. na zbliżającym się Wapniaku.

gorgh:

"Sięganie niemożliwego jest domeną ludzi szalonych" :)

To o mnie! Ja od jakiegoś czasu pracuję nad nowym trybem graficznym na małym Atari;) Parę osób miało okazję go ostatnio zobaczyć w akcji;)

Tebe:

w grze Nibbly panel na dole ekranu wykorzystuje mnożenie duszków

Bardzo fajny przykład.
      • 11:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime21 May 2018 09:05

@tdc
      .... na Wap Niaku to grafiki moje bedziesz mógł obejrzeć a nawet ocenic :-).
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 May 2018 10:05

O, będziesz korzystał z tego tricku w grafikach? Super! Nie mogę się doczekać zobaczyć. Nigdy nie jest za wiele nowych rzeczy :)
      • 13:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime21 May 2018 12:05 zmieniony

jakie triki ?
      normAlnie w odcieniachnic specjalngo ale jak bedzie 3 miejsce to juz warto ...
      ;)
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 May 2018 12:05

Zapytałeś o sposób klonowania duszków w poziomie... Napisałeś, że do programowania to nie wykorzystasz, więc myślałem, że do grafiki.
      • 15:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime21 May 2018 12:05

dobry pomysl z ta grafika aczkolwiek nie teraz ,ale bedzie wtf 8-) ostatnio jak robilem grafe na A8 to chcialem zobaczyc czy fajna i kobitki zapytalem...
      zobaczyla,powiedziala ze ladna a po chwili zapytala"a co to wlasciwie jest..." od tej pory nie pytam :-).
      Pytalem o klonowanie duszkow do gry :-) .