Zapewne pojedyncze programy są do zdobycia, bo ktoś je przepisał i krążą po sieci. Czy aby np. Robot R-29 nie był w Moim Atari? Ale zbiorczego miejsca z takimi rzeczami chyba nie ma. Jak znajdziesz albo zbierzesz - daj znać, podziel się.
Przypomnę projekt Reduks prowadzony przez Krzyśka "Fausta" Karkoszę (zdigitalizowane, poskładane od nowa wybrane numery Bajtka, Iksa, Komputera). Faust powyciągał listingi i umieścił je tu: ->link<-
Roboty - różne wersje - brały udział w Kaz Kompo. Oryginalna wersja nie do końca działa - jak to przyznał autor pod jedną z nowinek, pisał na kartce i nie testował. W tym wątku pewnie coś się znajdzie: ->link<- (o Robotach dyskutowaliśmy na drugiej podstronie). Pewnie mam wszystko przepisane, ale w teraz nie mam możliwości tego odgrzebać, może kiedyś...
Panowie, czy ktoś ma może przepisany program "Char Designer" z "Mojego Atari" numer 1? A może po prostu dyskietki z tego pisma? Pyta w komentarzu na YT kolega z Niemiec, bo mu zależy na tym programie.
Miło mi poinformować, że w repozytorium umieściłem listingi z drugiego numeru "Moje Atari": ->link<-
Najwięcej problemów miałem z przepisywanie "Multi DOS", ponieważ listing jest wydrukowany w dość chaotyczny sposób. Na szczęście kody kontrolne były jak zwykle bardzo pomocne.
Przepisuję sobie listingi z siódmego numeru Moje Atari, w tle leci sobie odcinek "Środowiska prasowego" a RastaConverter generuje kolejny obrazek.
Szczęśliwie przebrnąłem przez wszystkie 7 numerów Moje Atari. Listingi są tutaj: ->link<-
Miło było sobie przypomnieć to wszystko po 30-tu latach. W tamtych czasach nie miałem Turbo Basic XL, tak więc przy okazji nadrobiłem ostatnie 30 lat :)
Minęło trochę czasu od ostatniego wpisu, tak więc wypada się odezwać.
Poświęciłem ostatnio trochę czasu i udało mi się przepisać listingi ze wszystkich numerów magazynu "Bajtek", o ile znalazłem tam coś dla małego Atari. Jestem zdziwiony, bo nawet w 1995 roku pojawił się całkiem funkcjonalny program napisany w Basicu do konwersji obrazków pomiędzy formatem BMP a MIC. Świetna sprawa. Ja już wtedy nie kupowałem "Bajtka".
Żeby było łatwiej, to wszyskie listingi z "Bajtka" umieściłem w jednym archiwum zip: ->link<-
@Kaz, jeśli chodzi o ten pomysł z nagrywaniem na YT, to całkiem fajna sprawa, ale raczej nie w moim stylu :). Ale jak ktoś chce nagrać jak odczytuje i uruchamia już gotowe listingi, to nie widzę przeszkód. Można sobie używać bez żadnych ograniczeń.
@Dope, dzięki. Miło słyszeć, że sprawiłem Tobie przyjemność. Tak przy okazji, czy coś szczególnie przykuło Twoją uwagę?
Amarok - dobra robota! Powinieneś się sprzymierzyć z Sunem i Tr1xem, którzy pracują przy reedycjach "Bajtka", bo nie ma co dublować pracy przy przepisywaniu... A Twoja praca może być wykorzystana, bo jesteś do przodu w stosunku do nich.
@amarok: ze mną jak z dzieckiem, każdy listing wczytuję i jestem uchachany pozytywnie. :) Sam jestem za dużym leniem, żeby to wklepywać, ale poznać efekty tych, niektórych, tasiemców - bezcenne. :) Tak więc jeszcze raz szacun i pokłon.
Dziękuję Wam za słowa uznania. Była to dla mnie czysta przyjemność. Sam byłem bardzo ciekaw tych programów, ponieważ nie miałem okazji przepisać wszystkiego w latach 80-tych i 90-tych.
Przy okazji wreszcie zapoznałem się z Action! Pamiętam, że w tamtych latach było moim marzeniem programować w tym "mitycznym" języku. Po przepisaniu kilku listingów mam ochotę zrobić coś własnego w Action!
@Kaz, co do wykorzystania listingów w reedycjach "Bajtka" to nie widzę przeszkód. Można śmiało je użyć do jakichkolwiek celów - po to właśnie je przepisałem.
Jestem jednak przekonany, że pracy przy odświeżaniu "Bajtków" jest zdecydowanie więcej np. przy oczyszczaniu, retuszowaniu grafiki. Nie oszukujmy się listingi z Atari to tylko niewielka część całości. Tak czy inaczej @Sun, @Tr1x, jeśli chcecie, to możecie skorzystać ze wszystkich listingów, które udostępniłem na gitlabie :).
Amarok - tak, oczywiście, że reedycja "Bajtków" to ogrom pracy, i to nie jednej osoby, ale kilku. Pisząc, że wyprzedzasz Tr1xa i Suna, chodziło mi wyłącznie o to, że przepisałeś więcej listingów dla Atari, bo chłopaki aktualnie robią dopiero szóstego czy siódmego Bajtka :).
Sun ma znacznie więcej pracy, bo OCRuje lub przepisuje programy na _wszystkie_ platformy, poprawia je na działające (gdy mają błędy), testuje działanie, podobnież Tr1x ma masę roboty z korektą tekstu. Było o tym na ostatnim "Środowisku prasowym", można było posłuchać, jaka to wieloetapowa i niełatwa, a przede wszystkim czasochłonna praca. Oni się nie skarżyli w wypowiedziach, bo robią to z pasji, ale warto docenić.
Tak więc, jeśli masz już przepisane listingi dla Atari, to zawsze to ciut łatwiej i szybciej złożyć kolejnego "Bajtka". A z tego co słyszałem, Duddie przymierza się i do wznowienia "Mojego Atari", więc idealnie :)