130 XE nie mam więc nie miałem jak sprawdzić ale ponoć działa.
Atari z Ultimate , jak ktoś chce podłączać (ale dalibóg nie wiem po co mając Ultimate ?) Ultimate ram jest nadrzędny więc tego ode mnie nie widać, po wyłączeniu w ultimate, widać ten co ja robie.
Acha, i przestańcie już Jurgenowi donosić.... on wie, mam jego oficjalną zgodę na użycie części firmware z Sys-checka..Więc szkoda waszego zachodu....
XL wersję zrobie po prostu z kablem do drugiego portu joysticka. Tu nie ma co kombinować bo można tylko nieszczęścia narobić. Ew dla 2 graczy sie jakiś rozgałęźnik dorobi jak będzie zapotrzebowanie.
@Zaxon - ale w wersji XL tak czy siak podłącz to +5v w złączu PBI na wypadek, jakby ktoś jednak wolał doprowadzić do złącza w kompie zasilanie (tak jak jest w 600XL) i nie kombinować z jakimś kabelkiem do portu joya. Jedno drugiemu nie wadzi jak by nie było a temu, co nie będzie chciał grzebać zawsze pozostanie możliwość użycia wspomnianego "kabelka"
@Zaxon - 'Acha, i przestańcie już Jurgenowi donosić.... on wie, mam jego oficjalną zgodę na użycie części firmware z Sys-checka..Więc szkoda waszego zachodu....' - serio ktoś takie rzeczy wyprawia? Rozumiem, że tak, raczej nie żartujesz.
Tym razem zdążyłem na jedną sztukę. Będzie oglądane i grane!
Co prawda posiadam inne rozszerzenia w swoich Atari (by Pasiu oraz U1MB), gdyby to też potrafiło dodatkowo rozszerzyć pamięć podstawową 600XL - brałbym ;-)
Witam. Właśnie zamówiłem sobie to rozszerzenie RAM wraz z SDRive Micro. Spokojnie czekam. To jest idealny komplecik aby grać w "najnowsze" produkcje ;). Pozdrawiam serdecznie !!!.
Nie ważne ile, ale po burzy mózgów taka wersja była zapowiedziana i fajnie byłoby wiedzieć na czym się stoi, choćby po to by niektórzy wiedzieli czy kupować tę, czy czekać na full.
Podobny model biznesowy do Apple. Najpierw wypuszcza sie sprzęt z ograniczoną funkcjonalnością, bo uzytkownikowi wiecej nie potrzeba. Później jednak sie ja dodaje i wszyscy musza kupic znowu.
@ZuluGula - gdyby nakład był kilkutysięczny to można by tak pisać. Cała twórczość Zaxona to bardziej "limited edition" - jak chcesz to kupujesz "dzieło" o funkcjonalności "tak jak jest".
Nikt nikogo nie zmusza do zakupów, możesz sam sobie ogarnąć kartę pamięci z "wodotryskiem i dodatkowym wihajstrem" (o ile potrafisz) - to jest hobby; Kolega Zaxon i tak robi nam przysługę swoją radosną twórczością elektroniki do sprzętu z minionej epoki...
nie mówmy tego głośno bo nas wyrzucą z atarionline.pl ;) @zaxon no piękna współczesna stylistyka Amstrada,tylko pozazdrościć Atari, pokaż też co potrafisz!
@maxpayne Amstrad nie robi na mnie wrażenia ;) Amiga jest jeszcze lepsza a od Amigi Pecet i co z tego Każdy komputer ma swoje wady i zalety, każdy jest inny i na swój sposób jedyny i każdy ma swoich fanów czy to Spectrum, Amstrad, Commodore czy inny...
@belzebub no i taka odpowiedz mi się podoba :P @urborg narazie pierwszy rzut musi dojść :D @zaxon a właśnie ja zamówiłem jako piąty więc mam nadzieje że będę w pierwszej transzy ;)
dzieki takiemu rozszerzeniu od zaxona już nikt nie musi przepłacać za atari 130xe które kosztuje co najmniej 2x więcej niz 65xe, na pewno znajdzie się jeszcze z 1000 osób którzy będą chcieli zakupić to rozszerzenie
Moje rozszerzenie doszło. I tak na szybo po odpaleniu na 130 xe zrobił się czerwony ekran, po restarcie szary. Po usunięciu rozszerzenia niby wszystko zaczęło dziać normalnie. Na 65 xe niby działa , ale nie mogę załadować gry Road Race, po usunięci rozszerzenia gra działa. Pobawię się i zobaczę co jest nie tak. Mam nadzieję, że nic mi się nie upaliło w atari. Może to kwestia długo nie używanych gniazd eci .
Kilkanaście lat temu jak kupowałem Atari to pomiędzy 65XE a 130XE praktycznie nie było różnic w cenie, choć 65XE łatwiej było kupić i było ich więcej na aukcjach. Dużo drożej zaś trzeba było zapłacić za 800XL, bo podaż tych komputerów była znacznie mniejsza. Ale to były inne czasy. Nie było mody na retro, nie było handlarzy, po prostu ludzie wysprzedawali bezużyteczne ich zdaniem graty za 30-50 zł, czy ile się tam udało wylicytować. No chyba że ktoś miał zadbany sprzęt z kartonami to cena szła w górę.
@Jerzy - oryginalnie Road Race nie działa na powiększonej pamięci, pamiętam jeszcze z giełdy na Grzybowskiej była dostępna przerobiona wersja. Spróbuj innej wersji GACCRR :]