atarionline.pl SFX-Tracker - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime31 Jul 2021 13:07 zmieniony

ojoj...

a spróbuj tą wersję.
      • 2:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime1 Aug 2021 20:08 zmieniony

Nowa wersja SFXMM.

Rozwiązane zgłoszenia nr
      #19 - zmiana kolejności poleceń w menu IO - zamieniony SAVE z LOAD, dla szybkiego zapisywania
      #26 - poprawiony plik z domyślnymi tablicami nut - były zdublowane informacje
      #27 - dodany komunikat o błędzie przy operacjach IO dla Tablic nut
      #29 - możliwość ustawienia kroku w TABie w trybie edycji - obecne rozwiązanie jest szalone, ale zastanawiam się nad innym, bardziej przystępnym.

Szaleństwo to polega na tym, że ustawienie kroku odbywa się za pomocą kombinacji klawiszy CONTROL i cyfry. Jednak:
      - 0 ustawia krok na 0
      - a reszta jest po prostu sumowana. Czyli naciskając wielokrotnie 1, będziemy zmieniać wartość kroku co jeden, 2 co dwa, 3 co trzy, itp, itd.

Alternatywą być może będzie po prostu komunikat w linii statusu z informacją o wprowadzenie wartości kroku.

Załącznik z obrazem dyskietki :)
      • 3: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime1 Aug 2021 21:08

Dziękujemy bardzo.
      • 4: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime1 Aug 2021 21:08 zmieniony

Wysłałem mailem przykłady błędów.

Dobrze działa przy parzystych ustawieniach skoku. Zatrzymuje się na lini 008 przy nieparzystych ustawieniach.

Ale ogólnie idzie ku dobremu. Będzie super.
      • 5: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime1 Aug 2021 22:08 zmieniony

Edit: ogólnie to nie działa po pierwszym naciśnięciu, jeśli w międzyczasie napotykany jest koniec ekranu. Zatrzymuje się na ósmej linii od góry.
      • 6:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime2 Aug 2021 13:08 zmieniony

Procedura przesuwania kursora nie przewidywała kroków większych niż rozmiar "ekranu" i działa tak, że, jeśli kursor nie był na pierwszej lub ostatniej linii w oknie to skok o ekran (strzałki z CTRL), najpierw przenosił kursor na skraj ekranu, a dopiero później (po ponownym naciśnięciu) przesuwany był ekran.
      To dawało miły dla oka efekt, jednak nie pozwalało na skoki większe niż ekran - funkcja TAB STEP nie działała poprawnie.

Zmieniłem to. Teraz nie ma "miłego dla oka efektu", ale za to można wykonywać skoki większe niż ilość linii na ekranie - funkcja TAB STEP działa poprawnie.

Czego się nie robi dla użytkowników :P

---
      Posumowanie zmian:

- Dodałem klawisz skrótu do ustawiania kroku kursora w trybie edycji TAB (TAB STEP) - CONTROL+B, gdzie można wpisać wartość kroku

- Usunąłem obsługę klawisza CAPS LOCK w trybie edycji TAB - w pewnym sensie dublowała ona CONTROL+0. W zamian jest właśnie kombinacja klawiszy CONTROL+0, która działa dokładnie tak samo i łączy w sobie jeszcze jedną opcję - zeruje krok kursora (TAB STEP) zapoznaj się z dokumentacją, dowiesz o co chodzi.

- Uzupełniłem też dokumentację o zestawienie wszystkich klawiszy, jakimi można operować w programie oraz informacje o sposobie działania szybkiego wyboru SFXa oraz ustawianiu kroku kursora (TAB STEP) w trybie edycji TABa
      • 7: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime2 Aug 2021 14:08

Użytkowniki bardzo dziękują. Przynajmniej do nocy nowych pomysłów nie będzie ;)
      • 8: CommentAuthorpin
      • CommentTime2 Aug 2021 21:08

po dłuższej przerwie wracam zabawy z SFX ... pytanie. Są jakieś przeciwwskazania by program działał na 65c816?
      • 9: CommentAuthorpin
      • CommentTime2 Aug 2021 21:08

mówiąc precyzyjniej w sumie, to na 65c816 program normalnie działa, tyle co zwisa w momencie w którym dopalamy fast ramem pierwsze 64kB "normalnej" pamięci Atari.
      • 10: CommentAuthorpin
      • CommentTime2 Aug 2021 22:08

szkoda, że ten program nie wspiera stereo, lub nawet quad (pokeymax). Pewnie coś się tam napisze bo program dość ciekawy, ale - sumarycznie ze względu na stereo wrócę do tmc.
      • 11: CommentAuthorpin
      • CommentTime2 Aug 2021 22:08

.. brakuje trochę DIR.
      • 12: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime3 Aug 2021 00:08

Przecież jest podczas wczytywania SFXA, SONGU....

