atarionline.pl Gramy na Gazie - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime19 Dec 2019 20:12 zmieniony

no zarąbiście. Pół godziny..Myślałem że zdążę po reklamach jak w kinie, a to już po ptakach.
      • 2:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime21 Dec 2019 20:12 zmieniony

Wkrótce :)
      • 3:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime21 Dec 2019 20:12

... Larek ja wiedziałem że ten moment kiedyś nastąpi,mydelnica jak szatan kusi niedostępnymi grami ...a później ... później szybko się nudzi,ostatnio zastanawiałem się na poważnie czemu wybrałem Atari,przecież jestem graczem a na C64 cała masa dobrych gier których na Atari nie ma, bądź kiedyś nie było i wiesz co ?
      Atari nie jest tak monotonne,bogata paleta kolorów,różne tryby graficzne w tym hi-res,i Pokey,wiem że SID to analogowo-cyfrowy układ do syntezy i to pierwszy zastosowany w komputerze- i to brzmi dumnie,tyle że szybko mi się osłuchał i wszędzie buczy podobnie,za to Pokey ... muzyka dla moich uszu :-) he,he .Rozpisałem się,Larek-mam nadzieje że stanąłeś na wysokości zadania :-) ;).
      • 4:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime22 Dec 2019 16:12 zmieniony

"Wkrótce" będzie już 23 grudnia 2019 roku o godzinie 21:00 na YouTube

• 5:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Dec 2019 23:12

Kto obejrzał film, albo wręcz przeciwnie - nie chce go oglądać, to może sobie teraz poczytać na Retro Na Gazie ->link<-
      • 6: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime24 Dec 2019 00:12

Dzięki, jak zawsze super odcinek. Fajnie ze poruszacie coraz to nowe tematy, nadal jednak podążając za główną ścieżką gier atari. Tylko jedno ale...kiedy bedą dostępne gadżety ? (majty Borsuja sie nie liczą)
      • 7: CommentAuthorpyniek9999
      • CommentTime24 Dec 2019 02:12 zmieniony

@ larek

Świetny odcinek.Tu jest chyba wszystko co wyszło na C-64 i VIC-20
      VIC-20 ->link<-

C-64 ->link<-

Wersje kaseta,dyskietka,cartridge.

Edit
      Larek do niektórych gier na Vic-a trzeba włączyć rozszerzenie pamięci(pierwszą grę,którą wczytywaliście była na 16+ ramu).Musisz sprawdzić w ustawieniach emulatora czy jest możliwość włączenia dodatkowego ramu i wszystko powinno być ok.

A tu trochę o maszynach Commodore ->link<-

A i Mikołajka taka fajna :)

Życzę wam Panowie wszystkiego dobrego w święta i w Nowym Roku.Commodorowiec,który ma Atari(130XE :))
      • 8:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime24 Dec 2019 14:12

Dzięki Panowie!

Gadżetów nie planujemy sprzedawać, choć kto wie, co będzie w przyszłości :)
      Z bazy gier na C64 i VIC20 z pewnością skorzystam, dzięki.

Wesołych Świąt!
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Dec 2019 14:12 zmieniony

I tak Larek niepostrzeżenie odszedł od pisania gier na Atari, których jestem wielkim fanem... :( Teraz to tylko filmy, Commodore... Obyś jeszcze kiedyś wrócił do tej pasji tworzenia. Wesołych.
      • 10:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime25 Dec 2019 13:12 zmieniony

Wróci, wróci, jak znajdzie tylko na to czas :)

A tymczasem przypominam o trwającym konkursie "Tam i z powrotem, czyli stąd do przeszłości (konkurs wspominkowy)". Swoje wspomnienia można przesyłać do końca tego roku, więc jeszcze trochę czasu jest!
      • 11:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime26 Dec 2019 14:12

miałem napisać,ale może kiedyś będzie inna szansa,moje wspominki/przygoda z Atari i grami do krótkich nie należy i jest dość ciekawa,z racji braku czasu nie napisałem,siedzę nad projektem.
      • 12: CommentAuthorrosomak
      • CommentTime26 Dec 2019 15:12

