Czy ktoś z Was zna może parametry transformatora sieciowego w Ameprod TVG-10 ("Gra Telewizyjna")? Głównie chodzi mi o napięcie na uzwojeniu wtórnym. Z internetów wiem tyle, że to czterowatowy transformator z podwójnym uzwojeniem wtórnym. Model z serii TS4, ale nie wiem jaki dokładnie.
Chciałbym ożywić tego ponga, a trafo szlag nagły trafił i krew nagła zalała... i tak szukam bezskutecznie info na jego temat, bo nie wiem na jaki wymienić. :( Schematu też nie uświadczyłem. Może ktoś posiada tą konsolkę i mógłby zmierzyć napięcie wtórne miernikiem?
Wiem, że poruszany był dawno temat Ameproda na tym forum, więc pomyślałem, że nie zaszkodzi zapytać. :)
Obawiam się, że nie widziałem na zdjęciach płyty stabilizatora i być może dobór transformatora może być kluczowy. (wiem, same: jeśli, może. obawiam się ...)
Cześć ponownie. Przepraszam za przerwę w odpowiedziach. Życie. :)
Udało mi się ogarnąć zagadkę. Więc podaję dla potomnych: Użyłem transoformatora TS4/024. Ma 2x7,5V (pod obciążeniem) na wtórnym uzwojeniu. Zwarłem środkowe wyjścia uzwojenia wtórnego, uzyskując tym samym trafo ze środkowym odczepem. Konsola się uruchomiła. :)
Przede mną kolejna zagadka. Chciałbym przerobić ją na cinch, zostawiając również oryginalne wejście antenowe. O ile się da. ;)
Widziałem te tematy (już trochę tego szukam ;)). Podoba mi się rozwiązanie z tego schematu (mimo, że komuś z innego forum nie działał):
Jednak nie mogę pojąć skąd wziąć inputy. Mogę video i sync prosto z chipu AY-3-8550 czy powinienem raczej pobrać skądś indziej na płytce (np. tam gdzie łączą się katody diod bav z rezystorami, czyli tam gdzie łączą się składowe sygnału video)? Czy to nie ma znaczenia?
Tak samo napięcie do POINT_1 i masa POINT_4. Powinienem to ciągnąć odpowiednio z 2 i 4 pinu chipu czy skądś indziej?
Wiem, że trochę chaotycznie napisałem, ale powoli sobie to układam w głowie. ;)
Udało się ogarnąć wypuszczenie video cinchem z pomocą tego schematu z poprzedniego postu. Nie wiem czy zrobiłem to w 100% dobrze, ale działa. ;)))) Dodatkowo jeszcze wyprowadziłem audio drugim cinchem. Jak już całkowicie ogarnę tego Ameproda, to spróbuję opisać proces możliwie łopatologicznie, żeby już nikt nie musiał się tak z tym męczyć. ;)
Teraz muszę ogarnąć te manipulatory (kontrolery, dżojstiki). Czy może ktoś wie jakie potencjometry były w tym montowane oryginalnie? Bo w moich chyba ktoś poleciał po bandzie. Trzpienie za długie, odstają te pokrywki pomarańczowe... Parametrycznie mam 100kOhm, prawdopodobnie logarytmiczne. Czy nie powinny to być liniowe? :>
@VLX Wiem, że plomby masz (trochę zazdro, że masz nierozkręcany Ameprod ;) ), ale czy w manipulatorach też są plomby? Nie mógłbyś sprawdzić jakie masz potki tam? Jak są plomby, lub jest to problematyczne, to luz. :)
W manipulatorach jest dostęp do potencjometrów. Z tego co wiem, powinny być 100 kOhm liniowe (A), ale miernik pokazuje 90 kOhm. Nie wiem, czy uznali że 90 będą lepsze, czy akurat do takich mieli wtedy dostęp w Elwro, w każdym razie działają dobrze.
U mnie też nie pokazują tych 100 kOhm na mierniku. Cóż. ;) Spisałbyś co tam jest napisane na nich? I ewentualnie jeszcze średnica bębna i wysokość trzpienia? Oczywiście jeśli to nie kłopot. Nie chcę być upierdliwy. ;)))
Gra ogarnięta, działa jak natura chciała. Jedynie muszę znaleźć jeszcze inny transformator (najlepiej oryginalny), bo się jednak nie mieści... jak skręcę obudowę, to plastik wybula trochę. xD
A że obiecałem się podzielić sposobem na wyjście cinchami, to odsyłam do postu, który napisałem na elektrodzie na ten temat: ->link<-