H:*.* i jest dir, albo D:*.*
      • 13: CommentAuthorpin
      • CommentTime3 Aug 2021 01:08

pod Rapidusem dopalenie banku #0 (pierwsze 16k std ram) powoduje zwiechę po uruchomieniu trackera.

o, przepraszam - dir jest faktycznie. Nawet w podkatalog udało się wejść, ok, fajnie.
      • 14: CommentAuthorpin
      • CommentTime3 Aug 2021 01:08

o, a może HELP pod klawiszem HELP? ;)
      • 15:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime3 Aug 2021 07:08 zmieniony

@pin:
      pod Rapidusem dopalenie banku #0 (pierwsze 16k std ram) powoduje zwiechę po uruchomieniu trackera.

nie znam specyfiki Rapidusa i z tego co się orientuje (a może być to błędna orientacja) MAD Pascal nie wspiera 65c816 po za zgodnością z podstawowym 6502.

Rzuciłem okiem (pod Altirrą) na tryb 65c816. Faktycznie się zawiesza przy włączonej opcji Shadow ROMs in fast RAM
      Opis Altirry mówi:
      "Enable full-speed CPU operation in ROM address space to simulate a CPU accelerator that shadows the on-board ROMs in fast memory."

Obawiam się, że to mimo wszystko nie zadziała, choć mogę się mylić.
      Program wykorzystuje pamięć RAM pod ROMem i włącza go tylko, gdy wykonuje systemowe operacje (głównie IO), a te, przy rozruchu programu jak najbardziej występują (wczytywanie domyślnych tematów i tablic nut). Co za tym idzie, ROM nie jest obecny cały czas w systemie.
      Nie bardzo rozumiem, jak działa Shadow-ROM w 65c816.
      Być może, gdyby MAD Pascal, wspierał 65c816 byłoby to bardziej możliwe.

szkoda, że ten program nie wspiera stereo, lub nawet quad (pokeymax).

No niestety, wykorzystanie stereo, co najwyżej Tylko w formie "wide-stereo" (jak było to poruszone) jednak, jeszcze bez implementacji.

może HELP pod klawiszem HELP? ;)

HELP pod klawiszem HELP - brzmi rozsądnie ;) ale rzuć okiem na dokumentację SFXMM. Tego jest od cholery (nie mówię o sekcji technicznej) Nawet klawisze skrótu to dwie strony A4.
      Myślałem nad mechanizmem pomocy, który by wczytywał dane helpa i prezentował je na ekranie, ale czy to aż tak istotne(?)

Pamiętaj, że założenie też jest takie, by program działał na stockowym Atari.
      • 16:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime3 Aug 2021 17:08 zmieniony

Kolejne błędy poprawione i propozycje zaimplementowane.

Sorki, nie chce mi się ich dzisiaj wypisywać.
      • 17:

CommentAuthorsun
      • CommentTime3 Aug 2021 17:08

@pebe: wystarczy podać nr commita na gh wg mnie.
      • 18:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime4 Aug 2021 09:08

@sun: dopadł mnie DÓŁ i po prostu mi się nie chciało NIC.

