atarionline.pl Zewnętrzne rozszerzenie RAM (512 kB RAMBO) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime1 Apr 2021 10:04

@maxpayne Zaxon sprzedaje tylko na allegro
      • 2: CommentAuthorzaxon

• 3: CommentAuthorzaxon

• 4: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime1 Apr 2021 10:04 zmieniony

@Zaxon nawet ładnie to wygląda :)
      Jeszcze przydałby się napis "Pół mega by Zaxon" ;)
      Widzę że masz 800XE jak ja :)
      • 5: CommentAuthorXuio

Faktycznie ladniutkie.
      • 6: CommentAuthormaxpayne

profesjonalna robota, pod jakim nickiem na allegro?
      • 7: CommentAuthortakron27

;) ja bym jeszcze widział na tym napis w stylu '512 kb rambo type ext. ram'.
      fajne.
      • 8: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime1 Apr 2021 13:04

@maxpayne chyba to
      ->link<-
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Apr 2021 15:04

@ZuluGula, dzięki :) O to chodziło.
      • 10: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime7 Apr 2021 22:04

No dobra, pora dzieciaki wypuścić do ludzi...

->link<-
      • 11:

CommentAuthorvangis
      • CommentTime7 Apr 2021 23:04

Nabyłem :) Dzięki zaxon dobra robota. W końcu będę mógł pograć gry wymagające więcej niż 65 kb.
      • 12: CommentAuthorXuio

Czy wersja "przelotowa" pojawi sie w jakiejs niedalekiej przyszlosci czy raczej nie ma na co liczyc?
      • 13: CommentAuthorGekoPL

Wersję przelotową kupię (w zależności od ceny).
      Zaxon robi tyle fajnych gadżetów do Atari, że nie wyrabiam finansowo z kupowaniem... SDrive(nano), FujiNet, zewnętrzne 512kb... japierdziu... kiedy mam na to zarobić przy lockdownie???
      • 14: CommentAuthormaxpayne

@GekoPL dobre aż się uśmiałem, też kupiłem tych Trzech wspaniałych
      • 15: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime8 Apr 2021 00:04

Przy Memorce się wstrzymam do przelotowego...
      dopinguję biznes Zaxona czy Lotharka, bo przy wolnym czasie mogą podgonić zamówienia fanów z działu "hobby". Niestety ja przy lockdownach nie zarabiam nic... boli mnie to jak cholera, ale siedzę cicho i nadal klikam w necie... a kasy brak :(
      • 16:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime8 Apr 2021 01:04

Panowie, znam ten ból... Też chciałbym zanabyć parę drobiazgów od wiodących na obecnym rynku potentatów ale niestety nie wydolę, ciągle są inne, pilne wydatki, itp. :(
      • 17: CommentAuthorCaesar
      • CommentTime8 Apr 2021 09:04

Damn... Spóźniłem się :/ A już miałem w koszyku, ale poszedłem dać dzieciom śniadanie :D
      • 18: CommentAuthortatko74
      • CommentTime8 Apr 2021 09:04

A co z XL ???
      • 19: CommentAuthorurborg
      • CommentTime8 Apr 2021 10:04

@zaxon
      Widzę że popyt na rozszerzenia pamięci jest większy niż na szczepionki. Wszystko już wysprzedane :(. Wszedłem w linka a tam sprzedaż zakończona. Kiedy druga transza?
      • 20:

CommentAuthorbocianu
      • CommentTime8 Apr 2021 13:04

ja XL tez bym brał ;)
      • 21: CommentAuthormaxpayne
      • CommentTime8 Apr 2021 14:04

Atari Xe górą :P
      • 22: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime8 Apr 2021 14:04 zmieniony

Robi sie więcej , spokojnie. Każdemu wystarczy. XL wersja niedługo.
      • 23: CommentAuthorRYSIEK_M
      • CommentTime8 Apr 2021 15:04

W życiu najbardziej nie lubiłem "POPRAWIACZY". Sami nic nie wymyślą ale chętnie innych "poprawią". Znałem nawet takich którzy się do projektu dopisywali na 50%.Zbieżność osób i okoliczności przypadkowa.
      • 24: CommentAuthorBelzebub
      • CommentTime8 Apr 2021 19:04

@Dracon @GekoPL u mnie podobnie, przez pandemie i lockdowny też krucho z moją pracą, człowiek żyje z oszczędności (dobrze że jakieś mam) i póki co staram się wydawać na najpotrzebniejsze rzeczy bo jest masę innych wydatków.
      Człowiek nie wie co się stanie i ile to wszystko jeszcze potrwa, ale jak się to wszystko trochę unormuje to sam zamierzam kupić sobie FujiNeta i to rozszerzenie pamięci
      A póki co ogarniam zaległości growe i bawię się Atari dzięki SDrive od Zaxxona :)
      • 25: CommentAuthormaxpayne
      • CommentTime8 Apr 2021 20:04 zmieniony

