Priviet Druziej! Mała aktualizacja co się zmieniło: -dynamika pasków, są szybsze przy dolnej krawędzi (tak może być? ) -kolory pasków -przeszkody na drodze (pseudolosowo, powtarzalnie) -"wrogowie" zwalniają pod górkę -nasz motor zwalnia pod górkę -dodane 2 nowe tryby drogi: łagodne zakręty w prawo i lewo -"wrogowie" zmieniają poziome położenie jeśli przed nimi jest przeszkoda. -zmiana wyglądu pasków na horyzoncie
co zostało do zrobienia: -poślizgi (w trasie ze śniegiem) -zmiana tempa skrętów, im bardziej skręcamy tym szybciej skręcamy
Super to wygląda. Panie gorgh, a może sugestia? Gdyby tak te "fale" zielono-białe (rozumiem, że trasa będzie się kręcić w szerokość? Gdyby tak minimalnie ograniczyć to pole i dać nie wiem spację to nazwijmy czarnego tła na poziomie z lewej i prawej? Może to by efekt lepszy stworzyło, nie tracąc nic z dynamiki gry? oczywiście mam nadzieję, że rozumiecie ;) Lewa i prawa strona bar pionowy czarny od horyzontu miasta do dołu rozgraniczający.
@irata4: przesunięcia po tablicy sin 16 linii realizowane na DLI. Tylko po co :) A te czarne pasy po bokach na Atari to chyba tylko na spritach się robi?
gorgh: Hmm a może metaforą naszej egzystencji jest bardziej gra stealth (landscape), gdzie powoli lecimy do celu na horyzoncie żeby go finalnie rozpierdolić...ale to raczej metafora całej ludzkosci raczej...
jak rano patrzę do lustra to raz widzę blinky scary school a raz draconusa. A moje życie przypomina grę alley cat ;) (całe szczęście, że nie Cissin'Cousin).
@irata4: hmm powiedziałbym raczej, że wiecznie za czymś gonię i uciekam przed czymś. A wszystko to w powtarzanej sekwencji. Ale Twoja interpretacja jest bardziej barwna :D
Ale to zasuwa. Nie wiem, czy to tylko złudzenie, ale wydaje mi się, że scroll miasta w tle nie jest do końca zschynchronizowany z zachowaniem gracza (opóźnienie?).
Wydaje mi się, że od strony programu wszystko jest okay, scroll reaguje na zmianę nachylenia w pierwszej linii od dołu (ale jeszcze to sprawdzę) być może sprajt gracza jest za wysoko
A czy zamiast kropek jako brzegi drogi nie dałoby się spróbować wstawić dłuższe kreski (coś jak krawężnik)? Wydaje mi się, że byłoby bardziej realistyczne. Jeśli to nie duży problem. Jako rośliny można by wstawić kaktusy.
Gorgh, ja się tylko wypowiem, że byłbym za tym, żeby zmienić te kolory miasta na horyzoncie na odwrót, tak jak zaproponował IRATA4. Na jego obrazku jest wrażenie większej przestrzeni, miasto wydaje się być lepiej usytuowane w perspektywie i wystarczająco odległe, aby sprawiało wrażenie, że budynki są wielkości prawdziwych budynków. Przy Twoich obecnych kolorach wydaje mi się, jakby miasto było mniejsze, jak by było zbyt blisko, a w dodatku otoczone murem. U IRATY ładnie się rozmywało jakby za odległą mgłą majaczyło na horyzoncie.
anonymous: no rzeczywiście, mi się też tak wydaje mgr_inż_rafał, uborg: dzięki! Mq: chyba masz rację, jeśli jest taki kolor na atari co irata sugerował to zmienię mav: a co jest złego w krzyżu? Swojsko bardziej :)
Przydałoby się żeby jakiś grafik ogarnął jednak projekt. Może engine i fajny ale mogliby to wyglądać trochę atrakcyjniej. Aktualnie widze ze eleganckie... ale nie podoba mi się :/
Ccwrc: serio ? Co ma krzyż to jednostkowych przypadków, gry gorgha, wydlub sobie klawisz z + bo taki podobny i się kojarzy. To nie ten wątek. Nie to forum. I pisze to ktoś kto nie wierzy, trochę zdrowego rozsądku plis.
Faktycznie takie miasto w zamglonych kolorach wyglądałoby ciekawie. Brawo że dodałeś krzyż.
@ccwrc
Krzyż to symbol Jezusa i wiary setek milionów i pokoleń Polaków. Nie należy go utożsamiać z winami hierarchów kościoła. Swoją droga bardzo dobrze że film powstał. Mam nadzieję ze coś zmieni i kościół oczyści swoje struktury z takich zwyrodnialców i kryjących ich hierarchów. Bo pamiętajmy że kościół założył sam Jezus Chrystus, a oni to dzieło plugawią.