atarionline.pl xBoot DOS - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorxxl
      • CommentTime23 May 2020 17:05 zmieniony

XbootDOS nie potrafi tego wykryć i próbuje załadować START.BAS do innych kartridży np ACTION!, co zawiesza system.

mozesz zalaczyc odpowiedni przyklad? u mnie dziala ok.
      • 2: CommentAuthoremka
      • CommentTime23 May 2020 18:05

@u mnie dziala
      O.K Który emulator preferujesz?
      • 3: CommentAuthorxxl
      • CommentTime23 May 2020 18:05

emulator nie ma znaczenia. zalacz obraz carta i atr ktory zawiesza Ci kompa.
      • 4: CommentAuthoremka
      • CommentTime23 May 2020 18:05 zmieniony

• 5: CommentAuthorxxl
      • CommentTime23 May 2020 22:05 zmieniony

widze problem ale nie moge edytowac tego .CAR a inne obarazy .BIN ACTION nie uruchamiaja mi sie prawidlowo na emulcu :/

gdybs mial ACTION w innm formacie niz .car bylbym zobowiazany.

===
      jak powinny sie karty zachowywac mozesz przesledzic na przykladzie inny niebasicow (np MAC65).
      • 6:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime24 May 2020 01:05

Obetnij pierwsze 16 bajtów (nagłówek).
      • 7: CommentAuthoremka
      • CommentTime24 May 2020 09:05 zmieniony

Ten .CAR to mój osobisty kartridż który zrzuciłem do pliku dawno temu. Trzeba by sprawdzić która to wersja.
      .CAR od .BIN różni się tylko 16 bajtowym nagłówkiem który mówi o sposobie bankowania. z reguły 034M lub M091
      najbardziej oficjalne wersje to
      ACTION_ACS_034M
      ACTION_ACS_M091
      To czysty ROM, a rodzaj ułożenia banków musisz wybrać w emulatorze.
      Programy napisane w ACTION! i skompilowane po dołączeniu bibliotek to czysty .BIN (.COM) Dlatego wydaje mi się że ACTION! nie ma autostartu,
      (ale pewnie tylko mi się wydaje, zapytaj mądrzejszych ode mnie).
      MAC/65 zachowuje się tak samo jak ACTION!(zawiesza się), ale przy PORTB = $FD (włączony systemowy BASIC) i włączonym kartridżu to MAC/65 wypluje "What!" i uruchomi się normalnie, a więc ma jakiś zbliżony do BASICa system autostartu o którym ja nic nie wiem. Chyba że autostart w BASICu to jakieś oszustwo systemu i nie powinien się tym zajmować DOS.

nie moge edytowac tego .CAR

ACTION! dawno został już zdisassemblowany i jego żródła leżą na
      ACTION! source code
      Cały czas powstaje też jego udoskonalona wersja 3.7

P.S.
      Rozpoznanie który cart jest BASICiem a który nie to całkiem inna bajka.
      Autostart dla TURBO BASICa XL 2.0 wygląda tak i jest wpisany w program, Twój AUTOSTART będzie się kłócił z programowym.
      • 8: CommentAuthorxxl
      • CommentTime24 May 2020 09:05 zmieniony

dzieki Voy i Emka, zerkne na to wieczorem ale:

1. MAC zachowuje sie prawidlowo - jak masz wlaczony bas wypisze what a jak wylaczony to juz zalezy co jest w start.com - w tm przykladzie jest kod ktor laduje sie i uruchamia z miejsca gdzie jest mac dlatego sie zawiesza - to jest akurat normalne ;-)

2. autostart to ogolnie "oszustwo" :-) zmiana jednego wektora E: po to zeby pobral komende z pliku zamiast edytora - to tak jakbys cos wpisal z klawiatury - to moze byc dowolna rzecz. przykladowo byc moze bedziesz mogl automatcznie zaladowac zrodla do edytora (chociaz watpie bo ten budzi sie w edytorze a ladowac mozna z monitora). (np. jakbys chcial do tego maca cos zaladowac automatycznie to wystarczy pozmienic RUN "D:START.BAS" na komende ktora rozumie mac)

3. xBD a konkretnie plik autorun bedzie jeszcze do zmiany (z 10 bajtow mu dojdzie) bo sie okazalo, ze jeden user :D wykorzystuje go z urzadzeniem (na karcie) ktore robi cos ciekawego :D ... bc moze nazwe tez zmienie bo bedzie dotyczc nie tylko basica...
      • 9: CommentAuthorxxl
      • CommentTime24 May 2020 12:05

zmien nazwe na autorun i nagraj na dysk. bedzie dzialal tez z Action.

z ciekawosci co sie stanie jak w Action zrobisz 2x INPUT z E:
    1.  
      Haha, stupid me!

Tested XBDOS under emulation with Basic on and it loaded the Start.BAS file fine - a small game. Did the same without Basic and it loaded the Start.COM file, but screen stayed black and nothing happened ?!? As I found out today, the Start.COM file also loads fine - it is just music played back, so one should switch on the PC speakers... ;-)

My main goal is to use XBDOS with Basic and binary files that have a very low memlo but are multi-stage (multi-files) and this seems to work very good. (A gamedos does not work here, since it does not load multi-stage files.)

I am NOT using XBDOS with programming languages (since I cannot program anyways) or applications like music-editors (I am unable to create music), gfx-editors (I am extremely untalented to create gfx), etc.

