atarionline.pl Projekt gry "Doodle Man" - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 May 2020 14:05

Poszukiwany designer leveli do gry pokazanej na PSA 2020. Kontakt ze mną lub bezpośrednio z Pawem.

• 2: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime12 May 2020 14:05 zmieniony

hm... a nie lepiej generację algorytmiczną, jak w River Raid?

W załączniku taki mały projekcik, który kiedyś testowo zrobiłem aby nauczyć się pracować z grafiką na Atari (w planach nie było nigdy tego przerobić na pełną grę z lepszą grafiką, muzyką czy efektami).
      • 3:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime12 May 2020 15:05 zmieniony

WTF ?
      Panie Kaz,w zeszycie to się w kropki grało i w statki,nie w takie cuś,Qbert aż tak źle się ma,że żeście go do gry zatrudnili ? i co mu zrobiłeś z nóżkami ?!? ;)

Taki trochę UP Fall ;).Fajne i kolorki ładne,ale martwi mnie że wymaga VBXE,na VBXE to powinien być wyższy próg wejścia,jakiś Mortal Kombat,albo Stardust,albo inna Contra :D,w to chętnie bym zagrał bez dopałki a taka produkcja do zakupu VBXE mnie nie zachęci,choć ci co już posiadają zapewne ucieszą się i chyba dla nich właśnie kierowana jest ta pozycja.Chętnie pogram na party na komputerze wyposażonym w VBXE.
      • 4: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime12 May 2020 15:05

Irata4, czueniu złoty, to na stockowej maszynie działa
      • 5:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime12 May 2020 16:05

@ gorgh ... o ja,to spoko,ale i tak skrzywdzono Qberta ;) :p ... tymi łapkami he,he.
      • 6: CommentAuthorPecet

Myślałem, że wzmianka o vbxe to była ironia. Irata skąd pomysł, że to wymaga vbxe?:)
      • 7:

CommentAuthorCOR/ira4

nie wiem,w sumie wiem,wpadam czasem i nie doczytam,później jak mam chwilkę to coś napiszę i efekt taki jest ;).Ładna plansza tytułowa,taka estetyczna i kolorowa,to mnie również zmyliło.
      • 8:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 May 2020 17:05

popieram generowanie algorytmiczne, trochę się pogłowić trza ale potem sama przyjemność, gra może być ...praktycznie... wieczna.
      • 9:

CommentAuthormav

ilmenit - w Twojej gierce kilkukrotnie jednak zdarzyło się, że platformy są zbyt rozstrzelone w pionie i nie da się doskoczyć. Jak mniemam, to po prostu niedokończony projekt. Ale to jeden z tych bardziej upierdliwych rzeczy przy generowaniu losowym :)
      • 10: CommentAuthorilmenit

tak, to dawno temu porzucony mikro-projekcik. Przy generowaniu losowym trzeba mieć pewność, że dobrze są dobrane warunki i nie zostaną wygenerowane sytuacje jak wspomniane powyżej.
      • 11:

CommentAuthorWolfen

piękna produkcja :) brawa dla autorów :)
      • 12:

CommentAuthormav

Tak na dobrą sprawę to szkoda, że porzucony :)
      • 13: CommentAuthorpaw
      • CommentTime12 May 2020 18:05

W "Podskoczku" czyli matce obecnego Doodle Mana początkowo generowałem poziomy algorytmem, ale nie potrafiłem zmusić algorytmu do bycia dostatecznie wrednym jak osoba tworząca poziom "ręcznie".
      A chyba o to chodzi w grach tego typu by zirytować grających podstępnym układem podestów. "Stałe" poziomy daja tez możliwość bardziej sprawiedliwej rywalizacji czy uczenia sie na własnych błędach.
      Ale mogę dodać losowe poziomy jako jedną z dostepnych opcji.

A Kaz na pewno jest zadowolony że jego grafika została uznana za wymagającą VBXE.
      • 14:

CommentAuthormav
      • CommentTime13 May 2020 01:05

Można zrobić jak w diablo, część tak, część tak ;)
      i tak jak mówisz chwila oddechu na losowych, a "wredne momenty" stałe :D
      • 15: CommentAuthorTMJ
      • CommentTime13 May 2020 03:05

Jaki fajny Jumping Jack

:)

BTW
      Świetne!!
      • 16: CommentAuthorpaw
      • CommentTime13 May 2020 23:05

Dodałem prowizorycznie losowo generowane poziomy, krótkie, tylko podesty, bez "potworów", o różnej skali trudności.
      Ale oferta dla designera wciąż aktualna,
      nawet jeżeli miałyby zostać tylko losowe poziomy to i tak trzeba zaplanować ile i jakie podesty mają się pojawiać.
      • 17: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime14 May 2020 04:05

niektóre platformy są wygenerowane zbyt wysoko (przytrafiło się, gdy pojawiły się czarne platformy) i nie było możliwości do nich doskoczyć.
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 May 2020 12:05

Tak czy siak, dobry pomysł, żeby łączyć generowanie podestów z przygotowanymi "ręcznie" zestawami. To by zwiększało poziom trudności i wymagało solidnej masteryzacji przez gracza.
      • 19:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime17 May 2020 16:05

@ Kaz fajna grafika tytułowa,myślałem że to VBXE :).
      Gra będzie dostępna na nośniku ?