Witam, pojawił się kolejny problem. Przestała czytać stacja dyskietek w Atari STE. Stację podpiąłem pod inne Atari 1040 STE i bez problemu czyta i zapisuje. Natomiast na tym egzemplarzu po włożeniu dyskietki, kręci dyskietką ale głowica nie wykonuje żadnego ruchu, po czym Atari wchodzi do TOS-a. Czy to nie jest sprawka kontrolera napędu ? Ktoś miał podobny przypadek ? Stacja na 100% jest sprawna.
Poczytałem w necie i znalazłem układ WD1773. Ma takie same wyjścia i wejścia co WD1772. Jedyna różnica to że WD1772 obsługuje stacje 5,25 cala a WD1773 nie obsługuje. W przypadku Atari ST/STF/STFM/STE stacje najczęściej to 3,5 cala. Tak więc powinno działać. Czy ktoś może to potwierdzić ?
Witam ponownie. Dorwałem inne Atari ST i tam był w podstawce WD1772. Wylutowałem w jednym Atari. Wstawiłem podstawkę, po czym zamieniłem kontrolery. Niestety pojawił się problem, ponieważ okazało się że kontroler jest sprawny ( jeden i drugi ). Flop sprawdzony też działa. Lecz w tym jednym STE stacja dalej nie chce odczytać żadnej dyskietki. Nie miałem jeszcze takiego przypadku. Najczęściej jest to wina kontrolera, ale nie w tym przypadku. Czy ktoś już spotkał się z czymś takim ?
Może zacznij od poprawienia lutów przy taśmie fdd oraz "przedzwonienia" samej taśmy, nie pamiętam już jak w STE, ale pewnie tak samo jak w innych ST jest lutowana do płyty bezpośrednio ?
Przedzwoniłem taśmę i jest OK. Wszystkie przejścia są. Tak więc dalej jestem w kropce. Gdzie tu jeszcze szukać. Myślałem o DMA, ale nie jestem przekonany do końca czy ma wpływ na takie zachowanie.
KAZ - Przedzwonienie taśmy jest to sprawdzenie miernikiem z buzerem wszystkich kabelków. Problem został odnaleziony. Niestety poleciał układ DMA. Podmieniłem układ DMA z innego Atari ST i wszystko ruszyło. Dla przeprowadzenia testu włożyłem też ten wymontowany DMA do innego Atari ST i też stacja próbowała zaczytać ale nic nie była w stanie przeczytać. Tak więc poszukuję układu DMA CO25913-38 PH23-030 lub zamiennik C100110-001 który podobno pasuje tylko do Atari STF i STFM. Nie jest to problem bo można wyjąć oryginał z STF włożyć zamiennik a oryginał włożyć do STE i po sprawie.
Dzisiaj zrobiłem test z zamiennikiem układu DMA. Zamiast CO25913-38 wstawiłem C100110-001. We wszystkich artykułach które znalazłem było info że zamiennik będzie działać tylko w Atari 1040 STF/STFM, a na STE nie zadziała. Jeżeli w STF/M i STE w oryginale były stosowane takie same układy jak CO25913-38 to dlaczego nie włożyć zamiennika. Po założeniu zamiennika C100110-001 do STE stacja dyskietek nagle ożyła, wszystko działa i nie ma problemów. Natomiast układ kontrolera WD1772 miał mieć dobrego zamiennika VL1772 i tu niestety jest porażka, po zamontowaniu zamiennika stacja czyta ale z błędami, oraz podczas odczytu przyspiesza i zwalnia.
Seria C587Q była wadliwa ? Sprawdzę która wersja i odpiszę. Mam za to ciekawą informację. Zakupiłem układ WD1773-PH i przeprowadziłem testy na Atari 1040 STF/FM. Wyciągnąłem układ WD1772-PH i wsadziłem WD1773-PH. Wszystko działa, minimalnie wolniejszy jest skok głowicy, którą porusza silnik krokowy, ale odczytuje i zapisuje bez problemów wszystkie gęstości. Jest jedna różnica. W przypadku WD1772-PH gdy stacja zainicjuje dyskietkę to wyłącza się silnik obracający dyskietką. W przypadku WD1773-PH po włożeniu dyskietki silnik obracający dyskietką pracuje cały czas.
Czyli jak ktoś chce zamiennik WD1772 czyli VL1772 musi zwrócić uwagę aby nie był serii C587Q. Ciekawe czy WD1773 da się jakoś zmodować aby działał poprawnie?.
Nie wiem czy da się zmodować.Wydaje mi się że jest to do zrobienia. Chodzi o sterowanie tak zwane MOTOR STOP, które odpowiada za wyłączenie obrotów dyskietki a przy układzie WD 1773-PH nie chce wyłączyć i cały czas obraca dyskietką po włożeniu. Na szczęście wszystkie pozostałe funkcje działają prawidłowo.