Hej, Wczoraj na naszym Zoomowym spotkaniu mówiłem o mojej nowej gierce, którą właśnie kończę robić. W sumie bardzo prosta, z przeznaczeniem dla dzieci, wymaga 1MB ramu.
Zakres pracy grafika to tło gry w kilku wariantach, animacje ludzika na sprite-ach i może jakieś drobniejsze pierdoły.
Gra będzie wydana w klasycznym stylu "Magister Labs", czyli .xex na forum + źródła na GitHub :)
Rafał - a jakie tryby graficzne mają być w użyciu? Nie wszyscy graficy czują się dobrze we wszystkim. A jakieś ograniczenia już znasz czy to do dogadania na priv?
What? Poor Altirra still 4hours or Google isn't translating rihgt? Wait is still a Beta version so I can't wait for the Final one :grin:. Lucky I am that don't consider myself a graphician and I could had answered the call :)...
More seriously I'm really curious what will come. But as it seems, I have to wait, around 4hours, so maybe do some sleeping and perhaps dreaming on something.
P.s.- Humm... now decreased and are 3h30min left. Where's the usual A8 text phrase while loading: BLOCKS LEFT 99999990. Hopes isn't from tape or it'll be loaded by 2023 if doesn't get a loading error and have to start to the beging. Does an A8 Guiness book of records exist?
@José, The game consists of fullscreen background animation for a total of 104 frames, which contributes 95% of the file size. Other than that nothing impressive, just a single- and two-player easy game for kids.
For now it compresses to ~80Kb, since all background frames are basically pitch black, but I hope it'll change :)
Hej, Grafikę tła sobie ogarnąłem - jest stosunkowo piękna.
Teraz pytanie, czy ktoś (oprócz IRATA4) zechce pomóc z animacją dwóch skaczących pionowo w górę ludków (jeden jest kobietą, drugi mężczyzną, a każdy zbudowany z dwóch spritów)?
Uuu, za granicą też cisza. To w sumie dobrze, wszyscy graficy na świecie zajęci, więc szykuje się sporo produkcji.
No bo przecież nie chodzi o to, że ktoś nie chce tracić czasu na moje krapowe gierki bez 30 kolorów w linii :D
Anyway, najważniejsze, że jest dobra muza, bo to jedyny element, którego nie mógłbym sensownie zrobić sam. A ludziki ogarnę albo wyripuję wg starych, dobrych zasad :-)
Ale pisałeś, że już się zgłosił Irata4. Może graficy sądzili, że już zrobione :)
Ale skoro nie, to przypomnijmy, co potrzebne:
Teraz pytanie, czy ktoś (oprócz IRATA4) zechce pomóc z animacją dwóch skaczących pionowo w górę ludków (jeden jest kobietą, drugi mężczyzną, a każdy zbudowany z dwóch spritów)?
Na zachętę dodam jeszcze, że oprócz skoku, potrzebna też będzie animacja "dostania w ryja" i związanego z tym "odrzutu" :)