@Pustak to masz jeszcze do kolekcji cały 13 zestaw w turbo AST firmy AS w formie plików CAS. Gry wieloblokowe mają loader w normalu na początku np. Ace Of Aces - idealne rozwiązanie do AVG.
Ponieważ kolega Jakub Danecki otrzymał dzisiaj przesyłkę z AVG Cartem, postanowił zrobić unboxing i wieczorek zapoznawczy z tym urządzeniem. Zapraszamy dzisiaj, w piątek na nasz kanał zoom (link do spotkań zawsze ten sam: ->link<- )
Dzisiaj wieczorem Kuba będzie rozpoznawał przeciwnika. A przypominam, że losy cartridge'a śledzimy od początku jego powstawania, choćby tu artykuł Montezumy ( ->link<- ), a ciekawie o carcie opowiadał Sun na KWAS-ie w Warszawie:
Może tak być. Te obudowy, w które są pakowane AVG, są szersze od nominalnych atarowskich (ta obudowa lepiej pasuje do Commodore). Nie krępuj się, zeszlifuj trochę.
Zrobiłem skrypt, który wrzuca pliki bezpośrednio na kartę w sposób, który umożliwia potem ich odtworzenie jeden po drugim Playerem. W sumie trzeba by zdumpować to potem do pliku i pewnie byłoby jak piszesz.
Rada na przyszłość, wlasnie wyszlo na AtariAge, jeżeli coś jest po angielsku to lepiej jednak wpisać miesiąc słownie lub w formacie USA czyli miesiąc/dzień/rok.
Właśnie się sprawdza i hula. Czyli może być problem, jak karta za wolna, ale tu zawsze był problem. Sandiski z reguły działają, 32,64,128GB, czym szybsze tym lepiej.
Uwaga! Na kanale AVG jest info, że być może z dużym prawdopodobieństwem, reset by kkrys oraz mega combo reset, wykorzystują sygnał rd5 i komuś ujarało AVG!
To nie jest udowodnione, raczej napisałem to w formie ostrzeżenia ale bez 100% pewności. Podobno kart jednak żyje, ale chyba nie działa ładowanie xex i car. Temat podobno pojawił się na spotkaniu na zoomie. Podejrzenia są takie, że uszkodziła się dioda w resecie i trzyma stan na rd5, przez co nie działają w/w funkcje AVG.
Nic nie ujara z tego względu, że ta linia idzie z resetu bezpośrednio z nóżki ATMEGA. Bufory w AVGCART mają linie zasilane poprzez wbudowane rezystory tak samo jak ATMEGA. Podobny "problem" sprzętowy istnieje w zewnętrznych rozszerzeniach pamięci od ZAXON-a. To co wystąpiło u mnie wczoraj - to padła mi dioda wbudowana w AVGCART do automatycznego restartu carta i nie sygnalizowało do atarynki że program został już zaczytany do pamięci. Jeżeli nic nie będzie modyfikowane w carcie to nie ma szans na uszkodzenie.
A, czyli Ty sobie dodałeś do AVG ten bajer, który dodajesz do innych cartów, żeby reset resetował również carta, jak rozumiem. Bo u mnie Twój reset ciągle czeka na montaż i zacząłem się obawiać.
Tak - dodałem dodatkowe elementy - tylko nie mając dobrej diody wlutowałem to co miałem pod ręką i nie wytrzymała. Wczoraj po wymianie na taką jaka powinna być - cart śmiga jeszcze lepiej niż wcześniej. Wcześniej czasami musiałem sporadycznie naciskać reset w AVGCART. Awaria diody połączyła się przez przypadek z update do najnowszej wersji 027 i przez to narobiłem trochę zamieszania za co przepraszam wszystkich. Przestały się uruchamiać: XEX, BIN,ROM itp. Działały: CAS i ATR.
Padła dioda z drugiej fotki przy drugim padzie od prawej strony i po podaniu stanu wysokiego zasilała tranzystory zwierające przyciski do masy (resetowało carta) - dlatego pokazywała się ponownie lista plików.