Atari800Win był kiedyś najprostszy w obsłudze, ale wymagał znalezienia ROMów, itp. Altirra w zasadzie rusza od razu i ma konfigurator dla początkujących. Ja bym wchodził w Altirrę, pomimo że teraz to naprawdę wielki kawał software i głębsza konfiguracja wymaga studiów wieczorowych. (tzn. trzeba wieczorem postudiować)
Od zarania dziejów korzystam z Atari800Win PLus i nie było jeszcze sytuacji, żeby coś innego było naprawdę potrzebne. Każdy emul ma swoje wady i zalety, ale dla zwykłego korzystania (tego opisanego 20% na gry, 80% na Basic) ten wystarczy.
Na szczęście dla początkujących, nie trzeba niczego szukać, żadnych ROM-ów, ponieważ wszystko w komplecie w jednym pliku jest tutaj: ->link<-
A do tego mamy opis konfiguracji krok po kroku tutaj: ->link<-
Mad-Pascal ??? Rozkminiam jeden i drugi emulator. Rom wgrany, Basic się uruchamia, jakieś proste programiki w Basic poczynione. Zastanawia mnie czy można poleceniem CSAVE nagrać na "magnetofon" w tych emulatorach. Stacji dyskietek nigdy nie miałem więc z nią nie mam doświadczenia /marzeniem była stacja 1050, ale jej cena w latach 80 było zaporowa/.
dla mnie najlepszy jest Atari 800 win,dobrze działa,ma Basic,jest sporo portów tego emulatora na różne systemy i ogólnie jest ok,można definiować przyciski,wykrywa pady,pozwala na save,zapis video/audio z gry... no i kiedyś śmiałem się jak znajomym nie działał płynnie na full scereen na jakiś starych lapkach nisko taktowanych poniżej 800 MHz i mówiłem z nutką ironii:"widzisz jakie Atari potężne!!! Playstation chodzi a Atari ledwo co,wyrzuć złoma;)"
Można nagrać csave, ale z wczytaniem będzie problem :) Natomiast w atari800 (nie wiem, jak w Altirze) jest wygodne urządzenie H: Piszesz SAVE "H:PROGRAM.BAS" a potem ładujesz LOAD "H:PROGRAM.BAS" Trzeba to włączyć w preferencjach.
Ja też uważam że "basic" Bociana jest wart polecenia jeżeli chcesz poświęcić na programowanie więcej niż kilka dni. Największe zalety: - dobra dokumentacja - naprawdę sporo przykładów - gwarantuję że jak będziesz miał pytanie i umieścisz je na tym forum w wątku mad pascal, to odpowiedź dostaniesz w parę dni (wcześniej pewnie dostałbyś w 1, ale niejaki Zbyti się obraził .. )
w altirze też jest urządzenie H:, ale jego ustawienie może wymagać studiów wieczorowych.
Dla początkującego altira ma taką ogromną zaletę, że napisy na ekranie atari można zaznaczać, kopiować i wklejać, jakby to był jakiś word czy inny notatnik. magia.
No to samo jest w Xformer 10 ;). Tu też są romy wbudowane, bo Darek dostał jeszcze licencję od Atari w latach 80-ych ;). Kożystam z niego zamiennie z Atari800. Xformer jest STRASZNIE prosty w obsłudze ;), do programowania idealny ;)