@Larek wracaj czym prędzej bo poprzeczką co rusz coraz wyżej
    1.  
      @Larek

Jest szansa zrobić Larę na C-64???Bo gierka zajebiaszcza.Świetnie się w to gra na atari,może Commodorek też by zasłużył???
      • 14:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime27 Dec 2019 09:12

@Pyniek9999,
      rzuć okiem na ten film:

Jak widać prace nad Laurą na C64 były dość zaawansowane, ale chyba ostatecznie autor tej wersji poległ.
      • 15:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime2 Jan 2020 20:01

TVN24: "Gra komputerowa powodem braterskiej kłótni"... Ale zaraz, zaraz... Co to za gra?

• 16: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime2 Jan 2020 21:01 zmieniony

@larek przy reedycji musisz wprowadzić oznaczenie wiekowe 40+ bo młodzi widać nie są na to gotowi ;)
      • 17:

CommentAuthormav
      • CommentTime2 Jan 2020 21:01

No nie wiem czy to takie pozytywne w sumie ;)

Ale wzięli sobie materiał z jakiegoś wydarzenia retro, bo też zbliżenia na myszkę-trumienkę czy Mario :D
      • 18: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime2 Jan 2020 21:01 zmieniony

@mav raczej ewidentnie szukali grających dzieci do materiału wideo. Dzieci są, komputery są a że inna epoka... aaaa pies... przecież to do minutowego materiału, jutro będą nowe trupy a wiadomości trzeba kręcić, nie ma czasu na detale.
      • 19:

CommentAuthorMq
      • CommentTime2 Jan 2020 22:01

Hehe, pewnie było tak jak pisze zbyti. Ciekawe kiedy pokażą jakąś moją płytkę z elektroniką rozszerzenia do Atari w wiadomościach o bombach skonstruowanych przez terrorystów:-)
      • 20:

CommentAuthormav
      • CommentTime2 Jan 2020 22:01

Oczywiście. To tylko pokazuje, jakim profesjonalizmem wykonania "materiału ilustracyjnego" wykazali się dziennikarze*, tworzący ten materiał (i zapewne także pozostałe)

*tudzież biedny montażysta, na którego zwalono czarną robotę :)
      • 21:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime2 Jan 2020 23:01

Dlaczego zaraz biedny? Może gość jest miłośnikiem starych gier i pomyślał sobie "o, jest okazja, to wsadzę materiał z moimi ulubionymi grami" ;)
      • 22:

CommentAuthorMontezuma

Do tego prowadzą limitowane edycje gier...
      • 23: CommentAuthorastrofor

No tak, limitowane edycje gier, albo informacje podprogowe, wysyłane przez grę.
      Nie wiadomo kto co wymyśli. Pewnie grali w wota, tylko ruscy zagrozili że wysadzą telewizję jak to powiedzą, więc padło na atari. Swoją drogą czemu grają w laure myszką od amigi? Przypadek - nie sądze...
      • 24:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime17 Jan 2020 01:01 zmieniony

Pierwszy odcinek "Gramy na Gazie" w nowym roku wraz z gościem specjalnym zaczynamy przeglądem gier na... Commodore 64

• 25: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime17 Jan 2020 01:01 zmieniony

@larek co się z Tobą porobiło?! ;) Na przestrzeni ostatnich 16 lat jesteś w pierwszej 10-tce osób które udzielały się w komentarzach pod artykułami na AOL! :]

Dlaczego już nie piszesz tak często? Przeglądając losowe artykuły za pomocą wayback (jest na głównej link) przeczytałem sporo Twoich zabawnych komentarzy :]

