atarionline.pl Aleja Pamięci / Avenue of Memories - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpyniek9999
      • CommentTime5 Jan 2022 03:01

Nie można się odnieść Kaz
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Jan 2022 10:01

Pyniek9999 - nie rozumiem, do czego nie można się odnieść?
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Feb 2022 19:02 zmieniony

Niestety, kolejny nasz kolega, tym razem Lubo "XI" Roba z grupy Satantronic ze Słowacji, opuścił nas:

->link<-

Poznałem go w 1995 roku w Ornecie na zlocie. Niesamowicie sympatyczny człowiek. Do dziś mam jego wizytówkę, którą mi wówczas dał - taka pół odręcznie robiona. Potem wielokrotnie się widzieliśmy na różnych zlotach. Pokój jego duszy.
      • 4:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime28 Feb 2022 21:02

Wielki smutek... :( Też go poznałem w Ornecie bodaj w 1996. RIP.
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime1 Mar 2022 00:03

pogrzeb w czwartek godz. 14:00, Koszyce, Słowacja. Będziemy tam.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Jul 2022 11:07

Dzisiaj pojawiła się w mediach informacja, że nie żyje profesor Jan Targosz, pewnie kilku osobom stąd znany, bo wykładowca krakowskiego AGH w Katedrze Robotyki i Mechatroniki.

->link<-
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Aug 2022 22:08

Kondolencje dla naszego kolegi Pinokia z powodu śmierci Taty.

Wspominaliśmy Go kiedyś z Pinem w rozmowie (wywiad z Pinem jest na YT), że trzeba będzie podpytać o różne historie związane z krakowską giełdą, na której bywał i sprzedawał. Już niestety się nie uda.
      • 8:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime17 Aug 2022 01:08

Wyrazy współczucia
      • 9: CommentAuthorpin
      • CommentTime18 Aug 2022 00:08

... na niektóre sprawy nie mamy wpływu i na każdego przyjdzie czas. Niestety czasami niespodziewanie i przedwcześnie :(

Pogrzeb odbędzie się 26.08.2022 o godzinie 13:00 na starym cmentarzu salwatorskim (aleja Waszyngtona) w Krakowie.
      • 10:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime27 Aug 2022 00:08 zmieniony

Kaz:

Przed chwilą PG poinformował nas, że kolega Hardcore z grupy BAHA Software zmarł. Spoczywaj w pokoju Hardcore.

Jakiś czas temu dodałem o nim wpis w Atariki (i z przyczyną śmierci):
      ->link<-
      • 11:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime27 Aug 2022 08:08

Kondolencje, serdecznie współczuję.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2022 13:10 zmieniony

Dzisiaj dostałem wiadomość od Koali, że nie żyje Marcin Długosz, atarowiec, między innymi autor digitizera "Crystal Sound" i turbo do stacji "Flash Turbo". Zrobiłem z nim wywiad w 2010 roku, do dzisiaj jedyna taka rozmowa z Marcinem w internecie: ->link<-

• 13:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime12 Oct 2022 10:10 zmieniony

W zeszły czwartek (06.10.2022) minęło 27 lat od tragicznej śmierci jednego z najlepszych muzyków małoatarowskich - Daxeya. :(
      Tu jest jego miejsce pochówku a tu dokonania.
      Swoją drogą jest jakaś nieścisłość w roku zgonu: 1994 czy 1995 r. ? :o
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Nov 2022 01:11 zmieniony

Dziś Wszystkich Świętych, jutro Zaduszki, więc podbijam wątek - można od pierwszego wpisu przypomnieć sobie naszych zmarłych kolegów i znajomych. Spoczywajcie w pokoju.

PS. Jeżeli ktoś chce się jeszcze podzielić jakimiś o nich materiałami albo wspomnieniami - zawsze zapraszam. A kto może - odwiedza grób, może postawi jakieś symboliczne światełko?
      • 15:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime1 Nov 2022 18:11

Fajnie jakby Ci, co wiedzą, podzielili się lokalizacją. Łatwiej wtedy znaleźć i zapalić znicz.
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Nov 2022 23:11

Dobry pomysł. Na przykład Misza dzisiaj był u Andrzeja Kurka:
      • 17: CommentAuthorkraczaj

A po sąsiedzku, Danek
      • 18:

CommentAuthorKaz

Czyli druga połówka programu "Sonda" - Zdzisław Kamiński.
      • 19:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime1 Nov 2022 23:11 zmieniony

Alex:

Fajnie jakby Ci, co wiedzą, podzielili się lokalizacją. Łatwiej wtedy znaleźć i zapalić znicz.

