atarionline.pl Włóczykij - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Jan 2010 00:01 zmieniony

Przegladajac gry pod katem grafiki zaczalem grac we "Wloczykija" na emulcu. To jedna z lepszych graficznie gierek na malucha:

Udalo mi sie dojsc do poziomu "biurowego", ale tu mam problem - nie umiem przeskoczyc tych podskakujacych pilek. Czy jest na nie jakis sposob? Bez tego nie mozna zebrac wszystkich sztabek zlota i ukonczyc poziomu...

Stan z gry z miejscem, z ktorym nie daje sobie rady w zalaczniku.
      • 2:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime29 Jan 2010 01:01

Główny bohater porusza się "krokami" - nie da się go zatrzymać w pół kroku, więc nie można dokładnie ustawić postaci przed skokiem.

Ale czyżby?

W czasie skoku gracz może zmieniać kierunek lotu. Pozwala to wyregulować pozycję bohatera z dokładnością do piksela.
      • 3: CommentAuthorBelial
      • CommentTime29 Jan 2010 01:01 zmieniony

Kwestia wyczucia, przeskoczyłem za trzecią próbą.

Później jest jeszcze jedno denerwujące miejsce gdzie trzeba się zmieścić między kulką a duchem latającym nad nią.

W kosmosie będą jeszcze lepsze schematy, jak przechodzenie pod ptakiem.
      • 4: CommentAuthorScalak

Kaz no nie mów, że przechodząc grę robisz zapisy stanów :P ehhh co to się porobiło z tymi Atarowcami ;)

No chyba że to na potrzeby posta :)
      • 5: CommentAuthorBelial

Raczej na potrzeby posta, wersja ma nieskończone życia :)
      • 6:

CommentAuthorstring
      • CommentTime29 Jan 2010 02:01

niekiedy za dużo czasu zajmuje przechodzenie gry na Atari. ja też często korzystam z Alt+Z, tak ostatnio ukończyłem dość szybko Karatekę :)

co do Włóczykija to nie tylko grafika ale także i muzyka jest genialna, szkoda jednak że jest tylko jeden utwór.
      • 7: CommentAuthorzyga64
      • CommentTime29 Jan 2010 08:01

Zgadzam się, że grafika jest bardzo fajna :) Jest ona w całości pociągnięta kabelkiem z C64 z różnych gier. M.in.
      Fred's Back: ->link<-
      Stuntman Seymour: ->link<-

Nie mam oczywiście do autorów pretensji, bo jak widać na pierwszym screenie, w creditsach nikt nie podszywa się pod prawowitego grafika.
      • 8: CommentAuthortebe
      • CommentTime29 Jan 2010 08:01

qmeg pozwala zapisywać/odtwarzać stan gry, podobnie jak ma to miejsce pod emulatorem
      • 9:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime29 Jan 2010 10:01 zmieniony

Podobnie mozna sobie ulatwiac zycie majac Tight-Freezera od Gumiego. :) Poniewaz wykorzystywal on rozszerzona pamiec, to dalo sie zrobic kilka "zrzutow" z grania (a potem nawet przelaczac miedzy nimi). :))

Takie gry jak WLOCZYKIJ (grafa naprawde ekstra, szkoda, ze wiecej nie zrzucano z komody), PIEKIEŁKO czy HONKY mialy naprawde denerwujacy stopien trudnosci i ratowalo sie czym mozna, a emu nie bylo (popularne) te parenascie lat temu... ;)

BTW. Istnieje wersja Clever People z trainerem do tej gierki, rzecz przydatna dla niedzielnych graczy.
    1.  
      Well,

I have a "simplified" alternative version of Wloczyki which Fandal did for me. you do not have unlimited lives - but some of the adversaries are removed (these pink little things which look like miniature clouds)... maybe this alternative version is easier for you ?!? -Andreas Koch.
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Jan 2010 19:01

Thanks, I will figure it out. However, i'm not so terrible player as all of you are thinking :D, I just was interested in making screenshots, watching gfx and pass game as quick as possible... :)
      • 12: CommentAuthorbolo
      • CommentTime7 Nov 2011 17:11

Przeszedlem cala szkoda ze taka krotka
      • 13: CommentAuthoras...
      • CommentTime7 Nov 2011 19:11

Ostatnio udało mi się upolować oryginał na dyskietce.
      Zagrywałem się w tą gierkę.
      • 14:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime7 Nov 2011 23:11

I co, daleko zaszedles tam? Skonczyc ta gre w stosunkowo szybkim czasie to niezle wyzwanie....
      • 15: CommentAuthoras...
      • CommentTime8 Nov 2011 13:11

Nie, chyba jeden bądź dwa poziomy, gra jest dla mnie trudna.
      Ale w końcu ją pokatuję, oczywiście na real atari :)
      • 16:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime8 Nov 2011 13:11 zmieniony

W życiu bym nie pomyślał, że Fred's Back, Stuntman Seymour, Creatures i Lucky Egg (a kto wie czy nie coś jeszcze, ale na razie nic mi się w oczy nie rzuciło) połączone w jedno mogą dać zupełnie nową, całkiem zmyślną platformówkę. A ja dopiero zaczynam literę T... :( No nic, pomalutku się dojdzie, a tymczasem zabieram się za przechodenie Syna Boga Wiatru.
      • 17: CommentAuthorTEKLA
      • CommentTime12 Nov 2011 11:11

ciekawa fabuła, piekna muzyka, grafika średnia, kolory MAJESTATYCZNE a to wszystko za sprawą Jednego Małegoludzika,przeszlam.............