- #20: Skrót klawiszowy CONTROL+N pozwala nazwać edytowany TAB
      - #18: Wstawianie i kasowanie kolumn definicji SFX (CONTROL+INSERT/DELETE)
      - #30: Naprawiono wyświetlanie schematów kolorystycznych
      - moduł SFX: podobny skrót do nadawania nazwy jak w TABie
      - aktualizacja dokumentacji
      • 19:

CommentAuthorsun
      • CommentTime4 Aug 2021 10:08 zmieniony

@pebe: pół serio: dziś słuchając rano radio, ktoś tam reklamował film na arte tv jak walczyć z "wypaleniem". Jeszcze nie oglądałem, ale obejrzę, bo króciutkie, może ciekawe, nie wiem, ale wrzucam link
      ->link<-
      Drugi, może też ciekawy - nie wiem - chroniczne zmęczenie ->link<-
      • 20: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime4 Aug 2021 10:08 zmieniony

Paweł, przetestowałem wczoraj w nocy. Wszystko działa OK. Znalazłem jeden błąd, którego wcześniej jakoś nie było. Przy przejściu z definicji songa do TAB czasem jakby mu sie psuł wskaźnik wiersza i przy przesuwaniu nie można dojść ani do wiersza 1 ani do 127 do przeskakuje. Nie umiem tego powtórzyć za każdym razem więc na razie nie rejestruję błędu. Zgłosiłem też błąd odnośnie odgrywania TAB z pełną długością 127 kroków.

Tradycyjnie - wielkie dzięki !!!
      • 21: CommentAuthorpin
      • CommentTime4 Aug 2021 12:08

Jeszcze jedno. Przy wyjściu do dosa ekran idzie w buroki może wartało by adres dl wrzucić sprzed uruchomienia programu, albo coś.
      • 22: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Aug 2021 12:08

Albo zamknąć kanał 0 i go otworzyć dla E:.
      • 23: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime4 Aug 2021 13:08

Nie wiem co się stało, ale nie widzę na GitHub wczorajszego zgłoszenia błędu używania w songu TABów o pełnej długości 127 kroków.

Według mnie program nie przechodzi do odgrywania kolejnej linii songa tylko gra ta samą linię w kółko.
      • 24:

CommentAuthorsun
      • CommentTime4 Aug 2021 14:08

@tatqoo: może ta sztuczna inteligencja na gh uznała, że to jest nieistotny issue i go zutylizowała ;)
      • 25:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime4 Aug 2021 17:08

@sun @pebe - ten link do arte/./tv o tym, co pomogło Davidowi Bowie jest bardzo w porządku
      • 26:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime4 Aug 2021 17:08 zmieniony

Poprawki, poprawki...

Drobne poprawki:
      - wyjście do DOS przywraca właściwą Display List - idea by @mono
      - dziki błąd z zapętlaniem się utworu, gdzie jest odtwarzany TAB o długości 128 wierszy
      - SPACE w edycji SFX kasuje kolumnę definicji przez ustawienie wartości 0000
      - CONTROL+N także w module SONG
      - możliwość grania w trakcie odtwarzania utworu (SONG)
      - niewielka redukcja rozmiaru kodu, zjedzona przez powyższe zmiany :D

@sun: dzięki za pomyślunek ;) to serio miłe. Oglądnę wieczorkiem.
      @pin: "danke" za cynk z DOSem, całkowicie o tym zapomniałem.
      @mono: "danke" za pomysł z IOCB#0 - best idea
      • 27: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime4 Aug 2021 18:08 zmieniony

Film faktycznie bardzo fajny.

Paweł - wielkie dzięki. Już odpalam sprawdzenie gry podczas odsłuchu.
      • 28:

CommentAuthorsun
      • CommentTime5 Aug 2021 09:08

@tatqoo: najlepsza końcówka: a co byście zrobili bez kartek? odp: to samo :)
      • 29: CommentAuthortebe
      • CommentTime5 Aug 2021 12:08

reset E: realizuje procka TextMode(0) z modułu CRT
      • 30:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime6 Aug 2021 09:08

"At last! After two thousand years of work. Illudium Q-36 explosive space modulator"

Pierwsze, oficjalne wydanie SFX Music Maker v1.0

Pobrać można stąd -> ->link<-

Jeszcze tylko uzupełnić dokumentację.
      • 31: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime6 Aug 2021 11:08

Moje gratulacje!
      • 32:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Aug 2021 13:08

Ogrom pracy :) Gratulacje!
      • 33: CommentAuthortatqoo

Pracy mnóstwo. Cierpliwości do znoszenia kaprysów pewnego użytkownika - jeszcze więcej. Skutek - bardzo fajny w użyciu tracker.