Przecież wyżej, w poście #13, dałem przykład ale później jakoś nikt nie podjął tematu... ;o
      • 20:

CommentAuthorDracon

U Qbka bardzo uroczyście a i piwo jest, tylko zmieniło markę...
      • 21: CommentAuthordhor
      • CommentTime2 Nov 2022 09:11

Qbek... Cholera, koleś miałby teraz tylko nieco mniej lat mniej niż ja, prawie rówieśnik... Pamiętam, jaki to był szok dla ówczesnej sceny.... Z kolei nagrobek Daxeya... Ale przygnębiający w swojej enigmatyczności... Nie mniejszy szok dla sceny. A do tego cała plejada znakomitości, Bartman, Ultrasyd, Piorun, Jurgi, T.M.R., i inni itp, itd...
      • 22: CommentAuthorazbest
      • CommentTime2 Nov 2022 12:11

Koledzy, koleżanki... Zachęcam do aktualizowania stosowych stron na Atariki, aby pamięć o nieobecnych nie przeminęła... ->link<-
      • 23:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime2 Nov 2022 17:11

@Dracon - Ty podałeś, ale inni nie rzadko.

Napisałem o tym, bo miałem kiedyś wielki problem z odnalezieniem grobu Mariusza Geislera mimo, że byłem na pogrzebie. Nawet w ewidencji parafii nie mogli znaleźć.
      • 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Jan 2023 14:01 zmieniony

Dzisiaj rocznica śmierci Pawła. Jak pisze Piter na swoim profilu FB Atari Fana: ->link<-

Wspominamy twórcę naszego Atari Fana, Pawła "Vulgara" Kaznowskiego, w dziesiątą rocznicę jego odejścia do innego systemu operacyjnego, ale na pewno do systemu kompatybilnego z jego ukochanym TOS'em, przypominamy iż w 1996 roku, w przedostatnim numerze ST Format Vulgar wygrał 25 funtów. Co zrobił? Narysował rysunek w Deluxe Paint na ST, praca ta została doceniona przez redakcję angielskiego czasopisma. Tęsknimy za Tobą Paweł! Ktoś z Was znał Vulgara? Pamiętacie o nim?

Tak jak już pisałem gdzie indziej - osobiście tylko mijałem się z Vulgarem na Quaście, nie znałem go. Potem, gdy szukał materiałów do Atari Fana, kontaktowaliśmy się emailowo i napisałem mu artykuł, który nigdy się nie ukazał, bo pismo przestało już być przez niego wydawane. A potem dowiedziałem się o jego różnych kłopotach życiowych i śmierci. Smutno, mógł jeszcze wiele zrobić. Powtórzę trywialną rzecz: gdy macie kłopoty życiowe - rozmawiajcie ze znajomymi, bliskimi, jest masa osób życzliwych, które są w stanie pomóc.

O Vulgarze sporo opowiadał Piter na ostatnim Last Party, bo udało mi się go namówić w ostatniej chwili, żeby opowiedział historię Atari Fana, szczególnie tę początkową, o której mało kto wiedział.
      • 25:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime7 Feb 2023 10:02

Sal Esquivel vel Kjmann (1975-2022)
      ->link<-
      ->link<-
      • 26:

CommentAuthormiker
      • CommentTime4 Apr 2023 06:04 zmieniony

W ostatnich dniach opuścił nas także Adam Karol. Autor grafik do takich gier jak Magia (Atari), Janosik (Atari), Janosik (Amiga), Magiczna Księga (Amiga), Jurajski Sen (Amiga), Poltergeist (Amiga). Świetny grafik komputerowy i manualny. Mistrz komiksu. Muzyk - muzyki elektronicznej (zdjęcie i info: Paweł Mikołajczak, grupa Atari Poland na FB).
      Adam w późniejszym czasie działał również w grupie Retroguru jako Wizzard gdzie tworzył grafikę do Giana's Return ->link<-
      • 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Nov 2023 18:11

Dowiedziałem się, że w tym roku, 1 lipca 2023, zmarł również Bogdan Miś. Jeśli ktoś nie kojarzy, to fragmenty z wiki:

->link<-

Dziennikarsko zadebiutował w roku 1961 artykułem przeglądowym w „Problemach” o możliwościach i konstrukcji maszyny XYZ. (...) W latach 1992–1996 zorganizował i redagował polską edycję miesięcznika „PC Magazine”, potem był krótko redaktorem naczelnym „Informatyki”, a w późniejszym czasie kierował działem matematyki i informatyki w „Wiedzy i Życiu”.
      • 28:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime3 Nov 2023 09:11

Dracon:

U Qbka bardzo uroczyście a i piwo jest, tylko zmieniło markę...

