Czesc, przyszedl czas aby uruchomic stanowisko pracy ST.
konkretnie chce pobawic sie STOSem. oczekuje poradnika jaki emulator, romy, dyskietki z oprogramowaniem (skad zasysac). Jestem leniem nie chce mi sie metoda prob i bledow wybierac wlasciwa konfiguracje.
xxl: pomożemy;) Pisać elaborat tutaj czy gdzieś na priv podesłać instrukcję startu w STOSie? Ze swojej strony polecam pisanie pod STE, dużo więcej możliwości dobrego wykorzystania STOSa. ps. jeżeli zaczniesz pisać gry, to będzie nas dwóch w Polsce ;)
Wiem, że nie wszyscy mają FB, ale istnieje grupa, która jest kopalnią wiedzy na temat STOS'a (i odpowiednika na Amidze, AMOS'a) - udziela się tam bowiem sam autor tego języka :D
Grey: To lepiej łapać Michaela K., DUŻO bardziej pomocny;) Autor STOSa pan F., odpłynął do AMOSa za bardzo: Mav: to jest bardzo długi elaborat, ale część mogę wpisać. xxl: jakie środowiska używasz? Linux, Winda?
XXL przekracza rubicon :). Mi do startu na ST google wystarczyło - z narzędziami i informacjami o platformie.
Przy okazji - tutaj jest cross compilator dla 68k: ->link<- Na stronie jest też link do VASMa - asemblera dla m68k (supportuje również 6502). Używam ich do zabawy na ST.
bob_er: STOS ma dużo niższy próg wejścia. Dobre stanowisko z softem, tutki ode mnie i dobry koder może zrobić Ryśka Niebezpiecznego poniżej miesiąca;) Sporo się zmieniło od 1988r. Dużo nowych komend do STE doszło, plus sporo "bajerów" typu usuwanie ramek, raster, zmiana palety w poziomie, player modków stereo na STE, obsługa bobów blitter, 1-plans joeyów. Część tutka jest w Atari Fan 6. Postaram się tutaj go mocno skrótowo przybliżyć. Jak ktoś będzie chętny do fajnej konwersji na STE, gry której nie było albo w lepszej wersji, jestem chętny pomóc.
Żadna tajemna wiedza:) Po prostu w miarę uporządkowany zestaw narzędzi i procedur. Tylko ciężko, mi to zebrać w ciąg przyczynowo-skutkowy. Poszły materiały do xxl. Niech się wypowie czy w takiej formie jest to zrozumiałe ;)