Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Zenon:
(...) pyta o ten monitor, szczególnie czy ktoś go jeszcze używa. Używa i to z dobrym skutkiem. Działa od trzydziestu lat i na nim swego czasu tworzyłem do SERIOUSa. W załączniku kilka fotek gier, brak szczegółów na ekranie i drobne zakłócenia to efekt zrobionego zdjęcia IPADem. (...)atariki50:
Kazgienekp:
Component videogienekp:
Bo tam ten kolor zielony od pewnej jasności to uciekał w żółty.Bas:
Skany są w naszej Bibliotece Atarowca:[/Bas]gienekp:
Może komuś się przyda do zabawy. Zrobiłem paletę zielonego Neptuna156.gienekp:
Kolega w Neptunie 150 leciał przez DIN. Ale głowy nie dam czy sobie sam je zrobił (też wtedy mocno majsterkował) czy ten TV już to miał. Muszę zerknąć na schematy czy czasem coś w torach odchylenia poziomego nie było jakiś różnić między TV a monitorem...gienekp:
Zjawiska Bezolda–Brücke'a nie znałem. To może być to! Inna sprawa, że luminofor chyba nie daje widma o szpilce na długości 525nm. Jak są jakieś harmoniczne po bokach to czy one się wzbudzają liniowo? Natura nie lubi robić nic liniowo :)gienekp:
Według kalkulatora max 525nm daje RGB(74,255,0), no to jest max zielonego ale co dalej? I czy faktycznie nic niebieskiego nie wyłapie aparat nawet przy maksymalnej jasności? No bo w emulatorze (74,255,0) to gdzieś będzie jasność w okolicy "10". No a dalej można zwiększać tylko na czerwonym (i ewentualnie coś na niebieskim).atariki50:
@Krótkigienekp:
Może komuś się przyda do zabawy. Zrobiłem paletę zielonego Neptuna156.gienekp:
Uznałem, że jest to jasność na poziomie 13 i do tego miejsca idzie liniowo.gienekp:
I jak się doda dla bajeru ScanLines to już jest za ciemno.gienekp:
Ciekawe jak taki obraz widzi daltonista :)jhusak:
W Altirze kolory są generowane tak, jak w sprzęcie (obliczane).jhusak:
Kiedyś porównywałem obrazek 256 kolorów na monitorze C1084S i na LCD. Jakość kolorów to dwa inne światy. Obraz na LCD wyglądał jakby miał 0.2 nasycenia CRT.Od 1 do 37 z 37