tak się zastanawiam - napisać ? czy nie napisać ? Jednak napiszę, i tak wszyscy wiedzą że czasem lubię pomarudzić więc...
Oczywiście jak wszyscy jestem w szoku że mamy Prince of Persja na Atari, do tego wersja dla Atari jest chyba najładniejsza ze wszystkich ośmio-bitowych(nadal lubię te scrollowaną z Nes). Zauważyliście że muzyczka towarzysząca zgonowi jest zagrana z fałszem ? za wysoko ostatnia nuta, nie wiem czy to celowy zabieg czy niedopatrzenie, w każdym razie mnie nieco razi.
Druga sprawa to dość dziwna kolorystyka etapów w pałacu, przecież Atari ma dość bogatą paletę a pałac wygląda co najmniej o punkt gorzej niż wcześniejsze etapy w lochach.
To tyle z marudzenia, poza tym gra spoko, grafika początkowa 10/10, nawet ten turban mi za bardzo nie przeszkadza :D.
PS. działają niektóre błędy które znam z dużej wersji i za to szacun.
Pisałem swego czasu na Atari Age (jeszcze podczas powstawania gry), że pałac wyglądałby o wiele lepiej w kolorach piaskowca jak na innych platformach. Kilka osób to podziałało, ale rensoup stwierdził, że fiolety wyglądają lepiej :-/
Czy u was chodzi Prince of Persia na 800XL os version 2? Edycja: Prawdopodopodobnie simcheck i simtest nieprawidłowo pokazują pamięć w 800XL, bo gry 128kb nie działają choć simcheck pokazuje total ram:128 a simtest 64kb+64kb
Mam pytanie odnosnie silnika PoP'a na malucha. Czy jest on mocno "customowy", czy mozna go lekko przerabiac aby uzyc w grze ktora uzywalaby podobnych mechanik ? I czy engine/source bedzie moze uwolniony. Mam taki chytry plan aby podlubac cos w grafice na atari i zrobic pare sneak peekow na gre ktore od lat mi chodzia po glowie. A idealnym enginem pod to byloby wlasnie PoP.
Ktos cos wie odnosnie statusu PoPa, bedzie open source ? :)
Oo czyli idac tym tropem jesli PoP BBC Micro bazuje na licencji GNU GPL, to edycja Atari tez powinna byc GPL, tak ?. Chetnie sie dowiem, jak to jest.. nie znalazlem niestety nigdzie info oprocz tego ze Pop dla atari widnieje jako PD / Freeware
Ja dla Pop'a specjalnie zlutowalem carta. Bo wydanie dyskietkowe na tomsie 720 niestety nie dziala. Wiesza sie podczas wczytywania w różnych miejscach. Kombinowalem z różnymi wariantami (różne gęstości), za kazdym razem efekt był ten sam.