I just want to load games with it, that have a very low memlo, e.g. type-in listings from old magazines that were written for use with tape/data-recorder and normally overwrite DOS (or commercial tapes that overwrite DOS). For this task, XBDOS is very good and easy to use!
      • 11: CommentAuthoremka
      • CommentTime24 May 2020 15:05 zmieniony

Musisz jeszcze coś zrobić aby autorun nie próbował załadować pliku którego nie ma
      • 12: CommentAuthorxxl
      • CommentTime24 May 2020 16:05

w zalaczniku
      • 13: CommentAuthoremka
      • CommentTime30 May 2020 23:05 zmieniony

Taki microdos jest potrzebny tylko gdy potrzeba maksymalnie dużo przestrzeni adresowej w głównej pamięci komputera.
      Twoja ostatnia poprawka mocno gryzie się z MAC/65.
      Już chyba wolałem jak wypluwa "what!" i uruchamia się normalnie.
      • 14: CommentAuthorxxl
      • CommentTime31 May 2020 11:05

gotowe, w zalaczniku. daj znac czy ok to podmienie na stronie.
      • 15: CommentAuthoremka
      • CommentTime31 May 2020 23:05

Rozumiem że przeniesienie programu z $0400 do $0600 to tylko tymczasowy zabieg mający na celu ogarnięcie problemu.
      (DOS nie powinien używać tej strony).
      Jeżeli jedynym problemem jest niezmieszczenie się w buforze magnetofonu to możesz wykorzystać przestrzeń pomiędzy końcem SPECIAL a LOMEM.
      CASBUF zaczyna się od $03FD a nie od $0400 i zostaną ci tylko 2 bajty do upchnięcia.
      Problem z ACTION! opanowałeś. Pozostał ci MAC/65 i EASMD.CAR
      Autostart traktuje je jako BASIC i próbuje załadować
      RUN D:START.BAS
      Przy braku pliku START.BAS da się z nimi pracować i można potraktować to jako właściwość a nie błąd.
      • 16: CommentAuthorxxl
      • CommentTime31 May 2020 23:05

kod ladowany na $600 wkonuje sie tylko raz po zaladowaniu autorun, nawet program usera automatcznie loadowany (start.com) moze sie tam zaladowac i nie ma kolizji ale masz racje, cos z tym trzeba zrobic.

natomiast "problem" z mac (probuje zaladowac start.bas i wpisuje what?) - tak? to moim zdaniem nie jest blad. autorstart dla dowolnego karta zostaje, moim zdaniem raczej problemem jest to ze nie kazdy z nich rozumie RUN "D:program" - nie wiem. jesli nie "pracujesz" z basic to lepiej nie umieszczac pliku start.bas
      • 17: CommentAuthorxxl
      • CommentTime1 Jun 2020 00:06

latwo poszlo.
      • 18: CommentAuthoremka
      • CommentTime1 Jun 2020 21:06

Żeby zmieścić się całkowicie w buforze magnetofonu zabrakło ci tylko 2 bajtów. Zamiast to zoptymalizować użyłeś bufora drukarki. OK. to twój program, ale zobacz że przy podmianie urządzenia E: w HATABS niepotrzebnie archiwizujesz stary wpis, co zajmuje ci 12 bajtów. Tablica E: we wszystkich systemach jest pod adresem $E400.
      • 19: CommentAuthorxxl
      • CommentTime1 Jun 2020 21:06 zmieniony

nie kazdy uzywa systemowego E: (np. ja mam karta ktory podmienia edytor) dlatego trzeba przechowac poprzednia wartosc tablicy.

natomiast nie to jest wkurzajace - wkurzajace jest to, ze do autostartu wystarczy wektor GET przekierowac... ale niestety... sprawdzalem to z roznymi toolami i czasem to za malo - dlateo moim zdaniem niepotrzebnie przechowuje cala tablice 12 bajtowa zamiast gora 6 bajtowej...
      • 20: CommentAuthorxxl

prosze. po optymalizacji.
      • 21: CommentAuthoremka

nie kazdy uzywa systemowego E:

Nie o to mi chodzi.
      Twój autostart akurat używa systemowego E:
      042B: AD 21 03  LDA $0321   <-- $00
      042E: 8D 5E 04 STA $045E <--
      0431: A9 44 LDA #$44
      0433: 8D 21 03 STA $0321
      0436: AD 22 03 LDA $0322 <-- $E4
      0439: 8D 63 04 STA $0463 <--
      043C: A9 04 LDA #$04
      043E: 8D 22 03 STA $0322
      .....

045D: A0 00 LDY #$00
      045F: 8C 21 03 STY $0321
      0462: A0 E4 LDY #$E4
      0464: 8C 22 03 STY $0322

Według mnie te wpisy są niepotrzebne

PS.
      Nie zauważyłem twojego wpisu
      • 22: CommentAuthorxxl

te wpisy sa niezbedne:

jesli masz np. zmieniony wektor E: wtedy $321 i $322 maja inne wartosci - trzeba ja przywrocic.
      • 23: CommentAuthoremka

Mówimy o starcie systemu i $321 i $322 są ustawione systemowo, ty je zmieniasz i ty je przywracasz na systemowe.
      Ale OK.
      Najważniejsze że zmieściłeś się w CASBUF.
      Dalsza optymalizacja to sztuka dla sztuki.
      Nara.
      PS.
      Oświeciło mnie.
      Masz rację tak będzie dla zmodyfikowanego systemu gdzie E: ma tablicę w innym miejscu niż $E400. Chętnie poznam taki system
    2.  
      A version of this could be adapted to only have an N: handler, for FujiNet, making a NOS. :)

->link<-

-Thom