Panowie, pewien dobry koder rozważa zrobienie gry dla Atari ST/STE. No i jest rozważanie, czy wystarczy wersja dla monitorów kolorowych, czy powinna być też wersja mono.
Dlatego ankietka dla użytkowników ST/STE: a) korzystam tylko/przeważnie z trybu hires, b) korzystam tylko/przeważnie z trybu kolor, c) korzystam z obu trybów, bo mam je na czym wyświetlać.
Ale mam uwagę: w wątku chodzi o grę, więc nie uzależniał bym wyboru rozdzielczości od tego kto ma jaki monitor. Zależy to bardziej od tego jaka to ma być gra. Bo gra w dwóch kolorach to tak raczej biednie pomimo hires, chyba że jest to gra tekstowa/handlowa/decyzyjna itp. Ja bym proponował "pewnemu dobremu koderowi" skupić się najpierw na tym jaka ma to być gra, a potem do tego dobrać tryb graficzny.
A w ogóle jeśli ankieta jest co się komu podoba, to ja chcę wszystkie gry na STE z wykorzystaniem pełnych możliwości i w kolorze.
Mq - przeczytaj uważnie. Koder nie chce uzależniać gry od tego jaki kto ma monitor! Na pewno będzie wersja kolor, a rozważane jest, czy robić _również_ wersję mono.
Ponadto nie prosi o opinię, czy taką grę robić i jak, tylko chce sprawdzić, czy jest wielu takich użytkowników, którzy mają dostęp przeważnie/tylko do mono. Bo jeżeli tak, to warto robić wersję mono, a jeżeli nie, to nie ma to wielkiego sensu.
Tomek - nie będzie zubażało. Podejrzewam, że wręcz przeciwnie - ograniczenie się do jednej wersji pozwoli się na niej bardziej skupić i nie iść na ewentualne kompromisy, żeby zachować identyczne zachowanie w hiresie.
W pytaniu powinna być chyba zawarta jeszcze informacja, że ankieta dotyczy graczy. Podejrzewam, że 99.99% osób, które korzystają wyłącznie z opcji A, to osoby, które nie grają w gry w tej opcji, tylko używają ST do innych celów:-)