życzę sobie i wam aby ta "pandemia" skończyła się na już ale niestety to nie jest żadna pandemia tylko wojna biologiczna a w konsekwencji depopulacja ze szczególnym naciskiem na narody słowiańskie a Atarynka to taka pozytywna odskocznia od rzeczywistości chociaż na chwilę
      • 26:

CommentAuthorduncan
      • CommentTime9 Apr 2021 15:04

Z Atari 130xe będzie działać?
      • 27: CommentAuthormaxpayne
      • CommentTime9 Apr 2021 17:04

130xe ma 128kb ramu to jej wystarczy :P
      • 28: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime9 Apr 2021 21:04

Dobra, w temacie wersji do XL. Jak wiadomo, albo nie wiadomo ? 800 XL na złączu PBI nie ma wyprowadzonego zasilania. Więc je trzeba jakoś dorobić. Czyli ....albo przerabiać Atari dolutowywując kabelek od 5 volt na wolny pin PBI, albo podkradać te 5 volt z innego gniazda . Joysticka ? Albo dokładać zasilacz...

Jakoś dla mnie najbardziej sensowne jest zmodowanie 800 XL i podłączenie zasilania do wolnego pinu w PBI, tak jak w Atari 600 XL. NO ale to sobie trzeba zrobić we własnym zakresie...
      • 29:

CommentAuthormav
      • CommentTime9 Apr 2021 21:04

Taki szalony pomysł - dorobić gniazdo zasilania, jak w Atari, do którego podłączysz oryginalny zasilacz, w środku bierzesz 5v i całość wypuszczasz dalej kawałkiem kabla do gniazda zasilania Atari :P
      • 30: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime9 Apr 2021 22:04 zmieniony

Ja tam nie podłączam "oryginalnych" zasilaczy do Atari... mam kabek USB->PWR Atari. Mamy przecież wszyscy pierdyliard różnych zasilaczy 5V z gniazdem/końcówką USB.
      W wersji XL (w sumie to mogłoby być też uniwersalne bo do XE byśmy nie wtykali kabla) proponowałbym takie rozwiązanie - gniazdo USB micro i każdy by sobie zasilił memorkę zasilaczem od starej komórki.
      • 31: CommentAuthoras...
      • CommentTime10 Apr 2021 02:04

Zaxon,
      -dziś ludzie na livie Tytus-a z Pixel Retro shop, pytali kiedy rzucisz znowu na allegro, bo to świetna sprawa.
      • 32:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime10 Apr 2021 08:04

Ja głosuję za opcją podwójną - prąd z PBI jak w 600-ce, jeśli ktoś podłącza właśnie do 600-ki, tudzież opcjonalnie przez kabelek z gniazda joysticka (lub chociaż miejsce na płytce żeby sobie taki kabelek wlutować).
      • 33: CommentAuthormaxpayne
      • CommentTime10 Apr 2021 19:04 zmieniony

Ja głosuję za kolejną wersją RAMBO również dla Atari XE (65 i 800) w wersji deluxe ,przelotową o pojemności 1MB.
      • 34: CommentAuthorurborg
      • CommentTime10 Apr 2021 23:04

Też chciałbym wiedzieć czy to rozszerzenie zadziała ze 130XE, bo takie akurat posiadam.
      • 35: CommentAuthorpin
      • CommentTime11 Apr 2021 01:04 zmieniony

Sprawdzałem teraz teoretycznie podobny układ, czyli zewnętrzne rozszerzenie +512k z kompem w którym jest U1MB. Jest tak, że jeśli mam włączone +1024k z U1MB to widoczne jest +1024k, jeśli U1MB przełączę na "stock" to widzę +512k na ECI. Jeśli więc oryginalne 130XE zachowa się analogicznie, to podłączając z zewnątrz +512k do 130XE otrzymamy sumarycznie 128k.

Zaxon mógłby to potwierdzić, ale widzę że padły już ze dwa pytania w temacie a w odpowiedzi cisza.
      • 36: CommentAuthoras...
      • CommentTime11 Apr 2021 03:04

Pin nie sprawdzaliśmy dziś sparta comander-a. (gumki).

