Nasze zoomowe spotkania obfitują w wiele niespodzianek, ciekawych prezentacji i spontanicznych pomysłów, które później są realizowane. Jednym z nich jest pomysł Astrofora, którego szczegółów nie opowiem, bo trzeba to samemu zobaczyć... Znaleźli się chętni, którzy chcą projekt rozwinąć, pomóc w jego realizacji. Misza, AtariFan i Hania postanowili więc zorganizować tygodniowe "warsztaty", w czasie których będzie ten projekt na zoomie powstawał. Będzie można się przyłączyć, jeśli ktoś chce. Nazwa tego wydarzenia już jest w kalendarzu AOL: "Robimy grę z Astroforem" :). No i tradycyjnie spotkania o 20:00 od piątku.
Scenariusz do gry opartej na czołówce " W starym kinie". Gra zręcznościowa, Cel - dotarcie do kina na stary film Scroll tempo Obiekty - przeszkadzajki lecące taśmy, które ma omijać,sinusoida , (ruch - omijać cofanie albo skok) szalony bicykl (skok) kot z góry (przeskok)
sterowanie - joystick Postać może chodzić w lewo lub w prawo, plansza jest zamknięta, musimy wykonać wszystkie zadania.
Postać unika przeszkód, w miarę wykonania zadań ładuje jej się bilet do kina. Jak zbierze cały bilet może iść na koniec planszy i wejdzie do kina,
Rozpoznać to będzie można po tym, ze na budynku kina będzie napis otwarte. Projekt jest otwarty, zapraszamy każdą chętną osobę.
Ale super muza! To fajowy pomysł, żeby retro komputery pokazywały retro sztukę :) Trochę jednak nie załapałem kiedy te spotkania się zaczęły. Postaram się jutro wpaść i posłuchać, może do mojej gry się czegoś nauczę.
Muzyka, bajka. W istocie, stare kino. A jak chłopek pokona wszystkie przeszkody i ostatecznie wejdzie do kina obejrzeć film, to w tle zmiana nastroju i jakiś ragtime może po królewsku potraktować nasze ucho.
Oczywiście ma to sens. Nie są to stricte warsztaty, a programiści muszą mieć czas aby napisać coś nowego. Poza tym osoby najbardziej zaangażowane po takim spricie zaczynają mieć problemy zdrowotne ze względu na braki snu i bynajmniej nie mówie tu o sobie.
Postanowiłem dodać nowe sprajty do gry, niestety nie mając pojęcia jak to zrobić, i nieudanych poszukiwaniach jak sprite sheet przerobic na atari polish sprajty, oto co wykombinowalem. Ps. Próbowalem uzyc programu Bociana a falusoidalnej nazwie ale nie chcial w sensowny sposób wczytywac zadnych plikow graficznych ... (pewnie nie umiem się nim posługiwać) szkoda bo to strasznie ułątwiłoby sprawę
za pomocą: ->link<- przerobic png na binarke. sklecilem skrypt w browser console aby isc po najmniejszej lini oporu:
var alldata = str.split('\n'); var allresults = []; var spritename = 'reel'; var spritelength=2; var allresultstring = ""; alldata.forEach((el,idx)=>{ var line = el.split(''); var singlespritescount = line.length/8; var allresultsline = []; for (i = 0; i < singlespritescount; i++) { var celem = i*8; var intarr = line.map((sel)=>{return parseInt(sel)}) var spriteline = [...intarr].slice(celem, celem+8); var spritelinereversed = spriteline.reverse(); var hexa = parseInt(parseInt(spritelinereversed.join('')), 2).toString(16).toUpperCase(); allresultsline.push(hexa); } allresults.push(allresultsline) })
var rowcount = allresults[0].length; console.log(allresults)
for (i = 0; i < rowcount; i++) { var tmpdata = []; allresults.forEach((el,idx)=>{ var fulldigit = el[i].length==1?'0'+el[i]:el[i]; tmpdata.push('$'+''+fulldigit); var frameindex = idx; //console.log(bstr+estr); }) var playerindex = (i%spritelength)==1?0:1; frameindex = (Math.floor(i/spritelength))+1; allresultstring += ${spritename}_p${playerindex}Frame${frameindex} : array[0.._HEIGHT - 1] of byte = (+tmpdata.join(',')+);\n; } console.log(allresultstring);
wrzucilem wygenerowany sprite do kodu generujacego sprajty w mad pascalu. W miarę działa
Mam pytanko bo gra z repo nie chce mi sie kompilowac, brakuje biblioteki : b_pmg
uzywam repo: ->link<- Tam chyba tez nie ma tej biblioteki. Edit: ok kumam to jest w blibsach. Z skad najlepiej je sklonowac i do jakiego katalogu skopiowac ? na razie mam cos takiego :
Można spokojnie chyba powiedzieć że "w starym kinie" to najbardziej zbliżona do oryginału gra filmowa. Ruchy postaci oraz tło niemal idealnie oddają pierwowzór. Jeszcze sporo pracy, która na razie nieco spowolniła, ale napewno niedługo znów przyspieszy..