Polecam wszystkim.
      • 34:

CommentAuthorKaz

Wspaniale! Operacja "tracker muzyczny" powiodła się! :D
      • 35:

CommentAuthorbocianu
      • CommentTime6 Aug 2021 14:08

good job!
      • 36:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Aug 2021 15:08

Dooobra, to teraz przenieś drania na Lynxa, wizualizację już masz idealną, zyskasz gazyliony fanów i exposure na kanale "Look Mum No Computer" :]]]]
      ->link<-
      • 37:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime6 Aug 2021 15:08 zmieniony

Dzięki Panowie. Nie wiem co powiedzieć :)

Jak na razie, jest sam tracker.
      Wyekstrahowałem zeń sam silnik, który jest dostępny w osobnym repozytorium ->link<-

Bardzo zastanawiam teraz nad użytkami do silnika, tzn. na razie jeden program chodzi mi po głowie.

Coś co pozwoli mi wykorzystać stworzone SFXy/TABy/SONGi.
      Problem w tym, że nie bardzo mogę się zdecydować na język w którym to napisać.
      Czy tworzyć crossplatformowo, czy tylko natywnie dla Atari?
      Nie wiem, jak to ugryźć. Nie specjalnie znam inne języki, które pomogły by uzyskać zamierzony efekt, jakim jest wyodrębnienie z pliku SMM składowych:
      - tablice wskaźników SFX i TAB
      - tablice definicji SFX (tryby SFXów, użyte tablice nut)
      - definicje tablic nut
      w końcu, same dane SFXów i TABów (bez nazw)

Kurde, mam zagwozdkę. Ze znanych (mi) języków, dobry byłby Pascal, tylko jak go ogarnąć aby to zadziałało na Atari i PC? JavaScript i NODE? W cholere dawno nie robiłem nic w JS/NODE. Pythona nie znam :( "C" i pochodnych kompletnie ni huhu.
      • 38: CommentAuthorpin

No i tracker na Atari a nie pc, co osobiście jak dla mnie stanowi sporą zaletę.
      • 39:

CommentAuthorpebe

@pirx: To nie taki zły pomysł, jeno nie znam platformy Lynxa, a i MP chyba nie kompiluje nań :(
      Ziomek z kanału "Look mum No computer" jest gigantem. Jego projekty instrumentów są wprost onieśmielające :) Jakbym tam trafił to chyba bym oszalał.
      • 40:

CommentAuthorpebe

@tatqoo: pracy w bród, a i Twoje zaangażowanie pomogło. Mam nadzieję, że to nie koniec współpracy.

Muszę zaktualizować CREDITSy na stronie projektu.

@Kaz: Ehh... nie sądziłem, że dożyje tej chwili, ale to jeszcze nie czas na publikację taką wiesz... na AOL. Muszę przysiąść nad dokumentacją i softem wspomagającym do SFXMM.
      • 41:

CommentAuthorMq
      • CommentTime6 Aug 2021 22:08 zmieniony

Gratulacje! Świetnie, że zdecydowałeś się na zakończenie jakiegoś etapu i uznanie, że w pewnym momencie można opublikować wersję "oficjalną". Miałem obawy, że będzie się to rozwijało w nieskończoność i nigdy nie będzie miało wersji "finalnej". To bardzo ważne, żeby kończyć projekty i ustalać w którym momencie jest to już jakiś gotowy standard. Bez tego nawet najbardziej obiecujący program nie ma racji bytu, a tak jak teraz, to mam poczucie, że można zacząć w tym coś tam sobie próbować działać.
      Jeszcze raz gratuluję!
      • 42: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime7 Aug 2021 00:08 zmieniony

Tak ku przestrodze. Padłem ofiarą własnego requesta. Miałem co do tego wątpliwości, ale co zrobić...dalej mam. Czułem, że to się prędzej czy później stanie.

Otóż zmiana domyślnej opcji w IO z Load na SFX spowodowała, że z rozpędu zamiast Load wybrałem save ..... i muszę odtworzyć coś nad czym pracowałem. Zrobiłem to zaraz po starcie, więc nadpisałem utwór pustym.

