Witam, mala prosba do kolegow znajacych sie na sprzecie...
Mialem okazje kupic dwie 1050. Jedna z nich dziala bez problemow, druga jednak nie czyta dyskietek- dyskietka kreci sie a glowica sie rusza do przodu i do tylu ale to tyle -na ekranie wyskakuje "BOOT ERROR" (w okolo 2-3 sek. odstepeach). Glowice wyczyscilem. Dyskietki sa OK , kabel SIO oraz zasilacz takze OK (testowane na tej dzialajacej stacji).
Zalaczam dwa filmiki -z wsadzona dyskietka oraz bez. Aha, nie wiem czy to istotne , ale stacja ma wbudowane "TOP DRIVE" (pojawia sie menu po uruchomeniu z podniesiona dziwgnia).
Filmiki: 1. bez dyskietki (sensor wydaje sie reagowac poprawnie?)
Dziekuje za odpowiedz, ale sprawa jakby sama sie rozwiazala..
Nie wiedzialem ,ze przy TOP DRIVE bez podniesionej dzwigni stacja nie dziala... W latach '90 mialem CA-2001 i nie wiedzialem, ze w przypadku 1050+TOP DRIVE jest wlasnie taka kolejnosc postepowania.
Teraz wszystko jest OK. stacja wydaje sie byc sprawna (czyta wiekszosc dyskietek, choc nie wszystkie -ale to moze wina samych nosnikow..)
Jest inny problem: okorpnie "piszczy" podczas czytania dyskietek, cos jakby "paznokciami po tablicy" bbrr! bardzo nieprzyjemny dziwiek.. hmmm Probowalem lekko podniesc ramie dociskajace dyskietke do glowicy i to piszczenie jakby ustaje. Czy to mozliwe, ze ramie "za mocno" dociska dyskietke? Albo to cos innego?
na każdej dyskietce tak piszczy ? zobacz czy śladów na nosniku nie zostawia.Jak nie to piszczy jakis inny ruchomy element a może prowadnice wystarczy delikatnie posmarować,najlepszy olej sylikonowy do maszyn -pozostawia niewidoczna warstwę,nie przyciaga kurzu itp
Witam, to ja mam drobne pytanie. Też mam stację 1050 a nawet 2. Problem w jednej z nich jest następujący. Odczytuje wszystkie dyskietki bez problemu, problem pojawia się przy próbie formatowania. Próbuje formatować, przechodzi 2 razy po czym wywala błąd 144. Co może być przyczyną ?
jeżeli problem jest opisany prawidłowo to nie może w jednej stacji mieć dyskietki z przesłoniętym okienkiem a w drugiej nie ;) ponoć w jednej stacji działa a w drugiej nie - mam nadzieję, że chodzi o tą samą dyskietkę :D
Znacie może jakiś sposób na wyciszenie kółka docisku w 1050? Przeczyściłem i przesmarowałem na nowo, ale to nie pomogło, po zamknięciu dźwigni dobiega stamtąd wyraźny szum, którego w czasach świetności tej stacji nie było. Pytanie czy to po prostu zużyte łożysko i nic nie da się zrobić, bo kółko kręci się dość przyciężkawo gdy próbuję ręcznie nim zakręcić.
Bo ono kręci się przyciężkawo. Jest tam sprężyna która wyraźnie stawia opór. Może jest odwrotnie założona. Wyjmij ją i dla próby zobacz jak kółeczko kręci.
Acha, no nie było nigdy zdejmowane, więc na odwrót raczej nie. Ale wyciszyć się w takim razie za bardzo nie da? Bo znam tę stację od dzieciństwa i kiedyś było głównie słychać silnik, a teraz głównie słychać szmer obrotu tego kółka ;-)
Żeby je nasmarować trzeba rozebrać inaczej nie dostanie się olej gdzie trzeba. Ale uwaga.... zbyt dużo oleju pobrudzi powierzchnię docisku i dyskietka się pobrudzi i będzie się ślizgać.
A no właśnie, ja próbowałem tam wpuścić olej z góry, ale nic to nie dało i kółko nadal głośno się kręci, będę musiał dojść do tego jak to zdemontować i dotrzeć ze smarem gdzie trzeba.
Odkręć dwie śrubki mocujące dźwignię kółka. Są tam zapewne dwie blaszki. Dźwigni nie da się wysunąć, ale zrobił się na tyle duży luz że kółeczko zdejmiesz z widełek. Ponotuj jak to mocowane, w jakiej pozycji jest sprężyna kółeczka etc.. Potrzebne przy montażu.
Kolega ZuluGula nie zdążył ostatnio na spotkanie z tobą Galtron, a chciał zadać pewne pytania:
a) czy paski w starych stachach 1050 trzeba wymienić? b) czy są jakieś różnice w amerykańskich i europejskich stacjach 1050, jeśli tak to jakie? c) czy potrzebna jest po naprawach tej stacji jakaś kalibracja części analogowej?
PS. W odpowiedzi na a) kolega AtariFan napisał, że serwisował około 30 stacji i w żadnej nic takiego nie trzeba było robić.
a) Paski trzeba wymieniać jak są już za luźne, albo sparciałe. Jak trzymają parametry nie trzeba wymieniać. b) Nie zauważyłem różnic między stacjami 1050 z USA i Europy. Jedyna różnica to zasilacz, u nas na 230V u nich na 110V. c) Jeżeli nawet wymieni się pasek mogą rozjechać się obroty silnika i trzeba wyregulować. Czasem otrzymuję stację gdzie ścieżka zerowa jest przestawiona i też trzeba wyregulować.