A tak ten tego, czy te rozszerzenie nie miało działać z stock Atari?
      • 37:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime11 Apr 2021 09:04

@pin, to chyba tak nie działa. Daje głowę (na wszelki wypadek nie swoją ;p), ze 130 ze będzie widział 512kb po eci.
      • 38:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 Apr 2021 09:04 zmieniony

Widzi. Powinien.
      • 39: CommentAuthorpin
      • CommentTime11 Apr 2021 10:04

Dlatego pisałem, że "teoretycznie podobny układ", no i dało mi do myślenia to, że Zaxon w aukcji jakby nie wspomniał (celowo?) o 130XE ale - jeśli 130XE widzi ten ext ram, to bardzo dobrze.
      • 40:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 Apr 2021 11:04

Może precyzyjniej się wyrażę - moje 130XE widzi 512KB na SysCheck-u. Chociaz autor pisze, że nie powinien. Zaxonowe jest w zamyśle takie samo więc powinno działać. Ale Zaxon 130-ki nie ma więc nie sprawdzał więc nie wiadomo, czy na pewno zadziała. A możliwe, że zadziała czasami.
      • 41: CommentAuthormaxpayne
      • CommentTime11 Apr 2021 12:04

zawsze możecie potem odsprzedać jak wam nie zadziała ze 130xe bo to chodliwy towar jest
      • 42: CommentAuthorpin
      • CommentTime11 Apr 2021 12:04

też racja.
      • 43: CommentAuthorurborg
      • CommentTime11 Apr 2021 16:04

Będę musiał zrobić remanent na strychu. Oprócz 130XE powinienem mieć przynajmniej jeden lub dwa sprawne 65XE, tylko nie jestem pewny czy mają eci. Fajnie jednak jakby działało ze 130XE.
      • 44: CommentAuthormaxpayne
      • CommentTime11 Apr 2021 17:04

nie trzymajcie po kątach albo na strychach Atarynek tylko dzielcie sie z innymi jak macie ich w nadmiarze.każdemu wystarczą 2 sztuki a reszta niech idzie na sprzedaż co zaowocuje ich większą dostępnością i popularnością.
      • 45: CommentAuthorurborg
      • CommentTime11 Apr 2021 18:04

@maxpayne
      Dwie Atarynki to zdecydowanie za mało. Trzeba myśleć o swoich dzieciach i ich przyszłości ;) Mam 4 dzieci więc zakupiłem tyle żeby dla każdego było przynajmniej po sztuce no i dla mnie jeszcze coś zostało :). A tak na serio to kupowałem w czasach gdy takie sprzęty chodziły tak tanio, że czasami wręcz grzechem było nie kupić i się trochę tego nazbierało.
      • 46: CommentAuthormaxpayne
      • CommentTime11 Apr 2021 20:04 zmieniony

@urborg :D no podobno kiedyś były i po 50zł jak się miało szczęście.ja mam od niedawna jedną ledwo odratowaną i przywróconą do życia.teraz na przyszłość będę wiedział do kogo się zgłosić z zapytaniem czy ma na sprzedaż jak będę chciał mieć drugą do pary.
      • 47: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime11 Apr 2021 21:04

@urborg :D - no i to jest naprawdę sensownie wydane 500+.

Mam tylko 3 egzemplarze małego Atari.
      Szkoda że moje "maleństwo" jest już pełnoletnie :(
      nie mogę kupić kolejnego Atari tłumacząc żonie że to inwestycja w dzieci...
      • 48:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime11 Apr 2021 21:04

W temacie bieżącym - rozszerzenie wsadzone w 130-kę rozszerzoną na płycie do 320KB (rozszerzeniem zgodnym z CompyShop według najprostszego schematu z zasobów Jera) przyjmuje się, zastępuje w pełni rozszerzenie na płycie i udostępnia dodatkowe 512KB (zamiast 256 na płycie). A to oznacza, że będzie też działać ze 130XE podmieniając 64KB z płyty na swoje 512KB. Niestety, ponieważ jest to rozszerzenie typu Rambo, Antic traci niezależny dostęp do pamięci rozszerzonej. Ale co tam, mało co to wykorzystuje.
      • 49: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime12 Apr 2021 11:04

W temacie wersji dla XL (co prawda to nie moja bajka, bo sam mam XE i czekam na kolejny rzut), ale IMHO wymóg doprowadzenia zasilania na PBI w 800XL jest sprzeczny z założeniem.
      Największy bajer tego rozszerzenia to brak wymogu otwierania obudowy. Wkłądasz rozszerzenie w gniazdo i masz więcej RAMu.
      Jeśli jednak obudowę trzeba otworzyć, to już słabo. Lepiej 5V wziąść np. z portu joysticka albo SIO.
      Tym bardziej, że 800XL jest bardziej popularny niż 600XL.
      • 50:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Apr 2021 11:04

Peri Noid:

Niestety, ponieważ jest to rozszerzenie typu Rambo, Antic traci niezależny dostęp do pamięci rozszerzonej. Ale co tam, mało co to wykorzystuje.

A jak już wykorzystuje jak np. dema z serii Arsantica, zawsze można wyjąć rozszerzenie ze 130XE i uruchomić demo bez niego :-)