W tym roku zmieniono browar na "Łomżę". :o
      • 29:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime30 Nov 2023 14:11 zmieniony

O tym człeku nie było więc uzupełniam:
      Glenn Botts - amerykański cracker, znany z działania na 8-bitowym Atari w latach 80. XX wieku. Zmarł w listopadzie 2022 roku na atak serca. Znany pod ksywą Glenn the 5200 Man. Więcej info tutaj:
      ->link<-
      • 30: CommentAuthorPawex (RTG)
      • CommentTime28 Jan 2024 09:01 zmieniony

Przeglądając dzisiaj internet znalazłem informację, że niedawno odszedł autor kanału: "porywacz zwłok prezentuje retro".

->link<-

Na tym kanale jest np. audycja (audio) "historia ośmiobitowego atari" w sześciu częściach.

P.S.
      Co do Krzysia Kubeczko to miał o nim powstać jakiś dokument.
      Czy ten film w końcu powstał bo coś nie mogę nic znaleźć?
      • 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Jan 2024 09:01

Tak, dokument tworzył Łukasz (Szafa z grami). Z tego co wiem, na razie nie powstał. O Qbku mamy tylko ten nasz przegląd jego papierowego magazynu Lamerton (3h):

• 32:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime7 Jul 2024 11:07 zmieniony

Zmarł Roman Poznański:
      ->link<-
      • 33:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Sep 2024 08:09 zmieniony

I kolejna smutna wiadomość. Piotr Kucharski, założyciel CAS, dzięki której to firmie mamy na Atari grę Mózgprocesor. Pogrzeb był w sobotę.
      • 34:

CommentAuthorvangis
      • CommentTime14 Oct 2024 10:10 zmieniony

Informacja z posta z facebooka Atari Poland.

Radosław Mikołajczak - człowiek Atari. Minęło trochę czasu, którego pewnie musiało minąć żebym trochę ochłonął. 13 lipca 2024 zmarł mój brat, który współpracował przy tworzeniu gier na Atari i Amigę. Radosław Mikołajczak. Człowiek Atari i Amigi. Testował każdą z gier którą produkowałem (do 1995 roku) na Atari i Amigę. Dawał wiele pomysłów. Był też autorem niektórych opisów do produkowanych przez mnie gier. Ktoś kto zawsze mnie wspierał.
      • 35:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Oct 2024 12:10

Przykre. Kondolencje.
      • 36:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime14 Oct 2024 12:10

Wyrazy współczucia.

Jeśli dobrze kojarzę, to Radek napisał na Atari grę Janosik wydaną przez Mirage?
      • 37:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime14 Oct 2024 13:10 zmieniony

Co do Krzysia Kubeczko to miał o nim powstać jakiś dokument.
      Czy ten film w końcu powstał bo coś nie mogę nic znaleźć?

- Tak, dokument tworzył Łukasz (Szafa z grami). Z tego co wiem, na razie nie powstał.

Film wciąż nie powstał i nie wiem, czy kiedykolwiek powstanie. :o Zresztą skoro głosu odmówiły tam jego matka, ówczesna dziewczyna (która była obok niego i przeżyła wypadek, gdzie QBK zginął na miejscu) oraz najbliższy przyjaciel, to z całym szacunkiem do wszystkich, którzy tam jednak wystąpili, sami sobie odpowiedzcie, jaka byłaby merytoryczna wartość takiego dokumentu. Brak tak kluczowych osób nieco przekreśla cały sens filmu. :(
      • 38:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Oct 2024 14:10 zmieniony

Moje kondolencje.