No cóż, jakiś automatyczny system backupów muszę zainstalować.
      • 43:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime7 Aug 2021 11:08

Prosił prosił i się doprosił :)

@tatqoo w końcu się do prosił o akcenty w SFXach. Wprowadziłem taką funkcjonalność, przerywając prace nad użytkiem do SFXMM :P

Wykorzystuje ona (nowa funkcjonalność :) ) nieparzyste wartości zniekształcenia, gdzie w rejestrze MOD/VAL określa się wartość dzielnika częstotliwości. Całość można nazwać funkcją SET FREQ for current distortion.
      Nie jest ona dostępna z listy funkcji SFX.

Najlepiej by było, jakby pomysłodawca przedstawił, jak to wykorzystuje :)

Na chwilę obecną, nie daję nowego releasea, ale po skompilowaniu będzie dostępna. Się uzbiera to wrzucę go (nowe wydanie) na githuba.

@mq: Dzięki bardzo za gratulacje :)
      Fakt, można było odnieść wrażenie, że oficjalna wersja nigdy nie wyjdzie. Sam nie wiedziałem, czy to w ogóle nastąpi, ale w końcu doczekałem się, względnie satysfakcjonującej funkcjonalności SFXMM.
      • 44:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime7 Aug 2021 13:08 zmieniony

szybka poprawa.

Po wprowadzeniu funkcji akcentów (SET FREQ) pojawił się błąd w działaniu funkcji skoku (JUMP TO) w definicjach SFXów.

Nie był to krytyczny błąd, jednak mógł wprowadzać użytkownika w stan frustracji. Objawiał się tym, że parametry VOL/DST zdefiniowane przy funkcji JUMP TO, zostawały przypisywane w miejscu gdzie odbywał się skok. Jeżeli przy funkcji JUMP TO wartości VOL/DST były ustawione na zero, objawiało się to przerywaniem ciągłości dźwięku.
      W celu pozbycia się problemu, należało w kolumnie gdzie występowała funkcja JUMP TO wprowadzić w rejestrach VOL/DST wartości z kolumny do której był wykonywany skok.

W załączonym obrazie dyskietki, ten błąd został usunięty, czyli definicje SFX działają zgodnie z przewidywaniami :)
      • 45: CommentAuthor0xF
      • CommentTime16 Aug 2021 20:08

Obejrzałem youtube. Szacun! Instrukcja też wygląda dobrze. Rzadko się taką spotyka w obecnych czasach.

Wydaje mi się, że główne ograniczenia to:
      - brak basów 16-bitowych
      - tylko 64 linie w songu (CMC - 85, MPT - 128 a i tak było mało)
      - stereo!
      - brak bezpośredniego wsparcia dla synthów (najprościej chyba zdefiniować dwa instrumenty z offsetem AUDF i grać nimi jednocześnie na różnych kanałach)
      - brak filtrów (ale o ile wiem, używa ich się bardzo rzadko)
      • 46:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime17 Aug 2021 13:08 zmieniony

@0xF: Dzięki :)

Wymienione przez Ciebie braki to wynik tego, że miał być to prosty program do prostych melodii. W trakcie wyszło, że program ma potencjał, jednak konstrukcja nie pozwalała na zwiększenie możliwości - zbyt ukorzenione założenie. To się już nie zmieni w tej wersji, a następna produkcja? no cóz...
      Na chwilę obecną jestem niesamowicie "wypruty z chęci".

Zacząłem prace nad użytkiem dla SFXMM, który by konwertował plik źródłowy SMM na kod źródłowy ASM - tak by można było swobodnie linkować. Dwa tygodnie już męczę i żadnych konkretów nie mogę zaprezentować :/
      • 47:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime19 Aug 2021 12:08 zmieniony

Takie "coś" wykluło mi się wczoraj. Dziś jeszcze pomajdlowałem przy tym i uznałem, że to ostateczna ostateczność :)

Tytułowy utwór z gry Planet X3 (przedstawiałem go w wątku ->link<- ), przeniesiony na małe Atari. Oczywiście wykorzystałem SFXMM :P

Ponieważ nie szukałem żadnego zapisu tego utworu, wykorzystałem swój słuch, więc może "nie brzmieć". Jeśli tak uznacie, to znak, że starość mnie dopadła i siadł mi już słuch.