1. "5231"	"Kaz"
      2. "1657" "xxl"
      3. "1450" "tdc"
      4. "1390" "xeen"
      5. "1280" "pin"
      6. "1212" "larek"
      7. "1001" "the fender"
      8. "971" "Adam"
      9. "813" "wieczór"
      10. "741" "adv"
      • 26:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime17 Jan 2020 05:01

@larek

Rok także zakończyłeś C64. Może to czas na zmiany? :]

->link<-
      • 27: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime17 Jan 2020 11:01

@ccwrc wychowałem się na C64 więc czekałem na taki portal - dobra robota! :]
      • 28:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime17 Jan 2020 19:01

Zbyti, te statystyki dotyczą komentarzy pod nowinkami, czy na forum?
      • 29: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime17 Jan 2020 19:01 zmieniony

@larek pod opublikowanymi artykułami (nowinkami), forum się nie zajmuję :]
      • 30:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime17 Jan 2020 19:01

Dzięki za wyjaśnienie.
      "1212" ładnie wygląda, choć napisałem już dodatkowe trzy komentarze, więc trochę zburzyłem ten ład i harmonię ;)
      • 31: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime17 Jan 2020 19:01 zmieniony

@larek spoko, wciągną się te dane przy najbliższym update bazy systemu wayback ;)

Jak to poważnie brzmi! :D
      • 32: CommentAuthorAdam
      • CommentTime17 Jan 2020 22:01

Jak się przejrzy pełną listę wystawioną przez Zbytiego (wątek "AOL Wayback Machine"), to widać różne warianty pisowni.

Po zsumowaniu wszelkich prawdopodobnych Larków (larek, _larek, larek_, larek@neostrada.pl, lare, larekk oraz La Erk) wychodzi mi 1221 komentarzy, też jest harmonia ;)

Pytanie za sto punktów: kto pamięta, dlaczego Larek podpisał się raz jako La Erk? :)
      • 33: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime17 Jan 2020 23:01 zmieniony

@Adam poproszę o moje 100 pkt. :D

@larek miał być NPC w grze Zmierzch ->link<-

La Erk - mieszka w dolinie Arfostu, przyjazna postać. Na jego pomoc mogą liczyć mieszkańcy Arati No Lnei i Arati Raea. Kiedyś był kronikarzem, ale teraz zajmuje się głównie wojaczką - jak większość mieszkańców. Razem z Czewiorem i Kepirem więzi tajemniczą, piękną Laurę

-----------------------------------------------------------

1 rows returned in 237ms from: select id, title, content from news where content like '%La Erk%'

Jak dla mnie SQLite3 śmiga! :]
      • 34: CommentAuthorAdam
      • CommentTime18 Jan 2020 00:01

Adam:

kto pamięta, dlaczego Larek podpisał się raz jako La Erk?

zbyti:

1 rows returned in 237ms from: select id, title, content from news where content like '%La Erk%'

Ha, konieczność wykonania zapytania SQL jasno dowodzi, że tego nie pamiętałeś (podkreślenie moje) ;) Punkty się więc nie należą :)

Ale zgadza się, chodziło o primaaprilisową nowinkę z 2014 roku.
      • 35: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime18 Jan 2020 00:01 zmieniony

@Adam w 2014 to ja mogłem nie mieć pojęcia, że ten portal istnieje, czytam go w miarę regularnie może od 05.2019 :D
      • 36:

CommentAuthorKaz

Adam - niby masz rację, że nie pamiętał, tylko sprawdził (a więc dałeś szacha), ale... żeby przekazać sprawdzoną informację, musiał ją zapamiętać, choćby na chwilę - a więc formalnie spełnił warunek ;). A nie było mowy o tym, że przed zapamiętaniem nie można sprawdzać (to chyba szach mat) ;)

Zbyti - maja 2010? Czy maja 2019? Konto założyłeś, jak widzę, w lipcu 2019.
      • 37: CommentAuthorzbyti

