Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
{
// See ->link<-
// for the documentation about the tasks.json format
"version": "0.1.0",
"command": "fpc",
"isShellCommand": true,
"args": ["-MDelphi", "-vh", "-O3", "${file}"],
"showOutput": "always"
}
galu:
...i w trybie 20 kolumn x 12 wierszy uzyskam tylko 2 kolory w obrębie wyświetlanego znaku (20x12 ze znakami 8x8 to optymalna dla mnie "rozdzielczość", ale nie w 2 kolorach)?galu:
Mogę 20x12 zastąpić 40x24 i rysować podwójne piksele w poziomie (wymuszone przez ograniczenia trybów) i pionie, ale boję się że nie wystarczy mi znaków.galu:
Pobrałem Atari Font Creator, Atari Font Maker i Envision i ten ostatni pozwolił mi zrozumieć skąd się biorą kolorowe znaki (bez czytania Ruszczyca, Zientary ani nawet Atariki ;)), ale i tak zapytam co oznacza to "3 Colors + (1 Toggle)" w podlinkowanej tabelce i o co chodzi z czwartym kolorem w AFC/AFM? :)galu:
Nie bijcie.galu:
Pokażę co zacząłem robić (wczesny build):galu:
przeczytałem że puste linie (w definicji DL wstawiam ich 24 na początku) są po to aby nie było problemów z overscanem (ucinaniem obrazu na niektórych wyświetlaczach),galu:
czy zamiast jednokolorwego tła łatwo będzie wyświetlić np. "gradient" (może zmiana rejestru COLBAK na przerwaniach)? Jak jeszcze można urozmaicić grafikę w tym trybie?