Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Krótki:
A mnie się wydaje, że to Larka aparat fotograficzny przekłamuje kolory, a w rzeczywistości jego TV nie "zaniebieszcza" obrazu tak bardzo. Większość cyfrówek automatycznie reguluje sobie "temperaturę kolorów", i to moim zdaniem jest przyczyną.Krótki:
Każdy będzie mógł sobie doregulować emulator żeby wyświetlał obraz tak samo jak dany telewizor, bez konieczności tworzenia plików ACT z paletami.Krótki:
te jednolite kolorowe poziome pasy po lewej stronie to efekt przesterowania nasycenia kolorów.irwin:
A kiedy ta nowa wersja Atar800win wyjdzie? orientacyjnie, w przybliżeniu. I czy zmienią też inne rzeczy czy tylko to? Bo parę błędów Atati800win ma.Irwin:
Może w takim razie TV Larka nie jest zbyt odpowiedni, lub należłoby dostroić jego jasność lub kolory, bazując na powyższej palecie, lub jakimś realnym obrazku np Ooza. Lub znaleźć inny TV. ;)Irwin:
Ale przecież tu nie chodzi wygląd pod emulatorem ale o realne Atari.0xF:
Proponuję używać mojego programiku (załącznik), w którym ramka jest zawsze czarna, a przy tym jest on krótszy.0xF:
Jest to rozwiązanie generalne, ale niewystarczające na dłuższą metę. Coraz mniej osób ma telewizory CRT, a w niezbyt odległej przyszłości trudno będzie o TV z wejściem innym, niż HDMI oraz o działające Atari. Dlatego trzeba dość szybko opracować paletę, która będzie odpowiadać większości atarowców.TheFender:
Larek nie wydaje mi się żebym źle interpretował. Popatrz na kolejne kolory na pierwszym i drugim zdjęciu. Na tym pierwszym jasność narasta w sposób liniowy i równo dla każdej z barw. Na drugim owszem, widać wszystkie odcienie ale widać również że nierówno narasta poziom jasności.TheFender:
Po prostu elektronika jest tak ustawiona aby w pewnym zakresie jasności podbijać kolory.Kaz:
Ale do celow konkursowych ja nie potrzebuje idealnej palety na emulatorze (uzyta bedzie OliverPAL, chyba, ze autor obrazka zazyczy sobie innej).Kaz:
I nie potrzebujemy tez "idealnego" telewizora. Po prostu ciekawi mnie, jak sobie ludzie ustawiaja swoje prawdziwe monitory/telewizory - czy maja LCD/CRT, czy maja przesycone kolory (tak jak napisal Larek, ze lubi i co widac na zdjeciu od niego) czy stonowane czy moze tak jak Irwin - wciaz na czarno-bialym monitorku ;Durborg:
Wiadomo że standard kolorów będzie zawsze kompromisem. Bo są różnice pomiędzy poszczególnymi atarkami (podejrzewam że nieduże) i pomiędzy poszczególnymi Telewizorami (czasem drastyczne).urborg:
Dobrze jednak by było aby podpinając pod ten sam telewizor atarkę, a potem np. wyjście TV z komputera z uruchomionym emulatorem różnice były w miarę nieduże.Irwin:
Wyjaśniła się tajemnica wadliwego czarnego koloru w palecie g2f.act. Phaeron aka Avery Lee tj autor Altirry przypuścił, iż niepasujący luminacją kolor czarny ktoś fizycznie jak to się wyraził "it's been hacked to have pure black". Zapytałem się Tebe o szczegóły. Tebe stwierdził krótko jak to zresztą ma w zwyczaju, że kolor czarny w g2f.act został "zhackowany" na 0/0/0. Pytanie brzmi - skoro tak to jaką wartość miał przed tą zmianą? Czy w okolicach 44/44/44 jak to wynika z moich i Phaerona wspólnych bojów w impletacji tej palety do Altirry?Irwin:
Przy okazji Altirry - jest to jedyny emulator który pokazuje pełny obraz Atari tj 456x312 (oczywiście malować można jedynie w 352x240 chyba że użyjemy duszki na ramce ale to jest baaaardzo kłopotliwe i jest z tym sporooo roboty i ma się trylion ograniczeń. W praktyce więc jedyną niedogodnością jest brak znanych nam i lubianych palet G2F czy OliverPAL. Ostatnio postanowiłem to zmienić i uderzyłem do Phaerona (autora Altirry) czy nie dałoby się dodać G2f.act czy OliverPAL.act do wyboru palet. Otoż się nie da. Dlaczego? Ponieważ w odróżnieniu od Atari800win i wogóle emulatorów na bazie Atari800 gdzie kolory są ustawiane na sztywno, Altirra emuluje sposób tworzenia kolorów na Atari - Jakt to pisał mi Phaeron Atari nie ma 256 kolorów tylko 16 hue i 16 luminances. Engine kolorów w Altirze ( do wybrania w "System/Video/Adjust Colors..." umożliwia kontrole barw za pomocą suwaków. Postanowiłem więc pokręcić suwakami ;) tak aby stworzyć coś podobnego do tych palet. Co chwila dawałem screenshota i badałem jak zmieniają się rgb ustawień w stosunku do oryginalnej palety g2f.act. Trzeba było zrobić tak aby wszystkie kolory były podobne a nie tylko kilka czy kilkanście. Okazało się że paleta G2F ma wadliwie ustawiony kolor czarny w stosunku do całej reszty kolorów i NIE DA się go ustawić na czarny tak aby reszta pasowała. Można zaś ustawić po bojach 255 pozostałych kolorów tak że są veeery veeery similar do tych z g2f.act ale czarny będzie szary. Ale lepsze to niż orginalne default Altirry. Z matematycznie zrobionąurborg:
Okazało się jednak że w jednej atarce zniknął kolor (kiedyś to już naprawiałem)