Chyba nikt nie ciągnie. Madrafi faktycznie stworzył animacje rolki, Robił eksperymenty z multiplikowaniem sprajtów na paru płaszczyznach. Włożył dużo pracy w innowacyjne rozwiązania. Jakiś refaktoring robił też Zbyti. Jest też bardzo wczesna wersja, pisana praktycznie od początku w action! pisana przez AtariFana Jednak praktycznie, main bossem, odpowiedzialnym za cały silnik jest @Bocianu, który zarzucił pracę, bo jak później okazało się jest całkowicie zaangażowany w pisanie Floba. Potem jak dowiedziałem się ile jeszcze ciągnie projektów, to nie śmiałem go prosić dalej o kontynułację W Starym Kinie. Madrafi nie odzywa się od dłuższego czasu, ja głównie zajmuje się teraz małym majstrem-atarowcem. Szkoda bo już sporo jest zrobione, praktycznie cała muzyka- by Szymon, cała grafika - by wiele osób - Hania, Bca. Jakby Bocianu był zainteresowany choć dokończeniem jakiejś podstawy. Np skakania i kolizji, to może udałoby się pociągnąć sprawę dalej. Byłoby super.
Rozmawiałem z Madrafim na Lost Party, bo wpadł na chwilę. Pytałem, trochę niejasno tłumaczył przyczyny, ale wynikało z wypowiedzi, że po prostu bardziej go pociąga hobby motocyklowe.
hej, dla scislosci, Zostawilem projekt bo utknalem i nie mialem nikogo kto by mi pomogl. Potem zajalem sie innymi rzeczami. Faktycznie szkoda zeby sie zmarnowalo tyle pracy. Aczkolwiek najwiekszym problemem jest tak duza postac i jej poprawne zanimowanie (biorac pod uwage wiedze osob zaangazowanych). Ja nigdy nie napisalem, jeszcze gry w ktorej uzywa sie tak duzo spriteow, ba wogle nie pisalem gry w ktore sa sprite i kolizje.
Projekt ewidentinie potrzebuje mentora ktory by pomagal rozwiazywac realne problemy, blokady.
Super Madrafi, że się odezwałeś! Czyli nie wcięło Cię tak całkowicie :). Ale zaraz - jak to nie było nikogo, kto by pomógł? Jak jest problem techniczny to zawsze podpowiedzą, czy to Mono, czy Husak, Bocianu czy inni - bo zawsze się dzielą wiedzą.
Może @Tebe by pomógł? ostatnio rozmawiałem z Nim na temat stworzenia mini frameworka klockowego w Mad Pascalu. Sam chyba jest zajęty projektem : ->link<- , ale co to dwa projekty projekty to nie jeden ;) Czy @Tebe nas słyszy ;) ?