atarionline.pl UBU lab - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Mar 2020 17:03 zmieniony

Wywiad z Mareckim, który zatrudnił Mechanicznego Turka Amazona do pisania polskich wierszy:

->link<-

Kto przysyłał wiersze? Polacy?
      Nie wiem, znałem jedynie numery pracowników. Ale dostawałem wiersze z najróżniejszych stref czasowych. Większość odrzucałem, bo były napisane polszczyzną z Google Translatora lub były produkowane przez boty. Wprowadziłem nawet w pewnym momencie kwestionariusz, by sprawdzać, czy ktoś rzeczywiście zna polski. Wrzucałem też teksty do wyszukiwarek i sprawdzałem, czy ktoś ich nie ukradł z sieci. Kilka, nawet już po publikacji, wyszperałem na chomikuj.pl. Pierwszy wiersz mojego tomiku – ten, który pani zacytowała – także prawdopodobnie został napisany przez bota. Spodobał mi się jednak zawarty w nim potencjał dadaistycznego absurdu.

Teraz pracuję nad cyklem książek poetyckich, które powstają dzięki wykorzystaniu dużych cyfrowych platform kapitalizmu: Amazona, Twittera, Google’a. Te platformy kolonizują mój czas, pracuję dla nich. Postanowiłem je także wykorzystać do pracy twórczej. Na przykład taka „Niepodległa Google” to zbiór flarfów.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 May 2022 11:05

UBU Lab zaprasza w czwartek 19.05.2022 o 18:03 na spotkanie poświęcone DEMOSCENIE. Będzie to okazja żeby porozmawiać o sztuce, kodzie, komputerowym undergroundzie i freakach od starych komputerów (i tych od najnowszych technologii w sumie też). Jeśli nie wiesz czym scena jest - tym lepiej - opowiemy, pokażemy co ciekawsze programy-utwory audiowizualne, muzyczne, graficzne, tekstowe. Odpalimy nasze labowe Commodore, Amigi, Atari, PC-ty i co się uda. Wyjaśnimy co takiego unikatowego jest w polskiej scenie, że trafiła ostatnio na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO (wysiłkiem m.in. jednego z prelegentów btw).

Przy okazji pokażemy wyniki mini-grantu "heritage" dotyczącego demosceny. Będzie można zobaczyć jak metodami digital humanities da się wyciągnąć ciekawe informacje z internetowych baz.

Spotkanie poprowadzą:
      doświadczony data scientist, programista i scener Andrzej Lichnerowicz oraz nie mniej sfatygowany życiem UBU-laborant Jan Argasiński.

#scene #dh #ubulab #code #art

Lokacja: UBU Lab @ WZKS UJ [kampus] (s.2.120)
      >> ->link<-

Liczba miejsc ograniczona pojemnością sali.
      Przewidywany czas ~2h ale kto wie.
      • 3:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime15 May 2022 13:05

Kurcze, szkoda, że w tydzień roboczy, a nie w weekend - tak, to by była szansa podjechać.

Liczę na to, że będzie transmisja online lub zapis cyfrowy dostępny po spotkaniu.
      • 4:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime15 May 2022 17:05

Biorę pod mocną rozwagę pojawienie się.
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime15 May 2022 23:05

fatalny dzień, ehhh. Nie da się w tym UBU Labie takich wydarzeń organizować w weekendy?
      • 6: CommentAuthorCaesar
      • CommentTime16 May 2022 09:05

Cholera, nie ma szans abym był, szkoda wielka, bo niedaleko mam :(
      • 7:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime17 May 2022 14:05 zmieniony

... faktycznie słaby termin, a bym posłuchał.
      może chociaż stream będzie?
      albo nagranie na kanale YT AOL?
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 May 2022 16:05

Możliwe, że stream będzie, zapodam link. To już dzisiaj o 18:03.

Na razie plakacik.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 May 2022 19:05

• 10: CommentAuthorPawex (RTG)
      • CommentTime19 May 2022 21:05 zmieniony

No Panie, nawet fajny materiał.
      • 11: CommentAuthorpin
      • CommentTime19 May 2022 22:05

4 minuty 34 sekundy. No na bogato, przyznam ;)
    1.  
      Trzeba kliknąć ten filmik niżej.
      Tam jest trochę więcej.
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Jun 2023 14:06

Wczorajsze zajęcia z Pixel Art na Uniwerku Jagiellońskim były długie (3h), ale mam nadzieję, że udało mi się zainteresować uczestników. A nie było łatwo bo 1h teorii, 1h historii i tylko 1h praktykowania pikslowania :D