Chce przygotowac takie zestawienie dla ludzi nie znajacych Atari - najlepsze kawalki do posluchania na naszych 8-bitowcach w grach.
Prosilbym o podawanie po 10 swoich typow wszechczasow, zrobie z tego tabeleczke, jakies podliczenie punktow (dlatego kolejnosc na liscie bedzie w miare wazna), dolacze te utworki na stronie do posluchania i bedzie mozna odsylac zainteresowanych.
Moje typy : 1. Draconus 2. Ninja Commando 3. Zybex 4. Jet Set Willy 5. Warhawk 6. World Karate Championship 7. Mountain Bike 8. Rebound 9. Panther 10. Storm
Uff... 10 to malo, ale trudno. A w ogole to Brytyjczycy rzadza na Atari muzycznie :)
1. Spy Master 2. Black Lamp 3. Plastron 4. Włóczykij 5. Extirpator 6. Panther albo Storm (Whittaker musi być ale nie mogę się zdecydować) 7. Inside 8. Thinker (ten z układanką i kostką rubika) 9. Dagobar (przede wszystkim ingame, mógłbym słuchać bez końca a jednocześnie powala mnie swoją prostotą) 10. Milk Race
byłoby tego ze sto, no ale jak trzeba tylko dziesięć... wybierałem raczej autorów i z kolei ich najlepsze kawałki z całej znanej mi twórczości. myślę że to ma większy sens i jest bardziej uczciwe (wobec innych autorów). wiadomo że np. Jakub Husak tworzył same rarytasy, ale głupio-by było napisać tylko jego dziesiątkę ;)
1. Liebich Tomasz - Włóczykij 2. Jakub Husak - Problem Jasia 3. Sychowicz Łukasz - Yoomp! (ostatnia jest najlepsza) 4. Adam Gilmore - Jocky Wilsons Darts 5. Whittaker David - Living Daylights 6. Munns Richard - Black Lamp 7. Hubbard Rob - Jet Set Willy 8. Chris Murray - Winter Games 1988 9. Janusz Pelc - Lasermania (chociaż cover) 10. Peter Liepa - Boulderdash
Witam! TO mój pierwszy post na forum także witam wszystkich serdecznie... Podłącze się pod temat i pochwalę się, iż jak na mój gust to TOP I jest wszystko co stworzył Adam Gilmore, ale nie tylko... Jet Set Willy i inne których teraz nie sposób wymienić również ;)
Ja pochwalę się tym iz od jakiegoś czasu bawię się w ponowne nagrywanie kawałków Gilmora :)
@franklyn: rozwaliles mnie. Nie myslalem, ze na elektryku tak to moze brzmiec.
Generalnie racja, nie wiem z czego to wynika (moze z tego ze pokey falszuje na 8bit timerkach) ale o ile muzyczek "znosno-fajnych" jest sporo... to Gilmore wymiata...
Chyba tylko David Whittaker (Panther) jest blisko
Dobrze, ze nasze rodzime gry maja przewaznie dobra muze :P
Heh, skoro ledwo co zostały wymienione kawałki muzyków nazwijmy to "bardziej nowożytnych", to może szanowni "gropisacze" spróbują skontaktować się z Adamem Gilmore'em, Richard Munnsem, Davidem Whittakerem, czy choćby Januszem Pelcem. Może jeszcze mają coś w zanadrzu "nie użytego" (a może już nawet nie pamiętają, co to Atari). ;)
franklyn - świetna robota widać że masz fach w rękach. czy wykonujesz także jakieś covery znanych gitarzystów (Angus Young, Satriani, Hendrix...)?
co do najlepszych muzyków 8bit (Hubbard, Gilmore, Whittaker itd.) to ich dokonania chociaż świetne to i tak mało ich na naszym kochanym Atari. głównie na C64 dawali czadu, chętnie usłyszałbym ich własne interpretacje utworów "Sidowych" na Pokey'u.
druga sprawa, jest parę utworów Gilmore'a które lepiej brzmią na Atari (np. Draconus), a parę innych Hubbarda które lepiej brzmią na C64 (np. Ninja) wg mnie oczywiście.
->link<- - to byla fajna muza co prawda tylko "zremiksowana" na atari (THE TOP #3) ale z klimatem. A gitarowe dokonania Franklyna i to, brzmia super. :)
Oj listę 10-ciu najlepszych kawałków trudno stworzyć. Łatwiej było twórców muzyki. Ale spróbuje:
1. Jakub Husak - Vicky (szczególnie intro) - zresztą gry w których on był twórcą muzyki to za samą tę muzyczkę chciało się mieć. 2. Adam Gilmore - Zybex 3. Adam Gilmore - Draconuss 4. Janusz Pelc - Misja (Mission Shark) 5. Peter Liepa - Bulder Dash 6. ?? - Warsaw Tetris 7. Munns Richard - Black Lamp 8. Chris Murray - Winter Games 1988 9. ?? - M.U.L.E. 10. ?? - Mause Trap
Choć pewnie jakbym sobie odsłuchał trochę muzyczek to i inne gry by się przypomniały i mogły wskoczyć na tę listę.