Pin, patrząc na to zdjęcie, jeśli mnie moje stare oczy nie mylą to chyba nie ma, ostatnio walczyłem z tym jak Turbo Freezer nie chciał mi się na 800XL uruchomić.
A jak to jest z tą cyną właściwie? No bo w XX w. to stop miał chyba inny skład niż w XXI w. Czy inny skład nie powoduje szybszego/wolniejszego utleniania?
Sobie robiłem więc żeby potanić i żeby było szybciej zamówiłem bez goldfingersów. Mnie do szczęścia nie są potrzebne a sprzedawać tego nie zamierzam , ot mam połamane w drobny mak jedno 800 XL to sobie płytę zrobię ;)
@ zaxon - jak zwykle PIN się przyczepia do padów że nie są pozłacane. Dzisiaj rozmawiałem z Piotrem z którym w latach '90 montowaliśmy cartridge turbo i ram cart-y. Do tej pory ma w pełni działające cartidge gdzie płytki trawiliśmy sami i cynowanie ręczne padów. Jakoś po ponad 30 latach wszystko działa.
@pin - jak chcesz mogę zamówić taką płytę do 800XL. Koszt takiej płyty z przesyłką to 120,- zł i masz w 8 dni. Jak chcesz za 30 dni to koszt dużo niższy bo 70,-zł. Jak chcesz mogą być płyty w kolorze: zielonym, czerwonym, żółtym, białym, niebieskim lub czarnym.
Pin, mnie wyszło jakieś 100 PLN brutto za sztuke już z wszystkimi extrasami czyli haraczem dla agencji celnej, wysyłką ekspresem DHL z Chin itp,itd. Pewnie by sie dało potanić . Jak mówie, robiłem sobie i raptem 5 sztuk , to sie za bardzo nie oglądałem na koszty.
Zaczałem składać, troche nie po kolei ale część części ciągle jest w drodze a nie mogłem już usiedzieć... ;) W weekend pewnie odpale.
Zaxon - a wszystkie 5 masz zagospodarowane? Nie chcesz się jednej pozbyć? :D Mam jedną osiemsetke po powodzi chyba, bo płyta jest pordzewiała i rozwarstwiona od wilgoci, ale o dziwo działa. Więc może warto by przełożyć układy na nową płyte zanim ją szlag trafi do reszty?
Wrażenia są super nie ma co się rozwodzić. Eclair jest używany niemal codziennie. Obie moje Atarki nie były wyciągane od prawie roku, bo wszystko co potrzebuje, robię na eklerku. Ostatnio oprócz fujineta, doposażyłem go w przejściówkę na pady ze SNESa, zakupioną od Mq i bardzo sobie chwalę. Może to nie oddaje pełnego ducha retro, jak zdezelowany joystick, ale komfort grania jest o niebo lepszy. Dokupiłem jeszcze do niego VIDEO extension board, co dodaje prócz defaultowego HDMI i DVI również analogowe wyjścia wideo (SVideo, composite, i RGB). Skorzystałem raz z RGB i działa. Na co dzień lece przez DVI, bo taki mam wolny port w monitorze ;)
W zasadzie jedyne czego mi jeszcze brakuje w eklerze i o co już kilka razy prosiłem autorów firmware, jest emulacja przycisku fire na klawiaturze. Wiem że to drobiazg, ale skoro zrobili emulacje joysticka na klawiszach kursorów, to już konsekwentnie powinien być tez fire :)
A i jeszcze jeden drobny mankament, ale z tego co wiem dotyczy tylko mojego modelu mini - wejście audio w porcie SIO nie jest przypięte do wyjścia audio z eclaira. Jak chce się mieć dzwięk przesyłany z SIO, to trzeba sobie to samemu podłączyć. Czyli mój SAM wbudowany w fujineta jest niemy, bo nie chciało mi się z tym bawić.
Nie czuję się na siłach pisać o technicznych niuansach. Powiem tylko, że jeszcze nie znalazłem softu który by mi na eklerze nie działał. Żonglowanie OS'ami i konfiguracją pamięci jest bajecznie proste.
A na serio - orginalne płyty XL były dość dobrej jakości. Jedyny sensowny powód przekładki, jaki mi przychodzi do głowy to taki, że ktoś instalując rozszerzenia w 800XL zrobił coś byle jak albo uszkodził płytę i chciałby to teraz naprawić.
Co innego płyty XE, te były kiepskiej jakości i przekładka mogłaby minimalnie poprawić stabilność komputera czy jakość sygnału video. Płyty XE (wersja ECI) będą dostępne wkrótce u Panosa (santosp na AtariAge). Panos zdecydował się jednak na minimalne zmiany w stosunku do oryginału.
Wybebeszanie działającego XL nie ma sensu. Ale miałem płytę z wysypiska po której ktoś przejechał i połamał ją dosyć solidnie. Leżała i czekała lepszych czasów...No i teraz sie przydała. Większość pozostałych części mi została z czasów gdy 1088 XEL montowałem więc teraz też sie przydały.
Wczoraj doszła do mnie ta pozłacana czarnulka. Nie placilem cła i podatków (USA), wiec wyszlo mnie mniej niż $20 za sztukę. Zrobiłem wstępną wycenę i wszystkie nowe komponenty z Best/Digikey/Chin/Europy wyszly mi okolo $200 za wersje PAL i $170 za NTSC. Jak ktos ma dawce i to elementy bierne mozna kupic za jakies 1/4 tego.