@Kaz racja @Adam zapytał "kto pamięta" a nie "pamiętał" obecnie "pamiętam"! :D Jutro zapomnę ;)

Kropnąłem się z datą, 0 za blisko 9 mam na klawiaturze :D
      • 38:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime19 Jan 2020 18:01 zmieniony

Tak nie do końca "Gramy na Gazie". ale sprawa dotyczy również gier :)

Gala RnG | Retro Games Awards 2019 (Najlepsze Retro Gry 2019 roku)

Retro na Gazie + Saberman + Przyjaciele urządzili wybory najlepszych retro gier roku 2019 w dwóch kategoriach:

NAJLEPSZA RETRO KONWERSJA 2019 ROKU
      NAJLEPSZA ORYGINALNA RETRO GRA 2019 ROKU

Pod linkiem macie gruuuubą Galę prezentującą wyniki, a Saberman przygotował nawet z tej okazji specjalne dwa filmiki TOP 10 w każdej kategorii.

->link<-

Miłej lektury :)
      • 39:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Jan 2020 22:01

Premiera najnowszego odcinka za nami. Teraz można zapoznać się ze słowem pisanym ;)

Kliknij w ->link<-
      • 40: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime23 Jan 2020 22:01

O! Tenchi :]
      • 41:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime29 Jan 2020 23:01

Wracamy do gier na Atari. Tym razem "Barahir".
      Premiera już 6 lutego o godzinie 20:00

• 42: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime29 Jan 2020 23:01

Jak zhakować YT?! Widzę, że materiał już jest wrzucony i ma 1:08h ale launch opóźniony ;)
      • 43:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime6 Feb 2020 21:02

Premiera właśnie zakończyła się, więc zapraszam na stronę Retro na Gazie, gdzie możecie poczytać o grze Barahir.

Kliknij w ->link<-
      • 44:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime6 Feb 2020 22:02

Lecimy dalej!

14 lutego 2020 r. godzina 20:00

19 lutego 2020 r. godzina 20:00

• 45:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime14 Feb 2020 20:02 zmieniony

Premierowy odcinek "Gramy na Gazie" za nami. Teraz warto poczytać o grze "Ghost Chaser" na stronie Retro na Gazie :)

Kliknij w ->link<-
      • 46: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 Feb 2020 00:02 zmieniony

Obejrzałem :] Odcinek dobry jak zawsze, gra gorsza niż zazwyczaj :D

EDIT: przeczytałem art. powiązany z filmem. Wiele osób prosiło o ten tytuł? Chyba za późno miałem komputer i się nie załapałem na moment gdy ta gra mogła być warta uwagi.
      • 47: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime15 Feb 2020 01:02

dymy w komentarzach :P
      • 48:

CommentAuthorMq
      • CommentTime15 Feb 2020 01:02

Dla mnie to była jedna z pierwszych gier w jakie grałem, spędziłem przy niej mnóstwo czasu, przeszedłem ją również w czasach świetności Atari. Ghost Chasser stoi dla mnie na tym samym poziomie co Preliminary Monty, Bruce Lee, Zorro, Twilight World, HERO, Pitfall 2, i pewnie jeszcze kilka, które to wszystkie gry mają dla mnie wspólny mianownik tego samego czasu spędzonego w podobny wspaniały sposób.

Odcinek dla mnie super fajny jeśli chodzi o grę. Sentymentalnie trafia w punkt.
      • 49:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime15 Feb 2020 18:02

@zbyti, dzięki.

@solo/ng, ledwie się błyska, i to daleko ;)

@Mq, też ją lubię, ale jednak nie była tą naj :)
      • 50:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime19 Feb 2020 20:02 zmieniony

Film z Jungle Hunt już do obejrzenia na kanale YT.
      Recenzja gry też jest już gotowa na Retro na Gazie. Polecam poczytać :)

Kliknij w ->link<-