Czy obecnie ktoś "produkuje " FUjiNet ? Osobiście uważam że to najciekawsze rozwiązanie dla małego Atari od lat ,dające zupełnie niesamowite możliwości rozwoju. Powinno być mocno promowane aby każdy użytkownik Atari jej posiadał. Pozdrawiam i zdrowych spokojnych świąt
Dzięki. niestety nie jestem techniczny i nie podołam takiemu projektowi. Myślałem że ktoś wytwarza FujiNety i są one dostępne - niestety były na allegro i zniknęły - podobno maja być po świętach. Ps Czy ktoś policzył ile już do tej pory się FuJiNetów sprzedało ?
I to jest bardzo dobra wiadomość - FujiNet powinien być zawsze dostępny i mocno promowany bo zasługuje na to jak mało które rozwiązanie dla małego Atari - przecież to niesamowite jakie niesie z sobą możliwości . Ps jak by mi ktoś powiedział jeszcze kilka lat temu że będę mógł podłączyć w tak prosty sposób moje Atari do internetu bezprzewodowo to bym nie uwierzył
Jak ludzie będą kupować to będzie i dostępny ;) Ostatnia seria słabo schodziła więc odpuściłem. Do tego jak zawsze było za drogo...Więc .... nie było wcale.
Plytki to nie problem, bo dokumentacja jest dostępna za darmo i można sobie zamówić kilka sztuk za grosze (w tym rozmiarze to pewnie 5 za $2). Tylko później trzeba to polutować i wydrukować obudowy.
Jak ktoś chce płytki to mam zatrzęsienie do 1.0 i 1.3 i 1.5 wersji. Tylko to SMD w 0402 . Ja tego i tak już nie będe robił więc moge oddać po kosztach wysyłki.A tak wygląda poskłądane, więc...płytki to tu akurat nie są problemem. Zapałka dla skali.
Nie o to chodzi...Anyway, pogrzebałem w pudłach z częściami i robie 8 sztuk wersji 1.0, wystawiłem. ->link<-
Od nowszych wersji różni sie tym że SIO nie jest buforowane więc koliduje ze stacją dysków czy Sdrive jakby sie ktoś uparł podłączać.Jako samo sobie, działa bez problemów.
Tu nie ma co poprawiać, wręcz przeciwnie, cieszyć sie że sie ma 1.0 ;) Generalnie, wole sie nie wypowiadać bo nie chce wywołać niepotrzebnych dymów ale na 180 sprzedanych 1.0 wszystkie pracują u ludzi. Na 5 szt sprzedanych 1.5 wszystkie mi wróciły do poprawek.....Więc, dopóki to nie dorośnie ja montaż odpuszczam.Bo naprawde , ostatnie co mi potrzebne to reklamacje od klientów.
1.3 i 1.5 buforowane mają 2 dodatkowe układy 74ls07 . Zresztą wersje podawałem w opisach aukcji .
OK, wynika z tego, że ja mam 1.3, choć tak naprawdę i tak ciężko mi to zmusić do działania z CA-2001 Multi Drive czy 1050. Z SIO2SD jeszcze jako tako ;-)
Jak się hardware ustabilizuje, fajnie jakbyś wrócił do tematu, bo to świetne urządzenie :-) No i ja czekam na BumBoxa czytającego także z karty SD.
@maxpayne ? Jeśli było ode mnie kupione niedawno to tak. 1.5 montowane zgodnie z przepisem i zaleceniami niestety lubi sobie losowo np włączyć tryb magnetofonu .Albo kompletnie losowo sie zresetować przy wczytywaniu z karty SD. Albo wywalić wszystkie ustawienia serwerów w kosmos ni to z gruchy ni z pietruchy. Ja to opanowałem i po moich modach jest ok i działają stabilnie. No ale nie na tym to powinno polegać. A tu mamy jednocześnie niestabilne hardware plus niestabilne firmware, które robią 2 osoby niezależnie od siebie...
To jest projekt w fazie "works in progress"... trudno mówić nawet o Becie bo nadal są dodawane nowe funkcje które wymuszają zmanię HW. Momentami wydaje mi się że projekt jest zbyt obszerny/ambitny, prawie jakby tworzył go podpuszczany Polak ("co ja nie dam rady tego zrobić?"). Mimo wszystko pomysł i wykonanie są niesamowite i warto się temu projektowi przyglądać (a ci którzy potrafią, powinni się do projektu dołożyć intelektualnie - wspierając twórców pomocą; bo jak na razie jest dość chaotycznie z instrukcjami w wersji pisanej; prawie wszystko trzeba oglądać na prezentacjach youtube).
@maxpayne napewno tak, ale nie mam ciśnienia, tymbardziej że tu czas działa na naszą korzyść bo urządzenie jest stale dopracowywane i przez to będzie coraz lepsze, zresztą tu nawet nie o to chodzi, muszę trochę sfolgować z tymi zakupami, bo i gry kupuje na inne platformy i abonamenty różne, a do Atari niedawno kupiłem drugi SDrive z resetem, właśnie kupuje rozszerzenie pamięci od zaxona do 800XE a tu już na horyzoncie jest ACSI2STM do Atari ST które też mnie kusi ;)
@dely - nie mam bladego pojęcia, bo nie jestem elektronikiem. Ale nikt bez powodu by nie zmieniał wersji HW, tylko skupił by się na FW i funkcjach. Niestety z jakiegoś powodu jest już wersja 1.5... kto zmienia coś co jest dobre??? (zgodnie z zasadą że lepsze jest wrogiem dobrego).
@Belzebub no to tylko amigi brak, reszta wszystko jest co warto mieć ;) najciężej to dostać dobry joy do atari dlatego ja mam przejściówkę i nowego pada od nintendo
U mnie joyów dostatek, wciąż można trafić coś dobrego na allegro/olx na joyach w Atarowskie gry gra mi się poprostu lepiej jak na padzie, no i jak za dawnych czasów ;) Padów też mam sporo ale używam tylko do Segi i klona Nintendo No i Xboxa One ale to już nie retro ;)
Za dzieciaka 30 lat temu nie dałem rady Ale ukończyłem Montezumę, Freda i parę innych gier ;) Dlatego właśnie znòw zakupiłem Atari by móc teraz ograć wiele gier tamtej epoki oraz nowości które się ukazały na przestrzeni ostatnich lat