hm... a nie lepiej generację algorytmiczną, jak w River Raid?
W załączniku taki mały projekcik, który kiedyś testowo zrobiłem aby nauczyć się pracować z grafiką na Atari (w planach nie było nigdy tego przerobić na pełną grę z lepszą grafiką, muzyką czy efektami).
WTF ? Panie Kaz,w zeszycie to się w kropki grało i w statki,nie w takie cuś,Qbert aż tak źle się ma,że żeście go do gry zatrudnili ? i co mu zrobiłeś z nóżkami ?!? ;)
Taki trochę UP Fall ;).Fajne i kolorki ładne,ale martwi mnie że wymaga VBXE,na VBXE to powinien być wyższy próg wejścia,jakiś Mortal Kombat,albo Stardust,albo inna Contra :D,w to chętnie bym zagrał bez dopałki a taka produkcja do zakupu VBXE mnie nie zachęci,choć ci co już posiadają zapewne ucieszą się i chyba dla nich właśnie kierowana jest ta pozycja.Chętnie pogram na party na komputerze wyposażonym w VBXE.
nie wiem,w sumie wiem,wpadam czasem i nie doczytam,później jak mam chwilkę to coś napiszę i efekt taki jest ;).Ładna plansza tytułowa,taka estetyczna i kolorowa,to mnie również zmyliło.
ilmenit - w Twojej gierce kilkukrotnie jednak zdarzyło się, że platformy są zbyt rozstrzelone w pionie i nie da się doskoczyć. Jak mniemam, to po prostu niedokończony projekt. Ale to jeden z tych bardziej upierdliwych rzeczy przy generowaniu losowym :)
tak, to dawno temu porzucony mikro-projekcik. Przy generowaniu losowym trzeba mieć pewność, że dobrze są dobrane warunki i nie zostaną wygenerowane sytuacje jak wspomniane powyżej.
W "Podskoczku" czyli matce obecnego Doodle Mana początkowo generowałem poziomy algorytmem, ale nie potrafiłem zmusić algorytmu do bycia dostatecznie wrednym jak osoba tworząca poziom "ręcznie". A chyba o to chodzi w grach tego typu by zirytować grających podstępnym układem podestów. "Stałe" poziomy daja tez możliwość bardziej sprawiedliwej rywalizacji czy uczenia sie na własnych błędach. Ale mogę dodać losowe poziomy jako jedną z dostepnych opcji.
A Kaz na pewno jest zadowolony że jego grafika została uznana za wymagającą VBXE.
Dodałem prowizorycznie losowo generowane poziomy, krótkie, tylko podesty, bez "potworów", o różnej skali trudności. Ale oferta dla designera wciąż aktualna, nawet jeżeli miałyby zostać tylko losowe poziomy to i tak trzeba zaplanować ile i jakie podesty mają się pojawiać.
Tak czy siak, dobry pomysł, żeby łączyć generowanie podestów z przygotowanymi "ręcznie" zestawami. To by zwiększało poziom trudności i wymagało solidnej masteryzacji przez gracza.