Witam Chętnie kupię POKEYa lub uszkodząną płytę główną Atari XE/XL ze sprawnym POKEYem. Być może ktoś posiada niepotrzebną sztukę. Orócz zapłaty oferuje gratis 70% trunek własnej roboty :) Pozdrawiam
Złożyło się tak że Pokey został wymieniony w barterze za 70% śliwowice przechowywaną przez 4 lata w beczce z dębu amerykańskiego mocno palonego. Jestem bardzo zadowolony z wymiany, z tego co wiem posiadacz Pokeya również :)
Na razie więcej Pokeyów nie potrzebuje :) Natomiast chętnie w końcu wybiorę się na jakąś imprezę z udziałem małego Atari, to przywiozę swoje przetwory :)
JA chetnie przyjme POKEYA, zaczynam zbierac czesci na swoje 2 w zyciu Atari. Pierwsze poszlo chyba na handel jak zaczalem liceum i rodzice kupili IBM PC :)
I nie działa z komputerami, chyba tylko z konsolami: www.youtube.com/watch?v=jFb0Yb5kPgo&t=10m15s Kopiujcie link z markerem czasu, bo embedy są zabornione u tego autora. "Ironically i doesn't work with Atari 800"... 15 sekund wcześniej mówił, że testował w Atari Basic na 800XL.
A ta nowość od Lotharka? Czyli pokey na fpga? "Low COST" Simple Stereo v4 for ATARI XL/XE with small „FPGA” Pokey, USB /PS2 keybaord support is coming...... ;-))))) No more POKEYS needed ->link<- - post z 25 czerwca
no dobra , a mnie ciekawi jakie są różnice i czy takowe w ogóle występują w brzmieniu obu układów(Oryginalnego i nowego Pokey/a) ,jak wiemy Pokey posiada pewną charakterystyczną cechę ,chodzi o zniekształcenia C zależne od wybranych podzielników częstotliwości ,więc jak to wygląda w nowych układach Pokey ?
Dla mnie niedoskonałość starego Pokeya jest zaletą,to trochę jak z prawdziwym instrumentem ,to coś co odróżnia go i wyróżnia ,odrobina własnej tożsamości w trzewiach maszyny ... a może właśnie w tym układzie siedzi kawałek duszy tego komputera który przejawia się ludzką niedoskonałością ?
skończy się tak, że będzie podawany układ na jakim należy odtwarzać dany moduł, podobnie jak jest na C64, SID 6581, 8580, na jednym układzie sample brzmią lepiej, na innym jakiś inny efekt wypada lepiej
Tzn.? Przecież to już jest właśnie. Choćby pokeyMAX, gdzie są 2 pokey'e z czego drugi tylko dźwięk a pierwszy wszystko. Podejrzewam, że to samo gotuje Lotharek, w senie 1 pokey pełny a reszta tylko dźwięk.