Czasem po jakimś czasie warto spytać jeszcze raz, kiedy emocje już miną a
      wspomnienia przyblakną, człowiek znajduje się w nowym życiu i może być bardziej chętny do zwierzeń.
      • 39:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Oct 2024 14:10 zmieniony

Dracon:

sami sobie odpowiedzcie, jaka byłaby merytoryczna wartość takiego dokumentu. Brak tak kluczowych osób nieco przekreśla cały sens filmu. :(

Moim zdaniem sens takiego filmu jest i to ogromny. Aby opowiedzieć coś o Kubku czy jego działalności scenowej czy komputerowej, wcale nie trzeba wykorzystywać rodziny, bo to nie musi być kompletne dzieło o życiu i śmierci Krzysztofa. Oczywiście, takie rzeczy mogą wzbogacić film dokumentalny, ale nie są condicio sine qua non! Wiele powstaje dokumentów o postaciach, o których bliscy się nie wypowiadają, a wartość takich materiałów jest wysoka, bo opowiada o jakimś wybranym aspekcie życia danego bohatera. A tu tym bardziej byłoby cenne, że nie ma nawet takiego podstawowego filmowego podsumowania działań Kubka z Atari.
      • 40: CommentAuthorilr
      • CommentTime16 Oct 2024 15:10

Znany wszystkim Frank Ostrowski odszedł do Wieczności 13 lat temu (https://de.wikipedia.org/wiki/Frank_Ostrowski).
      • 41:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime17 Oct 2024 13:10

Nie wiem czy robienie filmu o pieniaczu, który słynął m.in. z obrażania innych jest dobrym pomysłem. Są dziesiątki znacznie bardziej wartościowych postaci, które miał duży wkład w nasz półświatek.
      • 42:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Oct 2024 17:10

Film dokumentalny powinien dokumentować fakty czy opinie, zarówno pozytywne, jak i nie.
      • 43:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime21 Oct 2024 09:10 zmieniony

Kaz:

Moim zdaniem sens takiego filmu jest i to ogromny. Aby opowiedzieć coś o Kubku czy jego działalności scenowej czy komputerowej, wcale nie trzeba wykorzystywać rodziny, bo to nie musi być kompletne dzieło o życiu i śmierci Krzysztofa. Oczywiście, takie rzeczy mogą wzbogacić film dokumentalny, ale nie są condicio sine qua non! Wiele powstaje dokumentów o postaciach, o których bliscy się nie wypowiadają, a wartość takich materiałów jest wysoka, bo opowiada o jakimś wybranym aspekcie życia danego bohatera. A tu tym bardziej byłoby cenne, że nie ma nawet takiego podstawowego filmowego podsumowania działań Kubka z Atari.

No tak, z jednej strony masz rację ("Na bezrybiu i rak ryba"), z drugiej akurat Qbk był postacią tak skomplikowaną, że pokazanie go z "rodzinnej" strony być może bardziej wyjaśniłoby jego postawę, poglądy, itp. On był osobą pełną skrajności - z jednej miał faktycznie etykietę "pieniacza z T.S.", z drugiej wg mnie, było totalnie skrytym człowiekiem, który za fasadą wygłupów i prowokacji krył wrażliwość i pewne rozczarowanie zastanym światem... Przynajmniej ja to tak widzę, trochę czasu znałem QBKa.

P.S. To, że Łukaszowi nie udało się przekonać do filmu wcześniej wymienionych osób to porażka wg mnie i tak utrzymuję.
      • 44: CommentAuthorLotharPL
      • CommentTime23 Oct 2024 00:10

Radosław Mikołajczak
      • 45:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Oct 2024 14:10

Dobrze patrzyło z oczu Radkowi, jeszcze raz wyrazy współczucia z powodu utraty brata.

Co do Qbka, przed chwilą pytałem Łukasza, jak się ma sprawa z filmem o Qbku. Projekt jest jedynie czasowo zawieszony, z powodu natłoku pracy i braku czasu, ale materiał jest nagrany i czeka na dokończenie montażu. Może w przyszłym roku... Zebrano wypowiedzi około 30 osób, więc powinno to jednak coś o Qbku mówić.
      • 46:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime31 Oct 2024 11:10 zmieniony

Nie wiem, czy ktoś zauważył, ale w tym roku mija okrągłe 25 lat od śmierci Qbka. :o

Przyznać się, kto popełnił to niezwykłe wyróżnienie dla Qbka, na jego grobowcu??? ;o
      • 47: CommentAuthorstreak
      • CommentTime31 Oct 2024 12:10 zmieniony

Atarowcy pamietajoo. I dobrze. Niech tak zostanie :).

PS. Tez jestem ciekawy. Piekny gest.

PS.v2. Widze ze tez piwko ktos postawil.. :)
      • 48: CommentAuthoras...
      • CommentTime31 Oct 2024 18:10

Coś przepięknego!
      • 49:

CommentAuthorBca
      • CommentTime18 Nov 2024 08:11

• 50:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Nov 2024 16:11

Fillipo przypomniał twórców Basica: