Nie ma co się denerwować :) Może za ostro się wyraziłem. Jeśli Cię uraziłem, przepraszam. Budowałem już różne urządzenia i minikomputerki. Mam w związku z nimi dużo przemyśleń. Niektóre ścieżki były ślepe, więc jeśli widzę, że ktoś w taką się pakuje to próbuję mu to uświadomić. Ale oczywiście, pełna wolność w tym względzie obowiązuje i przyznaję, że nic mi do tego.
Nie musisz mi niczego uświadamiać bo jestem świadomy tego co robię. Serwer sobie stoi na Atari dla czystej przyjemności, ciekawości, lub dla "jaj", albo dla dowolnego powodu ukształtowanego w ramach pojęcia zwanym "hobby". ;)
Gdybyśmy mieli się w naszym hobby kierować tym co sens, to dawno bym popakowal wszystko w pudła i zajął się uprawą rzepaku :) No bo przy takim podejściu, jaki ma sens pisanie gier w które zagra max 20 osób, a przejdą może dwie. W tym autor.
Myślę, że ogólnie w hobby chodzi o to, żeby robić to co się lubi, a niekoniecznie to co ma sens.
A ja nie chcę się czepiać, ale może po prostu retrocomputing nie jest dla Ciebie, skoro Cię Ford T na autostradzie w oczy kłuje i w zamian sugerujesz właścicielowi granie na pianinie czy malowanie obrazów? ;-) Zmień pas na szybszy i śmigaj :D
W tym momencie testujemy stabilność, czyli czekamy kiedy się to wywali. Fizycznie program dla serwera odpalony jest z ramdysku rapidusa w trybie natywnym - w ten sposób udaje się osiągnąć około 73kB/s transferu. Przy większej ilości userów może się to oczywiście przytkać, ale generalnie od tego się nie wywala, czasem trzeba poczekać. No nic, zobaczymy jaki uda się osiągnąć uptime tym razem ;)
Z nowości (no, powiedzmy) niebawem wrzucę odzyskany ze zlikwidowanego mojego starego konta YT materiał zawierający wywiad z Rolandem Pantołą. Zapis z Lost Party 2020.
Przepraszam też za ogólną jakość, bo jest to kopia z kopii, coś jak trzeci VHS po taśmie matce ;) No ale cóż - albo to, albo nic.
No i nadmienić muszę, że obecnie PeBe zajmuje się rozwijaniem oprogramowania do serwera i w ostatnich dniach wiele się zmieniło. Min. log ze wsparciem dla RTC (ideplus), nowy format loga, log do pliku i na konsole, nowy wget, możliwość przekazywania parametrów do programów, oraz nowe pliki konfiguracyjne. Szczegóły niebawem na www.
Jest też rozkmina, by zwiększyć ilość jednoczesnych wywołań z sieci - dowiedziałem się, że obecnie są to 4 adresy jednocześnie.
Nie awaria, pośrednio ;) Server online. Okazało się, że modem był ustawiony na automat ipv4, ipv6. No i wczoraj Orange wymusiło ipv6 i wszystko co było skonfigurowane w NAT/PAT przestało działać. Ustawiłem ręcznie ipv4 i ruszyło.