Źródła w załączniku.
      • 48:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Aug 2021 12:08

Dla mnie świetne, dobrze się słucha.
      • 49: CommentAuthormarok
      • CommentTime20 Aug 2021 09:08 zmieniony

Ta nowa muzyczka brzmi na pewno dobrze. Kawałek na prawdę niezłego brzmienia - świadczy tym samym dobrze o możliwościach trackera (pierwotnie może niedoszacowanych przeze mnie - na swoje jakieś usprawiedliwienie: sam nie komponuję).

Ze spraw porządkowych to tylko napiszę jeszcze, że pierwowzoru nie znam i w związku z tym nie umiem odpowiedzieć na pytanie, czy jest to wierne odwzorowanie (nie bardzo mam czas to teraz sprawdzać).

Zauważam, że kompozycja nie korzysta na pełnej długości z jednego kanału (zapewne jak w oryginale). To więc takie, powiedzmy, 3/4 możliwości trackera.

Z przyczyn, których się tylko domyślam (pewnie to łatwiejsze w edycji), w żadnej z definicji taba (a tradycyjnie - "patternu") nie robi się użytku z loopa. To pewnie styl, który chętnie będzie przyjmowany przez większość autorów, natomiast architektura trackera poniekąd jakby zachęca do korzystania z tej możliwości (i może to mieć tym większy sens, jak dla mnie, gdyby opcjonalnie móc generować, lub przekształcać choćby z narzędzia zewnętrznego, jakiś super optymalizowany blok - specjalną, bo "ultra" krótką, wersję modułu, na pewno bez nazw i innych teoretycznie zbędnych "balastów").

W sprawie tej ostatniej uwagi, może trochę mało rozważnie postawionej z mojej strony (nie pierwszy to raz), mam na uwadze to w zasadzie, że loop w tabie może przydać czytelności lub wręcz przeciwnie - to zależy od kontekstu i preferencji kompozytora. Więc odkładając ten motyw tworzenia kopozycji z tabami z loopem, mamy jeszcze korzyść z loopa w postaci skrócenia utworu muzycznego w wymiarze fizycznie zajmowanej przestrzeni. Aspekt ten odnieść jednak wtedy należy do całości charakterystyki generowanych danych w postaci takiegoż utworu - czy jest ona możliwie zwięzła, czy nie specjalnie. W tym drugim przypadku powiedzielibyśmy zapewne, że wysiłek związany z korzystania z loopa, w takim głównie celu aby skrócić fizycznie utwór, nie koresponduje w pełni z ogólną charakterystyką tego typu modułów (inaczej pisząc, jest w dużym stopniu, z perspektywy skracania go jeszcze, nieco wątpliwy).
      • 50:

CommentAuthorpebe
      • CommentTime20 Aug 2021 10:08 zmieniony

@marok:
      Ta nowa muzyczka brzmi na pewno dobrze. Kawałek na prawdę niezłego brzmienia - świadczy tym samym dobrze o możliwościach trackera(...)

Dzięki bardzo.

(...)pierwowzoru nie znam i w związku z tym nie umiem odpowiedzieć na pytanie, czy jest to wierne odwzorowanie (nie bardzo mam czas to teraz sprawdzać)

Na poniższym filmie, jest utwór na którym się wzorowałem.

Ta wersja występuje w grze, więc ją traktuję jako oryginał.

Z przyczyn, których się tylko domyślam (pewnie to łatwiejsze w edycji), w żadnej z definicji taba (a tradycyjnie - "patternu") nie robi się użytku z loopa.

Tak, jak najbardziej masz racę. To po prostu łatwiejsze w edycji.
      W rozmowie z @tatqoo też poruszyłem ten temat, mówiąc, że nie korzysta z funkcji TABów. Po przedstawieniu mu, o co chodzi, stwierdził, że po pierwsze: nie wiedział, że można zapętlać puste wiersze TABa i ostatecznie podsumował, że: tak mu jest wygodniej komponować.

Czytając dalej Twoją wypowiedź:
      (...)i może to mieć tym większy sens, jak dla mnie, gdyby opcjonalnie móc generować, lub przekształcać choćby z narzędzia zewnętrznego, jakiś super optymalizowany blok - specjalną, bo "ultra" krótką, wersję modułu, na pewno bez nazw i innych teoretycznie zbędnych "balastów"

Doszliśmy do takich samych wniosków z @tatqoo, że narzędzie zewnętrze (które jeszcze nie powstało, ysh) taką opcje optymalizacji TABów ma oferować.