Po dłuższej przerwie wracam do tematu, nowy stream już za nieco ponad tydzień - w sobotę (24.04.2021). Tym razem być może zaproszeni będą goście, będzie wesoło :)
Do dyspozycji mam kilka platform sprzętowych, więc jeśli chcielibyście szczególnie coś zobaczyć to zapraszam do kontaktu na priv (pin(at)atari8.info). Tylko realne maszyny, zero emulatorów i innych kompromisów.
Chciałbym też pokazać coś, nad czym pracuję od jakiegoś czasu - TRS Desktop w nowym wydaniu i nowe jego możliwości. Usłyszymy też sporo muzaków z PokeyMAX'a (Retronics), jest trochę ciekawostek w tym nowe oprogramowanie do XEP80 (testy) ... będzie też część poświęcona dla ludzi o mocnych nerwach - zapisałem nieco danych na szpuli ;)
Ponieważ będzie to spotkanie przy browarze to wszystkich serdecznie zapraszam na LIVE_chat, prawdopodobnie nawet dwa gdyż - zapraszam wszystkich użytkowników FUJINET; odpalcie swoje maszyny i wbijajcie na SHOUTBOX'a (na serwerze u Bocianu). Sprawdzimy, czy serwer nie padnie :D
Więcej nie obiecuję choć mam pomysły, ale obawiam się że może mi nie wystarczyć na to wszystko czasu.
Ok. Start 24.04.2021, godzina 18:00 - link to streamu pojawi się tu w #1
Przygotowania idą "pełną parą", a skąd to stwierdzenie to przekonacie się już ...no, dziś w sumie. Tym razem będzie prawdopodobnie dwóch gości specjalnych (już po :) ), czyli Kris3D oraz Oswald. Chłopaków zapewne znacie z tutejszego forum ;)
Mam też nadzieję że wszystko odpali zgodnie z planem, złożyłem jak na razie około 70% setupu na sobotni wieczór. Ok, lecę,.. rano mam to nadzieję poskładać ostatecznie.
Aha - być może będzie opcja "wdzwonić" się Discordem na streama, jeśli więc ktoś z Was ma coś ciekawego do powiedzenia to można spróbować. Nie testowałem tego jakoś tak do końca, ale może się uda. W razie nagłej potrzeby atakować nick: pin666.
Do godziny 22:00 będzie "grzecznie", więc jeśli chcecie odpalić stream w gronie rodziny to nie powinno być problemu; niemniej jednak prawdopodobnie będziemy cały czas spożywać napoje /energetyczne/ i miejcie to na względzie. Po tej godzinie niczego nie gwarantuję ;) W razie nieprzewidzianych problemów dajcie później znać kiedy to się skończyło.
@ GekoPL, mam dokładnie to samo FN ver. 1,5. A teraz to już wcale się nie uruchamia FujiNet. Od razu jest ekran READY. Mam nadzieję, że nie umarł 24 godziny po zakupie. Postępowałem zgodnie z tym filmem:
Z wifi nie mam problemów. Ogólnie działają programy typu Weather; kopiuję pliki z serwerów fujinet na np. SD; wczytuję zdalne obrazy dysków do FN i wszystko raczej działa. Również mam rev. 1.5 z aktualnym FW - już po modyfikacji Zaxona i jest znacznie lepiej niż przed fixem (teraz chociaż nie przełącza się automatycznie na BT i ogólnie FN sprawia wrażenie działającego).
Nawet wyłączyłem firewalle w routerze; otworzyłem port TCP/UDP 6502 by działał cały czas; próbowałem przez hotspot w komórce i nadal są timeouty.
Mi prawie za każdym razem wywala listę adresów i trzeba ją od nowa wprowadzać. Co robię nie tak ? Jeszcze zauważyłem jak jest podpięte zasilanie usb, to po restarcie atari wifi ładnie jest podtrzymywane i się świeci dioda i nie trzeba od nowa się logować .
Shoutbox tak ma z niektórymi dostawcami netu. Sam musiałem sie w UPC przełączać na IPV4 z ipv6 bo nie mogłem sie połączyć. Jeśli net jest przez sieć komórkową, podobnie.