atarionline.pl Donkey Kong i jego sekret a odświeżona wersja - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime27 Dec 2020 12:12

Natknąłem się na artykuł odnośnie odkrycia po 26 latach easter egga znajdującego się w wersji przeznaczonej dla Atari,Landon.M.Dyer który w pojedynkę dokonał konwersji tej gry z automatów arcade umieścił w menu gry ukryte inicjały które ujawniają się po spełnieniu określonych,nico przegiętych warunków,nie dość że trzeba w grze zdobyć określoną ilość punktów,zaliczyć zgon przez upadek to zaraz po tym w menu głównym należy zmienić poziom trudności na wartość 4.

Udało się komuś tego dokonać ?

zastanawiam się również czy w poprawionej wersji
      (obstawiam że jest)nie wyleciał ów easter egg ?

Ciekawe ile jeszcze innych gier skrywa podobne sekrety,fajnie jakby współcześni twórcy(pozdro Gorgh)umieszczali w swoich produkcjach podobne smaczki.
      • 2: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime27 Jan 2021 17:01

Easter eggi w grach to zawsze był ekscytujący temat
      Pierwszą grą z easter eggiem było chyba Adventure na A2600
      Mnie zawsze jeszcze ciekawiło bicie rekordów w grach z automatów i nie tylko
      Lubię o tym oglądać filmy i czytać ciekawostki

Zresztą wszelkie filmy w tematyce retro sprzętów i gier to fajny i lubiany przezemnie temat
      • 3: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime27 Jan 2021 18:01

Najwięcej easter eggów na atari ma gra joust, nawet dobrze nie liczyłem, ale jakoś parenaście na poziom.
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime27 Jan 2021 19:01

to nic w porównaniu do nu pagadzi znanego również jako "jajeczka"
      • 5:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime27 Jan 2021 20:01

• 6:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime27 Jan 2021 21:01

@ astrofor
      możesz podpowiedzieć jak któryś odkryć ?
      • 7:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime27 Jan 2021 21:01

woosh
      • 8: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime29 Jan 2021 16:01 zmieniony

@ irata4:
      Trzeba wpisać sekretne hasło: "Uwolnij Freda" wtedy powinny pojawić się też "jajeczka"
      • 9:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime29 Jan 2021 17:01

to widzę że jednak easter eggi w Joust to bajka.
      • 10: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime29 Jan 2021 18:01 zmieniony

@IRATA4: Raczej tak, chodziło mi raczej o nawiązanie do egg-ów niż do easter eagów(i do poczucia humoru @Mono). Ciekawym tematem były by "miejskie legendy" związane z atari, czyli fikcyjne easter eggi które krążyły w środowisku graczy atari. Np. skocz 100 razy aby zamienić się w nietoperza, albo tajne przejścia które nigdy nie istniały. Myślę że takich historii mogło być więcej niż prawdziwych easter egg-ów, albo ukrytych cheatów, może by założyć wątek na ten temat ? - Ps. Prawdziwego easter egga posiada też kartridżowa gra Bociana - pac mad.
      • 11:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime30 Jan 2021 00:01

@ astrofor
      a widzisz,na Atari z takimi legendami nigdy się nie spotkałem,jesteś chyba pierwszą osobą od której to słyszę...
      Pamiętam za to takie jajca związane z Playstation 1 i na przykład z Tekkenem - kolega kiedyś wymyślił że postać z gry King zdejmuję maskę jak przejdzie się w survival mode bodaj 50 walk-jeden kumpel to wymyślił,a drugi grał i próbował he,he,albo że Law tajną kombinacją zakuwa w kajdanki...
      • 12: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime30 Jan 2021 16:01

Odnośnie Easter Eggów to gra Persistent ma go w rozmiarze pliku :) ale jeszcze nikomu nie udało się go odkryć :)
      • 13:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime30 Jan 2021 22:01

z tym Donkey Kong z pierwszego posta to prawda.
      • 14:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Feb 2021 00:02

Dokonałeś?
      • 15:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime1 Feb 2021 22:02

nie pamiętam,wiem że w jakiejś grze odkryłem inicjały które pojawiły się na planszy tytułowej,ale wątpię by to było w D.K.